Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Palivo ako cigarety? Šéf OSN vyzýva na zákaz reklamy na benzín a naftu

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@vivaenergyaustralia849). Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzýva na zákaz reklamy na fosílne palivá. Cieľom je ovplyvniť spotrebiteľov. Fosílne palivá sú tu s nami už dlho...

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@vivaenergyaustralia849).

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzýva na zákaz reklamy na fosílne palivá. Cieľom je ovplyvniť spotrebiteľov.

Palivo ako cigarety? Šéf OSN vyzýva na zákaz reklamy na benzín a naftu.
Foto: youtube.com/@vivaenergyaustralia849

Fosílne palivá sú tu s nami už dlho a je nepravdepodobné, že by v dohľadnej dobe zanikli. O to viac, že v súčasnosti sa prejavuje nielen silný odpor k elektromobilom, ale aj ochladenie nálady spotrebiteľov.

Okrem toho sme si prakticky od detstva zvykli na tankovanie. Najprv v autách našich rodičov a neskôr, keď sme vyrástli, vo vlastných autách. Máme to jednoducho v krvi, rovnako ako fakt, že dojazd nie je pre auto problém. Alebo by aspoň nemal byť.

Zákaz reklamy na fosílne palivá

Šéf OSN vyzýva vlády, médiá a technologické spoločnosti, aby prestali propagovať fosílne palivá. Jeho výzva prichádza v kritickom čase pre automobilový priemysel. Zákazníci majú stále obavy z elektromobilov, ktoré stále nie sú dokonalé.

Áno, z generácie na generáciu sa zlepšujú, ale neponúkajú výhodu v komforte oproti starým dobrým spaľovacím vozidlám. Okrem toho sú ich batérie veľmi drahé a podliehajú degradácii, čo vyvoláva obavy potenciálnych zákazníkov.

Guterres chce celosvetový zákaz reklamy na pohonné hmoty, podobne ako je to v prípade alkoholu alebo cigariet. Kým napríklad v prípade tabaku a piva ide o to, aby sa zabránilo ovplyvňovaniu mladých ľudí, zákaz reklamy na pohonné hmoty má podľa šéfa OSN ovplyvniť správanie spotrebiteľov.

Zaujímavé je, že niektoré krajiny alebo mestá už začali zakazovať reklamu ropných a plynárenských spoločností. Francúzsko obmedzuje propagáciu uhlia, plynu alebo vodíka vyrábaného z fosílnych palív. Mestá ako Amsterdam, Sydney a Edinburgh zasa zakazujú reklamu pre spoločnosti s nadpriemernými emisiami plynu.

Okrem toho denníky The Guardian, Vox alebo francúzsky denník Le Monde už na svojich stránkach nepovoľujú reklamu na ropu a plyn.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres chce celosvetový zákaz reklamy na pohonné hmoty.
Foto: youtube.com/@SkyNews

Prežije spaľovací motor?

Pripomeňme, že Európska únia zakáže predaj áut so spaľovacím motorom od roku 2035. A Medzinárodný panel OSN pre zmenu klímy požaduje, aby sa do roku 2050 dosiahli čisté nulové emisie skleníkových plynov.

Napriek vývoju v oblasti batériových technológií však svet možno nikdy nebude pripravený len na elektromobily. Z tohto dôvodu čoraz viac predstaviteľov automobiliek hovorí o znižovaní emisií uhlíka pomocou rôznych druhov pohonu.

Teda nielen elektrický, ale aj vodíkový a… stále spaľovacie motory. V prípade posledného menovaného však majú pomôcť nové druhy paliva. Toyota spolu s Mazdou a Subaru v súčasnosti vyvíjajú pohonné jednotky schopné spaľovať vodík, syntetické palivo alebo biopalivo.

Tieto japonské spoločnosti nedávno vytvorili konzorcium na vývoj úplne novej generácie spaľovacích motorov. Majú sa vyznačovať kompaktnými rozmermi a veľmi vysokou účinnosťou a majú byť určené pre hybridné systémy.

Zákaz reklamy neprejde všade

Ak sa vrátime k šéfovi OSN, v niektorých krajinách môže byť presadzovanie zákazu reklamy na fosílne palivá ťažšie ako inde. Ide napríklad o Spojené štáty, kde by jeho presadenie mohlo narušiť prvý dodatok.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že zákaz reklamy neprinúti majiteľa elektromobilu, aby začal tankovať kilowatty elektrickej energie. To je jednoducho fyzicky nemožné.

Odklon od áut so spaľovacími motormi len umožní vytvoriť pre ne dostatočne dobrú alternatívu. Teda cenovo dostupnú alternatívu, vďaka ktorej bude používanie automobilov nielen ekologickejšie, ale aj šetrnejšie ako dnes.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Etika nabíjania elektromobilov – použite tieto pravidlá

Japonské SUV s pohonom 4×4 je najlepšou zbraňou na získanie zákazníkov. Prekonáva Qashqai v každom ohľade


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Volkswagen Golf R je najrýchlejšou verziou tohto modelu

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Faceliftovaný Volkswagen Golf (v oboch karosárskych verziách) je teraz k dispozícii v najvýkonnejšej verzii s písmenom R. Ide o…

Výskum JD Power 2024: nové autá sú čoraz problematickejšie. Najmä prémiové a elektrické

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Elektromobily a plug-in hybridy predstavujú najväčšie problémy, podporné systémy sťažujú život a prevádzka je príliš komplikovaná. Čo ešte odhalil…

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Pre motor auta je letné a dovolenkové cestovné obdobie mimoriadne vyčerpávajúce. Plný batožinový priestor a klimatizácia pracujúca na najvyššie…

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov