Tipy, Zaujímavosti,

Zraniteľné časti vozidla v horúcom období: aké kontroly sa odporúčajú?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto.). Extrémne teploty predstavujú pre autá mimoriadnu záťaž, preto je dobré vedieť, ktoré časti vozidla sú v horúcom období zraniteľné a ktoré kontroly by ste...

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto.).

Extrémne teploty predstavujú pre autá mimoriadnu záťaž, preto je dobré vedieť, ktoré časti vozidla sú v horúcom období zraniteľné a ktoré kontroly by ste mali v tomto období vykonať.

Zraniteľné časti vozidla v horúcom období: aké kontroly sa odporúčajú?
Foto: youtube.com/@1AAuto.

Vonkajšia teplota má veľký vplyv na bezproblémový chod vášho vozidla. Napríklad v zime môže chlad spôsobiť množstvo špecifických porúch. Môže dôjsť napríklad k vybitiu batérie, prasknutiu rôznych hadíc, dokonca aj voda v chladiči, ak nie je kombinovaná s nemrznúcou zmesou, môže zamrznúť.

Ale aj keď je vonku veľmi horúco, môže vzniknúť niekoľko špecifických problémov.

Súčasti automobilov zraniteľné v horúcom období

Niektoré časti automobilov sú v horúcom období zraniteľné. A vodiči by ich mali nielen pravidelne kontrolovať, ale myslieť na ne aj vtedy, keď vyrážajú na cesty.

„Dôležité sú pneumatiky, správny motorový olej, funkčný chladiaci systém, dôležitá je aj klimatizácia. Okrem toho prebíjanie batérie môže viesť k jej vybitiu. Problémy však môžu nastať aj s alternátorom a elektrickým systémom.“

Odporúčanie mechanika je kontrolovať tieto komponenty aspoň raz za leto.

Pneumatiky sú ovplyvnené extrémnym teplom

Pneumatiky sú prvými dielmi, ktoré sú ovplyvnené extrémnym teplom. Prichádzajú do kontaktu s asfaltom, ktorý môže v horúcom počasí dosiahnuť teplotu viac ako 60 stupňov Celzia. Teplota pneumatík môže počas jazdy presiahnuť 80-90 stupňov. Preto sa vodičom v horúcom období odporúča používať letné pneumatiky.

Vodičom v horúcom období sa odporúča používať letné pneumatiky.
Foto: youtube.com/@sealeytools

Guma, z ktorej sú vyrobené, je navrhnutá tak, aby odolávala veľmi vysokým teplotám. A samozrejme, aby zabezpečili optimálnu priľnavosť.

Na druhej strane, zimné pneumatiky sú vyrobené z gumy, ktorá pri vysokých teplotách veľmi stuhne, čo vedie k strate priľnavosti.

Motorový olej je dôležitý v teplej sezóne

Motorový olej je dôležitý aj v teplej sezóne. Je nevyhnutný na zabezpečenie správneho mazania kovových komponentov, ale má aj chladiacu funkciu. V lete má mazivo tendenciu rednúť, keď sa motor zahrieva. Ak je olej príliš riedky, niektoré časti motora už nie sú chránené a poškodia sa.

Ak je olej príliš riedky, niektoré časti motora už nie sú chránené a poškodia sa.
Foto: youtube.com/@1AAuto

Odporúča sa vymeniť olej pred letom a použiť oleje vhodné pre horúce ročné obdobie.

Batéria sa môže vybiť v dôsledku extrémneho tepla

Niektoré batérie môžu byť ovplyvnené veľmi vysokými teplotami. Chemické procesy vo vnútri batérie môžu prestať fungovať, takže sa nebude vyrábať dostatok energie.

Ďalším problémom môže byť prebíjanie batérie, najmä v dôsledku používania klimatizácie.

Niektoré batérie môžu byť ovplyvnené veľmi vysokými teplotami.
Foto: youtube.com/@1AAuto

Ak sa klimatizácia používa na plný výkon, súbežne s inými elektrickými zariadeniami, batéria sa môže vybiť. A to sa stáva najmä pri starých batériách, ktoré sa používajú už niekoľko rokov.

Chladiaci systém motora

Chladiaci systém motora je navrhnutý tak, aby udržiaval optimálnu teplotu pre prevádzku motora. V zime je toto chladenie veľmi jednoduché, ale v lete musí systém pracovať na maximálny výkon.

Preto je dôležité, aby chladiaca kvapalina bola kvalitná a účinne chladila komponenty motora.

Aj komponenty ventilácie sa musia kontrolovať a čistiť.
Foto: youtube.com/@MrMazda-ih8cw

Klimatizácia nevyhnutná v horúcom období

Klimatizácia je v horúcom období nevyhnutná na to, aby sa vodiči počas horúcich dní ochladili. Na to je však potrebné, aby sa systém pravidelne plnil. A komponenty ventilácie sa musia kontrolovať a čistiť.

Toto je možné vykonať raz ročne. Alebo keď klimatizačný systém už nechladí dostatočne účinne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Klimatizácia v aute je čoraz drahšia. Koľko stojí naplnenie

Nesprávny tlak v pneumatikách: čo riskujete. Mal by byť v horúčavách nízky alebo normálny?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov