Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické nálezisko kľúčových prvkov na výrobu...

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph).

Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické nálezisko kľúčových prvkov na výrobu batérií pre elektromobily: niklu a kobaltu. Prvé vrty v blízkosti ostrova Minami-Torišima sa začnú realizovať budúci rok. Využívanie ložiska v priemyselnom meradle sa má začať v roku 2026.

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov.
Foto: youtube.com/@ChrisRalph

O tomto objavu ako prvá informovala redakcia japonského denníka Nikkei. Podľa nadácie The Nippon Foundation, citovanej v materiáli, ktorá v posledných mesiacoch skúmala morské dno na ostrove Minami-Torishima spolu s vedcami z Tokijskej univerzity, objavené ložiská obsahujú približne 610 000 ton kobaltu a 740 000 ton niklu. Samotný kobalt by stačil na zásobovanie celého Japonska na 75 rokov.

Na dne mora našli poklad. Zmení svet elektromobilov

Podľa amerického vydania Business Insider by objav obrovských ložísk, ktoré sa nachádzajú 2000 km od Tokia, mohol byť zlomovým bodom vo vývoji elektromobilov v Japonsku.

Ťažký prístup k surovinám používaným pri výrobe batérií sa uvádza ako jeden z hlavných zdrojov odporu japonského automobilového sektora voči investíciám do vývoja elektrických vozidiel. Odborníci vypočítali, že len 2,2 % nových osobných automobilov registrovaných v Japonsku v minulom roku bolo elektrických. Pre porovnanie, v Číne, ktorá v súčasnosti udáva tempo elektrickej revolúcie, je podiel batériových automobilov na trhu už 25 percent.

Elektro
Objav obrovských ložísk, ktoré sa nachádzajú 2000 km od Tokia, by mohol byť zlomovým bodom vo vývoji elektromobilov v Japonsku.
Foto: youtube.com/@TheEngineersPost

Zabezpečenie japonských automobilových zdrojov niklu a kobaltu, ktoré nie sú pod kontrolou Číny, by mohlo znamenať zlom vo vnímaní elektromobilov takými automobilovými gigantmi, ako sú Honda a Toyota, ktoré otáľajú s elektrifikáciou svojich modelových radov.

Nové ložiská niklu a kobaltu v Japonsku. Ťažba sa začne v roku 2026

Ťažba niklu a kobaltu z morského dna si vyžaduje veľké investície a môže naraziť na odpor ochrancov životného prostredia. To však nič nemení na skutočnosti, že podľa najnovších prognóz sa v nasledujúcich desaťročiach očakáva prudký nárast dopytu po oboch týchto kovoch. Biely dom odhaduje, že s odklonom od ropy ako paliva pre spaľovacie motory sa dopyt zvýši o 400 – 600 %, pričom niektoré analýzy pre americkú vládu dokonca predpokladajú nárast.

V súčasnosti sa nikel a kobalt ťaží okrem iného v Indonézii a Konžskej demokratickej republike. V prípade kobaltu je Čína, ktorá je motorom revolúcie v oblasti elektromobilov, zodpovedná za takmer polovicu celosvetovej produkcie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bezlítiové sodíkové batérie opúšťajú laboratórium a začínajú sa vyrábať v USA

Nemôžu vyrábať batérie. Nemci sa im kultúrne poďakovali


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Stellantis ukončí výrobu v Spojenom kráľovstve? Narastá spor s vládou

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Stellantis hrozí ukončením výroby automobilov v závodoch v Spojenom kráľovstve. Súvisí to s cieľmi predaja elektromobilov, ktoré musia výrobcovia…

Volkswagen investuje miliardy do najväčšieho konkurenta Tesly. Je to záchrana, ale pre koho?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia). Skupina Volkswagen v utorok oznámila, že investuje až päť miliárd dolárov do amerického startupu Rivian. Cieľom je výmena technológií…

Klimatizácia v aute nefunguje – v čom môže byť problém?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oreillyautoparts). Klimatizácia v aute je jedným z tých luxusných prvkov, ktoré sú neoceniteľné najmä v takých horúcich dňoch, aké v…

Opel nebude lacná značka? Stačí sa pozrieť na ceny novej Frontery

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Minulý týždeň Citroen odhalil všetky karty týkajúce sa nového modelu C3 Aircross. Teraz sme sa dozvedeli prvé ceny jeho…

Nové prémiové SUV značky Kia za nižšiu cenu je rozumnou voľbou.

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o vozidlá SUV, Kia je na zozname referenčných značiek. Výrobca má vždy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov