Tipy, Zaujímavosti,

Kedysi zdobili autá mnohých Slovákov. Dnes ich vidíme len zriedka. Prečo zmizli?

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gotquestions). Tieto výrazné nálepky kedysi kraľovali na slovenských cestách. Hoci sme ich videli najmä na starších modeloch áut, ešte pred desiatimi rokmi sa objavovali v...

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gotquestions).

Tieto výrazné nálepky kedysi kraľovali na slovenských cestách. Hoci sme ich videli najmä na starších modeloch áut, ešte pred desiatimi rokmi sa objavovali v naozaj veľkom počte. Čo sa s nimi stalo?

Kedysi zdobili autá mnohých Slovákov. Dnes ich vidíme len zriedka. Prečo zmizli?
Foto: youtube.com/@gotquestions

Nálepky na autách boli kedysi veľmi populárne. Dnes ich vidíme oveľa menej, ale ešte pred niekoľkými rokmi nikoho neprekvapil nápis o dieťati alebo napríklad o psovi „na palube“, nalepený na zadnom skle alebo na kufri. Takéto nálepky majú informatívny charakter, ale majitelia áut sa nevyhýbajú ani dekoratívnym alebo humorným nálepkám. Niektorí volia napríklad nálepky so zvieratkami alebo rôznymi inými tvarmi, ktoré symbolizujú napríklad konkrétny šport alebo vášeň vodiča. Ich význam je väčšinou zrejmý.

Jedným z najvýraznejších symbolov prilepených na zadnej časti auta bola ryba. Čo tento symbol znamená? Nie je to nič iné ako náboženské vyhlásenie. Tento tvar má naznačovať, že dané vozidlo riadi osoba katolíckeho vierovyznania.

Nálepka ryby na aute. Čo to znamená?

Kresťanská ryba má špecifický tvar. Takto nakreslená je pre katolíkov symbolom Ježiša Krista a na to, aby sme si prečítali presný význam tohto symbolu, je potrebné nahliadnuť do starogréčtiny. V starogréčtine je „ichtys“ vlastne ryba. Toto slovo je zároveň prvým písmenom nasledujúcej vety: „Iesus Christos, Theou Yios, Soter“, teda „Ježiš Kristus, Syn Boží, Spasiteľ“.

Môže však vzniknúť otázka, prečo práve ryba, a nie kríž, ktorý je tiež symbolom kresťanstva? Pre katolíkov je kríž symbolom spomienky na Kristovu smrť a ukrižovanie. Na druhej strane, znak ryby je symbolom Ježiša Krista a tiež krstu, ktorý je pre kresťanov začiatkom života, vitality a potravy. Nalepovanie tohto znaku na karosérie áut vzniklo v Nemecku.

Jednoducho povedané, móda lepenia nálepiek na autá na Slovensku pominula.
Foto: youtube.com/@buzzclipsnews1197

Prečo vidíme nálepku ryby čoraz menej?

Vráťme sa však ku kľúčovej otázke: Prečo ryby zmizli z áut? S rybou je čoraz zriedkavejšie vidieť na oknách alebo kufri akúkoľvek nálepku, dokonca aj tú smiešnu. Jednoducho povedané, móda lepenia nálepiek na autá na Slovensku pominula. Svoj vrchol dosiahla najmä v rozmedzí rokov 1990 a 2000, ale v súčasnosti sú takéto ozdoby jednoducho zriedkavé.

Takéto náboženské symboly, ako napríklad ryba, majú veľmi špecifický význam a vyjadrujú určité hodnoty. Preto nie každý bude chcieť jazdiť na aute s takýmito nálepkami. Našťastie sa takéto nálepky dajú ľahko zlikvidovať.

Ako odstrániť nálepku z karosérie?

Najskôr stačí miesto, kde sa nálepka nachádza, mierne zahriať, napr. fénom na vlasy. V ďalšom kroku musíte byť veľmi opatrní, aby ste nepoškriabali lak – nálepku totiž musíte jemne zdvihnúť žiletkou a stiahnuť.

Je však potrebné spomenúť – a to môže byť ďalší dôvod, prečo sa vzdať nálepiek na karosérii – že ak je nálepka na mieste dlhší čas, farba laku v danej oblasti sa môže po jej odstránení líšiť od farby zvyšku vozidla. Je to preto, že nálepka nestihla vyblednúť pod vplyvom UV žiarenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nesprávny tlak v pneumatikách: čo riskujete. Mal by byť v horúčavách nízky alebo normálny?

Limity alkoholu v iných krajinách


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takáto prémia tu ešte nikdy nebola. Nové SUV od Renaultu čerpá od bohatých príbuzných

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Francúzsky gigant práve predstavil úplne nový Renault Grand Koleos. SUV bude mať čoskoro premiéru ako hybrid na báze Geely…

Nový Volkswagen Golf R je najrýchlejšou verziou tohto modelu

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Faceliftovaný Volkswagen Golf (v oboch karosárskych verziách) je teraz k dispozícii v najvýkonnejšej verzii s písmenom R. Ide o…

Výskum JD Power 2024: nové autá sú čoraz problematickejšie. Najmä prémiové a elektrické

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Elektromobily a plug-in hybridy predstavujú najväčšie problémy, podporné systémy sťažujú život a prevádzka je príliš komplikovaná. Čo ešte odhalil…

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Pre motor auta je letné a dovolenkové cestovné obdobie mimoriadne vyčerpávajúce. Plný batožinový priestor a klimatizácia pracujúca na najvyššie…

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov