Elektro, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Etika nabíjania elektromobilov – použite tieto pravidlá

26.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OutofSpecReviews). Nabíjanie elektromobilu mimo domu si vyžaduje nielen plánovanie, ale aj uplatňovanie určitých všeobecne uznávaných pravidiel, ktoré uľahčia a zmiernia nervozitu. Tu sú etické zásady...

26.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OutofSpecReviews).

Nabíjanie elektromobilu mimo domu si vyžaduje nielen plánovanie, ale aj uplatňovanie určitých všeobecne uznávaných pravidiel, ktoré uľahčia a zmiernia nervozitu. Tu sú etické zásady nabíjania elektromobilu na verejných staniciach.

Etika nabíjania elektromobilov – použite tieto pravidlá.
Foto: youtube.com/@OutofSpecReviews

Etika nabíjania: používajte aplikáciu

Nabíjanie na cestách sa dnes dá pomerne ľahko naplánovať. Na tento účel slúžia nielen automobilové navigácie s nabíjacími miestami, ale aj špeciálne aplikácie. Jednou z nich je Plugshare, ktorá vám nielen povie, kde a ktoré nabíjačky nájdete, ale aj ich dostupnosť a či fungujú alebo nie.

Dôležité je, že podobné informácie nájdeme na mapách Google alebo v aplikáciách konkrétnych dodávateľov nabíjačiek, ako je napríklad GreenWay. Z nich sa mimochodom dozvieme aj informácie o rýchlosti nabíjania na daných miestach.

Vyhraďte si čas a starostlivosť pre ostatných

Vzhľadom na relatívne malý počet verejných nabíjacích staníc sa stáva, že na jednu nabíjačku čaká niekoľko vodičov. Potom nezostáva nič iné, len stáť v rade. Preto je potrebné vyhradiť si na nabíjanie čas navyše.

Na druhej strane by sa vodiči, ktorých vozidlá sa už nabíjajú, nemali počas nabíjania vzďaľovať, napr. na dlhý nákup, a zaberať miesto aj po úplnom nabití svojho vozidla. Našťastie, samotní prevádzkovatelia tomuto správaniu čelia tým, že uplatňujú dodatočné poplatky za prekročenie času, počas ktorého auto zaberá nabíjačku.

Napriek rastúcemu počtu elektrických vozidiel ich vodiči stále tvoria určitú komunitu, ktorá si navzájom rozumie a chápe svoje očakávania a potreby. Vďaka tomu sú situácie, keď auto trvá obsadenie nabíjačky neprimerane dlho, sporadické.

Používajte nabíjačky vhodné pre vaše vozidlo

Ak je vaše vozidlo schopné prijímať elektrickú energiu s maximálnym výkonom napríklad 100 kW, neobsadzujte stĺp určený pre vozidlá schopné prijímať vyšší výkon. Najmä ak máte vedľa seba nabíjačku, ktorý je vhodný pre vaše auto.

Používajte nabíjačky vhodné pre vaše vozidlo, keď použijete silnejšiu aj tak sa vozidlo skôr nenabije.
Foto: youtube.com/@Sibs

Aj keď obsadíte nabíjačku s výkonom do 350 kW, vaše auto sa nebude dobíjať rýchlejšie. Vaše správanie však môže pobúriť používateľov modelov, ako je Porsche Taycan alebo Kia EV6, teda tých, ktoré sú vybavené na 800 V.

Samozrejme, ak boli predtým obsadené iné miesta, nič vám nebráni použiť práve takúto nabíjačku. Na druhej strane, ak sú voľné, prispôsobte ich výkon kapacite vášho vozidla. To znamená, že ak vaše auto akceptuje 50 kW, pripojte ho k 50 kW nabíjačke, a ak akceptuje 150 kW, pripojte ho k výkonnejšej nabíjačke.

Etika nabíjania: neodpájajte iné vozidlá

Vo väčšine prípadov to nebude možné, pretože káble sa počas nabíjania zablokujú. Ale nie vo všetkých autách. No niektoré rané elektromobily a plug-in hybridy (PHEV), vybavené konektorom typu 1, nemajú podobné blokovanie.

Etika nabíjania na pracovisku

Ak na vašom pracovisku nie je dostatok nabíjačiek, ktoré by „obslúžili“ všetky elektromobily, oplatí sa vytvoriť spoločnú skupinu na niektorej zo služieb okamžitých správ. Takto môžete plánovať nabíjanie ďalších áut a upozorniť ostatných používateľov elektrickej energie, keď sa uvoľní miesto.
Samozrejme, môžete tiež požiadať svojho zamestnávateľa o inštaláciu ďalších nabíjacích miest pre elektromobily, ak ich nie je dostatok. Hoci sa to v súčasnosti môže zdať trochu smiešne, je pravdepodobné, že s rastúcim počtom elektrických vozidiel na cestách bude potrebných viac staníc.

Ak vodič iného elektromobilu čaká na nabíjanie, neváhajte a opustite určený priestor, ak vaše vozidlo je už nabité.
Foto: youtube.com/@newjerseycleancitiescoalit3160

Neparkujte spaľovacie vozidlo vedľa nabíjačky

Ako používateľ spaľovacieho vozidla neparkujte na miestach určených na nabíjanie elektrických vozidiel. Miesto pre elektromobily, označené zelenými rámčekmi, sú určené len pre takéto vozidlá.

Samozrejme, že takéto miesta môžu využívať aj majitelia plug-in hybridov. Lenže rovnako ako majitelia elektromobilov – výlučne na nabíjanie svojich vozidiel.
Nezabudnite, že ak zaparkujete svoje spaľovacie vozidlo pod nabíjačkou, budete musieť počítať s pokutou. A to poriadne vysokú.

Etika nabíjania: neodkladajte opustenie nabíjacieho priestoru

Ak vodič iného elektromobilu čaká na nabíjanie, neváhajte a opustite určený priestor. Ušetríte tak svoj čas a čas a nervy ostatných vodičov.

Preto po skončení nabíjania neumývajte vozidlo, nejedzte sendvič alebo tyčinku, ani sa nezdržujte odjazdom od neho z akéhokoľvek iného dôvodu. Uvedené činnosti sa predsa dajú vykonávať o niekoľko metrov ďalej.

Nezabudnite tiež, že prevádzkovatelia účtujú poplatky za prekročenie času, ktorý necháte auto pod nabíjačkou. V prípade siete GreenWay a stĺpa striedavého prúdu sa účtuje po 600 minútach. Pre nabíjačky jednosmerného prúdu (DC) naopak už po 60 minútach.

V oboch prípadoch sa za prekročenie času účtuje príslušný minútový poplatok. Dôležité je, že tento poplatok sa neúčtuje medzi 7:00 a 21:00, ale len v prípade nabíjačiek na striedavý prúd.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Krivka nabíjania – čo je dobré o nej vedieť

Je to skvelá technológia, ale zdá sa, že si na ňu budeme musieť ešte dlho počkať. Prečo?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zraniteľné časti vozidla v horúcom období: aké kontroly sa odporúčajú?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto.). Extrémne teploty predstavujú pre autá mimoriadnu záťaž, preto je dobré vedieť, ktoré časti vozidla sú v horúcom období zraniteľné…

BYD vytvorí šachový mat s týmto novým 7-miestnym SUV. Bude hviezdou jej ponuky

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nie je žiadnym tajomstvom, že BYD je jedným z najdôležitejších čínskych výrobcov automobilov. Odkedy do Európy priniesla svoj kompaktný…

Na tejto talianskej pláži si hrad z piesku nepostavíte. Pravidlá sú nemilosrdné

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brenda Popovitz). Letné prázdniny sú v plnom prúde, takže je to ideálny čas na cestu do zahraničia a oddych na…

Volkswagen a Rivian spolupracujú na výrobe elektromobilov. Investícia: 5 miliárd USD

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Volkswagen sa čoraz viac zapája do vývoja elektrických vozidiel. Nemecká spoločnosť spolupracuje s výrobcom automobilov Rivian a investuje 5…

Najvýkonnejší Bentley všetkých čias je tu! Zoznámte sa s novým Continentalom GT Speed

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RemoveBeforeRace). Úplne nový Bentley Continental GT oficiálne debutoval ako najvýkonnejší model v histórii britského výrobcu. Najvýkonnejší Bentley všetkých čias je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov