Tipy, Zaujímavosti,

Viete, ako brzdiť? Je veľmi pravdepodobné, že robíte túto chybu

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BRIGHTSIDEOFFICIAL). Zastavenie vozidla je zdanlivo jednoduchý manéver. Za určitých podmienok to však môže byť náročné. Viete, ako brzdiť? Ukazuje sa, že niektorí vodiči s tým...

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BRIGHTSIDEOFFICIAL).

Zastavenie vozidla je zdanlivo jednoduchý manéver. Za určitých podmienok to však môže byť náročné. Viete, ako brzdiť? Ukazuje sa, že niektorí vodiči s tým majú určité problémy.

Viete, ako brzdiť? Je veľmi pravdepodobné, že robíte túto chybu.
Foto: youtube.com/@BRIGHTSIDEOFFICIAL

Na slovenských cestách je čoraz viac áut vybavených automatickou prevodovkou. V porovnaní s manuálnou prevodovkou núti vodiča jazdiť iným štýlom. Jazda v kopcovitom teréne len s použitím bŕzd môže viesť k prehriatiu brzdových kotúčov a doštičiek. Vysoké teploty okolia a intenzívne používanie bŕzd pri zjazdoch z kopca. To je recept na vznik nebezpečných situácií na ceste.

Prečo sa brzdové doštičky a kotúče prehrievajú?

Brzdové doštičky a kotúče sa prehrievajú najmä v dôsledku intenzívneho trenia, ku ktorému dochádza počas brzdenia. Pri zošliapnutí brzdového pedálu sa brzdové doštičky pritlačia na kotúče, čím sa zníži rýchlosť vozidla. Pri tomto procese vzniká obrovské množstvo tepla, ktoré sa musí účinne odvádzať, aby sa zabránilo prehriatiu.

Konštrukcia brzdových doštičiek a konštrukcia diskov pomáhajú eliminovať prehrievanie a umožňujú účinné chladenie bŕzd počas jazdy. Napriek tomu sa vyskytujú situácie, keď sa brzdové doštičky nedokážu ochladiť, čo vedie k prehriatiu. Medzi hlavné príčiny prehriatia brzdových doštičiek patria:

  • Dynamická jazda – časté a intenzívne brzdenie vedie k rýchlemu nárastu teploty celého brzdového systému.
  • Vysoké teploty okolia – v lete je brzdový systém náchylnejší na prehriatie.
  • Nevhodne zvolené náhradné diely – nevhodné brzdové doštičky alebo kotúče nemusia byť schopné vyrovnať sa so vznikajúcim teplom.

Aké sú príznaky prehriatia brzdových doštičiek?

Prehriaty brzdový systém má veľmi charakteristické príznaky. Je veľmi ťažké zameniť ich s inou poruchou. Ako vodiči musíme venovať pozornosť:

  • Slabšie brzdenie – vozidlo horšie reaguje na tlak na brzdový pedál.
  • Vnímateľné teplo – najmä pri státí môžete cítiť teplo vychádzajúce z bŕzd, ktoré sa dá ľahko vycítiť zblízka.

Ak rozpoznáte tieto príznaky, čo najskôr znížte teplotu brzdových doštičiek, napr. jazdou rovnomerným tempom bez použitia bŕzd, ak to jazdná situácia umožňuje. Nechlaďte ich vodou, pretože to veľmi ľahko vedie k deformácii brzdových kotúčov alebo doštičiek.

Určite je pri automatickej prevodovke dobré používať manuálny režim.
Foto: youtube.com/@TheEngineersPost

Ako zabrzdiť auto v náročnom teréne?

Samozrejme, existujú preventívne opatrenia, ktoré možno prijať v každej situácii. Aj pokiaľ ide o brzdenie, môžeme sa zbaviť zlých návykov a o brzdový systém sa starať cieľavedomejšie. Určite je pri automatickej prevodovke dobré používať manuálny režim. Vtedy môžeme zmierniť tlak na brzdové doštičky a kotúče.

Manévre na ceste je tiež dobré vopred naplánovať. Plynulé zrýchľovanie a brzdenie tak zníži opotrebovanie brzdových doštičiek. Nápomocná je aj jazda konštantnou rýchlosťou, pri ktorej má brzdový systém čas znížiť svoju teplotu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako zistíte, či je potrebné vymeniť brzdové doštičky?

Jazdíte týmto štýlom? Tu sú skvelé spôsoby, ako jazdiť úspornejšie a znížiť účty za palivo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov