Pravidlá, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Ako skontrolovať termostat? Príznaky chybného termostatu, výmena

27.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerNationTV). Termostat je súčasťou chladiaceho systému, ktorého úlohou je regulovať prietok chladiacej kvapaliny v motore do dvoch okruhov definovaných ako malý a veľký. Ako skontrolovať,...

27.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerNationTV).

Termostat je súčasťou chladiaceho systému, ktorého úlohou je regulovať prietok chladiacej kvapaliny v motore do dvoch okruhov definovaných ako malý a veľký. Ako skontrolovať, či je funkčný?

Ako skontrolovať termostat? Príznaky chybného termostatu, výmena.
Foto: youtube.com/@PowerNationTV

Aká je funkcia termostatu v aute?

Hneď po naštartovaní vozidla sa termostat uzavrie a kvapalina cirkuluje v malom okruhu, obchádzajúc chladič, aby sa motor rýchlejšie zahrial. Keď kvapalina dosiahne teplotu približne 90 °C, termostat sa otvorí a aktivuje sa veľký okruh kvapaliny. Horúca kvapalina sa v chladiči ochladí a vráti sa do motora, aby tentoraz znížila jeho teplotu. Zatvorený termostat teda motor zohrieva a otvorený ho ochladzuje.

Termostat je vyrobený z tenkého mosadzného plechu. Skladá sa z hríbového ventilu na reguláciu prietoku kvapaliny, tesnenia, ktoré zabraňuje úniku chladiacej kvapaliny, snímača teploty, pohonu s pružinou a expanzného prvku.

Chybný termostat – príznaky

Je potrebné pripomenúť, že na chybnú činnosť chladiaceho systému má vplyv aj poškodenie vodného čerpadla, klinového remeňa, chladiča alebo príliš malé množstvo chladiacej kvapaliny. Preto nie vždy je na vine poškodený alebo chybný termostat.

Napriek tomu sú typickými príznakmi poškodeného komponentu:

  • trvalé nedostatočné zahrievanie motora spojené s príliš nízkou teplotou chladiacej kvapaliny zvyčajne znamená, že ventil termostatu je zablokovaný v otvorenej polohe
  • náhle zvýšenie teploty motora – viditeľné, keď sa ručička dostane do červenej oblasti
  • dym vychádzajúci spod kapoty, ktorý poukazuje na prehriaty chladiaci systém
  • kolísanie teploty chladiacej kvapaliny – v dobrom aute je ukazovateľ takmer stále v strede stupnice
  • zvýšená spotreba paliva – dôsledok nedostatočne zahriateho motora
  • zhoršená kultúra motora, t. j. zvýšené vibrácie, slabšia reakcia na zrýchlenie a nižší výkon
  • problémy s vyhrievaním priestoru pre cestujúcich, najmä keď kúrenie nefunguje ani po niekoľkých kilometroch jazdy

Príznaky sa líšia v závislosti od polohy, v ktorej sa termostat zablokoval.

Otvorený a zatvorený termostat

Najčastejšími poruchami termostatu sú jeho zablokovanie v zatvorenej alebo otvorenej polohe. V prvom prípade chladiaca kvapalina cirkuluje len v malom okruhu, takže jej teplota neustále stúpa. V druhom prípade, naopak, kvapalina nie je schopná dosiahnuť prevádzkovú teplotu.

Prvá možnosť je pre motor oveľa nebezpečnejšia, pretože vedie k prehriatiu, ktoré môže majiteľa vozidla vyjsť draho. Ak je teplota chladiacej kvapaliny príliš vysoká, ukazovateľ teploty sa posunie do červenej oblasti. Ak napriek tomu budete pokračovať v jazde, po chvíli sa spod kapoty začne dymiť a motor sa zadrie. Ďalšie účinky termostatu visiaceho v zatvorenej polohe sú:

  • poškodenie tesnenia hlavy
  • poškodené piesty a zvýšená spotreba oleja
  • poškodené potrubia chladiacej kvapaliny
  • praskliny v hlave
  • poškodenie vodného čerpadla
  • pootočené plášte kľukového hriadeľa

Menej deštruktívne je zablokovanie termostatu v otvorenej polohe, čo spôsobuje prehrievanie motora. Dôsledky trvalo otvoreného termostatu sú časté:

  • zvýšená spotreba paliva
  • zvýšené opotrebovanie kovových častí, ktoré môže viesť k zadretiu motora.
  • hromadenie karbónových usadenín v motore
  • problémy s EGR ventilom
  • zvýšené škodlivé emisie výfukových plynov
  • zanášanie DPF
  • nedostatočné fungovanie vykurovania kabíny
  • zvýšená spotreba motorového oleja

Ako môžem skontrolovať činnosť termostatu?

Termostat sa dá jednoducho skontrolovať. Jednoducho ho rozoberte a vložte do vody. Ak ho vložíte do vriacej vody, mal by sa otvoriť, zatiaľ čo ak ho vložíte do veľmi studenej vody, mal by sa zatvoriť. Ak sa tak nestane, je to znamenie, že je chybný.

Termostat / ako to funguje?

Výmena termostatu

Oprava termostatu nie je rentabilná, preto sa tento diel zvyčajne nahrádza novým.

Demontáž nie je zložitá, takže ju zvládnete sami. Je však dôležité uistiť sa, že diel dobre zodpovedá danému modelu vozidla, najlepšie podľa pôvodných čísel VIN výrobcu. Je to dôležité, pretože rôzne motory a termostaty majú rôzne prahové hodnoty otvárania, ktoré sa pohybujú v rozmedzí 90-95 stupňov Celzia.

Ako vyzerá výmena termostatu v aute?

Vo väčšine automobilov sa tento komponent nachádza v hornej časti hlavy, vedľa vodného čerpadla. Tento úkon by ste mali vykonávať len pri studenom motore, inak hrozí riziko popálenia horúcou kvapalinou a parou. Najprv odskrutkujte kryt a vypustite chladiacu kvapalinu. Potom odpojte termostat a skontrolujte, či príčinou problému nie je znečistenie. Pri demontáži treba dbať na to, aby sa do systému nedostali nečistoty a prach. Ďalším krokom je dôkladné vyčistenie sedla termostatu. Potom sa nasadí nové tesnenie, nainštaluje sa nový diel a naleje sa čerstvá chladiaca kvapalina. Po montáži termostatu je potrebné dbať na to, aby bol namontovaný v súlade so smerom prúdenia chladiacej kvapaliny. Inak nebude správne fungovať. V opačnom prípade nemusí správne fungovať.

Ak je výmena termostatu v našom aute komplikovaná alebo jednoducho nemáme čas či znalosti, ako ju vykonať, bez problémov ju vykoná každý mechanik. Cena služby sa pohybuje okolo 20-70 eur plus cena dielov. Samozrejme, majitelia moderných vozidiel vybavených elektronickými systémami zaplatia viac.

Ako zabrániť zlyhaniu termostatu?

Aby ste predišli poškodeniu termostatu, nezabudnite pravidelne čistiť odvzdušňovací otvor a kontrolovať tesnenie, aby ste zabránili úniku chladiacej kvapaliny.

Upchatý otvor vedie k upchatiu chladiaceho systému, čo ho negatívne ovplyvňuje. Okrem toho sa poruche termostatu dá predísť jeho správnou montážou a reakciou na prvé príznaky poškodenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Takéto správanie auto zabíja. Nanešťastie je to veľká móda

Kedy sa má vykonať geometria kolies? Príznaky nesprávneho nastavenia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Rýchlostný radar v Bulharsku: môžete pokutu ignorovať alebo ju dostanete poštou domov?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/FooTToo). Tisíce Slovákov prechádzajú cez Bulharsko, aby sa dostali na pláže v Grécku. Ak však máte smolu a zachytí vás…

Zraniteľné časti vozidla v horúcom období: aké kontroly sa odporúčajú?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto.). Extrémne teploty predstavujú pre autá mimoriadnu záťaž, preto je dobré vedieť, ktoré časti vozidla sú v horúcom období zraniteľné…

BYD vytvorí šachový mat s týmto novým 7-miestnym SUV. Bude hviezdou jej ponuky

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nie je žiadnym tajomstvom, že BYD je jedným z najdôležitejších čínskych výrobcov automobilov. Odkedy do Európy priniesla svoj kompaktný…

Na tejto talianskej pláži si hrad z piesku nepostavíte. Pravidlá sú nemilosrdné

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brenda Popovitz). Letné prázdniny sú v plnom prúde, takže je to ideálny čas na cestu do zahraničia a oddych na…

Volkswagen a Rivian spolupracujú na výrobe elektromobilov. Investícia: 5 miliárd USD

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Volkswagen sa čoraz viac zapája do vývoja elektrických vozidiel. Nemecká spoločnosť spolupracuje s výrobcom automobilov Rivian a investuje 5…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov