Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Mercedes odsúva svoje plány elektrifikácie o 5 rokov a investuje do spaľovacích motorov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autogefuehl). Začiatkom roka predstavitelia spoločnosti Mercedes priznali, že ich plány elektrifikácie sú príliš ambiciózne. Teraz Nemci hlásia obrovské investície do spaľovacích motorov. Ola Kallenius –...

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autogefuehl).

Začiatkom roka predstavitelia spoločnosti Mercedes priznali, že ich plány elektrifikácie sú príliš ambiciózne. Teraz Nemci hlásia obrovské investície do spaľovacích motorov.

Mercedes odsúva svoje plány elektrifikácie o 5 rokov a investuje do spaľovacích motorov.
Foto: youtube.com/@autogefuehl

Ola Kallenius – šéf spoločnosti Mercedes – ešte minulý rok jasne povedal, že budúcnosť automobilov bude patriť elektrickému pohonu. Tvrdil, že v porovnaní so spaľovacími vozidlami dokonca poskytuje senzačnú účinnosť.

„Elektromobil je v porovnaní so spaľovacím motorom stále mladá technológia. Stále vidíme veľký potenciál pre pokrok: elektrický pohon predbehne spaľovací motor z hľadiska účinnosti ešte pred koncom tohto desaťročia,“ tvrdil Kallenius.

Situácia na trhu však v súčasnosti nie je pre elektromobily veľmi priaznivá. Navyše sú pre automobilky nevyhnutným zlom, do ktorého musia investovať obrovské sumy peňazí. Stále však zarábajú najmä na predaji spaľovacích modelov.

Mercedes bude vyvíjať spaľovacie motory

„Spaľovacie motory prežijú aj v 30. rokoch tohto storočia“. – uviedol nedávno šéf Mercedesu na stránkach nemeckého časopisu Wirtschftswoche. Dodal, že na splnenie čoraz prísnejších noriem pre výfukové plyny sú potrebné obrovské investície.

Len v roku 2024 vynaloží Mercedes len na vývojovú divíziu osobných automobilov až 14 miliárd EUR. Tieto prostriedky sú vyhradené predovšetkým na prácu na technológii spaľovania, ale aj na elektrifikáciu a digitalizáciu.

Kallenius neuviedol, koľko peňazí chce vynaložiť na samotné spaľovacie motory. Pripúšťa však, že to bude vyššia suma, „než sa pôvodne plánovalo“. Namiesto toho spomenul, že cieľom Mercedesu je dosiahnuť „najvyššiu technologickú úroveň“ v oblasti konvenčných pohonných jednotiek.

Mercedes chce vylepšiť všetky spaľovacie motory tak, aby fungovali čistejšie a spĺňali prísne emisné predpisy. To sa bude, samozrejme, realizovať prostredníctvom elektrifikácie, takže v ponuke nemeckej značky očakávame viac hybridov.

Mercedes mení plány

Informácie od Kalleniusa sú dôsledkom neúspešnej realizácie plánu zavádzania elektrifikovaných a elektrických automobilov.

Ešte pred tromi rokmi Mercedes tvrdil, že elektrifikované vozidlá budú do roku 2025 tvoriť 50 % predaja. V skutočnosti chceli Nemci od roku 2030 ponúkať čisto elektrické vozidlá v niektorých krajinách, kde to podmienky na trhu umožnia.

Dnes je nepravdepodobné, že sa tak stane. Zákazníci stále chcú autá so spaľovacími motormi, nie riešenia, ktoré im nanútia politici a potom propagujú výrobcovia. V dôsledku toho Kallenius teraz predkladá nové plány spoločnosti Mercedes.

Cieľ na rok 2025 sa posúva na rok 2030, kedy by polovicu predaja automobilov nemeckej značky mali tvoriť elektromobily a plug-in hybridy. Na druhej strane, emisná neutralita sa má dosiahnuť v roku 2040.

Kallenius však poprel, že by Mercedes upustil od plánov na vývoj novej platformy pre luxusné vozidlá s elektrickým pohonom. „Projekt pokračuje plnou parou vpred,“ tvrdí. V hre je stále aj projekt 8 Gigafactory na výrobu trakčných batérií. Tie však budú postavené „o niečo neskôr“, ako sa pôvodne predpokladalo.

Bude budúcnosť hybridná?

Pripomeňme, že Mercedes spolupracuje s čínskou spoločnosťou Geely na vývoji hybridných pohonných jednotiek. Tie sa majú objaviť aj v modeloch Volvo. S najväčšou pravdepodobnosťou sa v týchto vozidlách bude spaľovací motor používať ako generátor energie, ktorý bude priebežne nabíjať trakčnú batériu.

Touto cestou sa už vydala spoločnosť BYD, ktorá nedávno predstavila svoju najnovšiu generáciu plug-in hybridov schopných prejsť na jedno nabitie/doplnenie paliva viac ako 2 000 km. Toyota s Mazdou a Subaru, ktoré vytvorili spoločnú alianciu, tiež začali pracovať na modernizácii svojich spaľovacích pohonných jednotiek.

Mercedes chce vylepšiť všetky spaľovacie motory tak, aby fungovali čistejšie a spĺňali prísne emisné predpisy.
Foto: youtube.com/@FuturistGearbox

Nové motory majú mať objem 1,5 alebo 2,0. a majú byť schopné poháňať jeden zo štyroch druhov paliva podľa výberu. Hovoríme o benzíne, vodíku, elektronickom palive alebo biopalive.

Okrem toho sa vyznačujú mimoriadne vysokou tepelnou účinnosťou. Nakajima tiež priznala, že majú mať veľmi kompaktné rozmery, čo umožní väčšiu voľnosť pri navrhovaní prednej časti karosérií budúcich modelov.

Nové motory budú súčasťou rozšíreného hybridného systému. Nie je však jasné, či budú uvádzať do pohybu predné kolesá, alebo budú generátorom energie. Môžete staviť doláre proti orechom, že treba počítať skôr s tým druhým.

Volkswagen vsádza aj na spaľovacie motory

Zástupcovia spoločnosti Volkswagen sa tiež udreli do pŕs. Nedávno vyhlásili, že vzhľadom na klesajúci záujem o elektromobily chcú vyrábať viac spaľovacích vozidiel, najmä plug-in hybridov.

Vlani Volkswagen oznámil, že na vývoj elektromobilov novej generácie vyčlení až 180 miliárd eur. Naďalej však investuje do klasického typu pohonu.

Z tohto dôvodu vynaloží približne tretinu tejto sumy na udržanie konkurencieschopnosti svojich spaľovacích vozidiel. Potvrdil to Arno Antiliz – finančný a prevádzkový riaditeľ skupiny Volkswagen.

To znamená, že doteraz používané pohonné jednotky budú modernizované. Zároveň to predstavuje odklon od predchádzajúcich vyhlásení spojených s úplnou stávkou na elektromobilitu.

Ešte minulý rok šéf spoločnosti Thomas Schafer priznal, že spaľovacie motory sú „stará technológia“. Teraz zastáva názor, že „budúcnosť je elektrická, ale minulosť sa neskončila“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Volkswagen a Rivian spolupracujú na výrobe elektromobilov. Investícia: 5 miliárd USD

Nesprávny tlak v pneumatikách: čo riskujete. Mal by byť v horúčavách nízky alebo normálny?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volkswagen investuje miliardy do najväčšieho konkurenta Tesly. Je to záchrana, ale pre koho?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia). Skupina Volkswagen v utorok oznámila, že investuje až päť miliárd dolárov do amerického startupu Rivian. Cieľom je výmena technológií…

Klimatizácia v aute nefunguje – v čom môže byť problém?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oreillyautoparts). Klimatizácia v aute je jedným z tých luxusných prvkov, ktoré sú neoceniteľné najmä v takých horúcich dňoch, aké v…

Opel nebude lacná značka? Stačí sa pozrieť na ceny novej Frontery

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Minulý týždeň Citroen odhalil všetky karty týkajúce sa nového modelu C3 Aircross. Teraz sme sa dozvedeli prvé ceny jeho…

Nové prémiové SUV značky Kia za nižšiu cenu je rozumnou voľbou.

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o vozidlá SUV, Kia je na zozname referenčných značiek. Výrobca má vždy…

Takto bude vyzerať nočná mora SUV značky Dacia? Európu postaví na nohy šokujúco nízkou cenou

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mahboub1). Nová ponuka spoločnosti MG Motor, známej nízkonákladovej značky v Európe, je predurčená na úspech. Už dávnejšie dala jasne najavo,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov