Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Olej po hranolkách a staré fľaše. Z toho sa vyrábajú nové autá

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@X-Machines). Automobilové spoločnosti robia všetko pre to, aby ich výroba bola čo najviac ekologická. Jednou z myšlienok udržateľnosti je používanie recyklovaných materiálov pri výrobe automobilov....

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@X-Machines).

Automobilové spoločnosti robia všetko pre to, aby ich výroba bola čo najviac ekologická. Jednou z myšlienok udržateľnosti je používanie recyklovaných materiálov pri výrobe automobilov. Staré nárazníky, diely panelov vyrobené čiastočne z recyklovaného fritovacieho oleja alebo podlahové rohože zo starých matracov sú len niektoré z realizovaných riešení.

Olej po hranolkách a staré fľaše. Z toho sa vyrábajú nové autá.
Foto: youtube.com/@X-Machines

Výrobcovia automobilov sa už nejaký čas zameriavajú na vývoj inovatívnych a ekologických výrobných postupov. Medzi riešenia, ktoré majú urýchliť environmentálnu revolúciu, patrí zvyšovanie obsahu recyklovaných materiálov a vývoj technológií umožňujúcich recykláciu starých dielov. Medzi značky, ktoré aktívne pracujú na tejto problematike, patria Škoda, BMW a Stellantis.

Repná buničina, miskantus trstinový a kremík z ryžových šupiek

Oddelenie technického vývoja spoločnosti Škoda nedávno vyvinulo ďalšiu inovatívnu surovinu vyrobenú z repnej buničiny. Prebieha aj výskum materiálu na báze rastlinnej trstiny miscanthus, ktorý by sa mohol použiť v interiéroch nových modelov značky, napríklad na obklady dverí a ozdobné vložky na prístrojovej doske.

Dlhodobo sa zameriavame najmä na zvyšovanie obsahu recyklovaných materiálov a zvyšovanie recyklovateľnosti samotných dielov.

– hovorí Petr Kraus z oddelenia technického vývoja spoločnosti Škoda.

Na výrobu nových vozidiel sa okrem iného používa guma, kremík z ryžových šupiek a plasty z PET fliaš. To však nie je všetko. Inžinieri Škody poukazujú na to, že materiály použité na poťahy prahov vozidla možno vyrobiť z recyklovaného fritovacieho oleja, zatiaľ čo gumové tesnenie dverí možno vyrobiť z recyklovanej gumy. Aj recyklácia lakovaných dielov, donedávna takmer nemožná, sa stáva normou. Škoda dokázala vyrobiť nárazník z veľkej časti z materiálu zo starých nárazníkov.

Vízia spoločnosti Volvo Cars pre recyklované plasty.

Spoločnosti vsádzajú na recykláciu. Umelá inteligencia pomôže

Vývoj inovatívnych metód demontáže a automatického triedenia surovín je v popredí ekologickej výroby. BMW už nejaký čas pracuje na nových riešeniach, ktoré ovplyvňujú kvalitu zhodnocovaných materiálov. Pomôcť pri tom má úplne nový projekt s názvom Car2Car, ktorý bol vyvinutý spoločne so zástupcami recyklačného priemyslu.

BMW Group poskytne na tento projekt 500 vozidiel po dobe životnosti. Každé z týchto vozidiel bude recyklované rôznymi metódami. Niektoré z nich budú využívať digitálne technológie a umelú inteligenciu, ktoré pomôžu celý proces automatizovať a urýchliť. To všetko s cieľom zistiť, ktoré riešenie je najefektívnejšie.

Nové materiály zaručujú rovnaké štandardy kvality

Nielen nemecké značky čelia perspektíve automobilov na smetisku. Aj skupina Stellantis podniká kroky na opätovné využitie surovín. Spoločnosť nedávno podpísala dohodu s recyklačnou spoločnosťou Galloo. Cieľom je efektívne zhodnocovať rôzne druhy komponentov, ktoré sa dajú opätovne vyrobiť a použiť pri výrobe nových vozidiel. Výrobcovia zároveň zdôrazňujú, že výsledné materiály zaručujú rovnaké kvalitatívne štandardy, pokiaľ ide o vzhľad aj pocit z používania, ako konvenčne vyrobené komponenty.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Takéto správanie auto zabíja. Nanešťastie je to veľká móda

Rýchlostný radar v Bulharsku: môžete pokutu ignorovať alebo ju dostanete poštou domov?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Stellantis ukončí výrobu v Spojenom kráľovstve? Narastá spor s vládou

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Stellantis hrozí ukončením výroby automobilov v závodoch v Spojenom kráľovstve. Súvisí to s cieľmi predaja elektromobilov, ktoré musia výrobcovia…

Volkswagen investuje miliardy do najväčšieho konkurenta Tesly. Je to záchrana, ale pre koho?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia). Skupina Volkswagen v utorok oznámila, že investuje až päť miliárd dolárov do amerického startupu Rivian. Cieľom je výmena technológií…

Klimatizácia v aute nefunguje – v čom môže byť problém?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oreillyautoparts). Klimatizácia v aute je jedným z tých luxusných prvkov, ktoré sú neoceniteľné najmä v takých horúcich dňoch, aké v…

Opel nebude lacná značka? Stačí sa pozrieť na ceny novej Frontery

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Minulý týždeň Citroen odhalil všetky karty týkajúce sa nového modelu C3 Aircross. Teraz sme sa dozvedeli prvé ceny jeho…

Nové prémiové SUV značky Kia za nižšiu cenu je rozumnou voľbou.

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o vozidlá SUV, Kia je na zozname referenčných značiek. Výrobca má vždy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov