Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Pre motor auta je letné a dovolenkové cestovné obdobie mimoriadne vyčerpávajúce. Plný batožinový priestor a klimatizácia pracujúca na najvyššie otáčky v kombinácii s jazdou...

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix).

Pre motor auta je letné a dovolenkové cestovné obdobie mimoriadne vyčerpávajúce. Plný batožinový priestor a klimatizácia pracujúca na najvyššie otáčky v kombinácii s jazdou po horúcom asfalte a na priamom slnku nezabezpečujú komfortné podmienky na cestovanie. Preto je dôležité venovať chladiacemu systému náležitú starostlivosť. Ako?

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti.
Foto: youtube.com/@chrisfix

V lete sú motory automobilov vystavené vysokým teplotám. Môže dôjsť napríklad k prehriatiu motora alebo dokonca k jeho trvalému poškodeniu, preto je veľmi dôležité správne pripraviť chladiaci systém, ktorého hlavnou úlohou je udržiavať optimálnu prevádzkovú teplotu pohonu. Aké kroky by sme mali podniknúť, aby naše auto bez problémov prežilo najhorúcejšie dni?

Kontrola stavu chladiaceho systému pred cestou

Výber správnej chladiacej kvapaliny je kľúčový. Mala by mať správne tepelné vlastnosti a chrániť pred koróziou. Odborníci odporúčajú používať kvalitné produkty od osvedčených výrobcov, ktoré nielen účinne chladia, ale aj chránia systém pred usadeninami a hrdzou.

Ak je kvapalina znečistená alebo vodič spozoruje, že hladina kvapaliny klesá rýchlejšie ako zvyčajne, môže to znamenať, že došlo k úniku. Oplatí sa tiež pravidelne kontrolovať stav chladiacich hadíc a chladiča. Nedostatočná údržba kvapaliny môže mať za následok prehriatie motora alebo dokonca trvalé poškodenie pohonu.

Pred každou jazdou je dobré skontrolovať, či je v nádržke chladiacej kvapaliny dostatok chladiacej kvapaliny. Dôležité je overenie na studenom motore, ktoré pomôže vyhnúť sa chybám. V extrémnych situáciách je najlepšie použiť destilovanú vodu. Ide však o dočasné riešenie a návšteva servisu bude aj tak potrebná.

Pamätajte na chladič a termostat

Chladič je jednou z najdôležitejších súčastí chladiaceho systému. Časom sa na jeho povrchu môžu usadzovať nečistoty a brániť prenosu tepla. Pravidelné čistenie chladiča a používanie špeciálnych prípravkov na starostlivosť o chladič pomôžu udržať ho v optimálnom stave.

Pred každou jazdou je dobré skontrolovať, či je v nádržke dostatok chladiacej kvapaliny.
Foto: youtube.com/@yidneM

Termostat zasa reguluje prietok chladiacej kvapaliny a ventilátor pomáha pri jej chladení. Chybný termostat môže viesť k prehriatiu motora a nefunkčný ventilátor nedostatočne ochladzuje motor.

Preto je dobré pravidelne kontrolovať ich stav a v prípade potreby vykonať opravu, najlepšie v autorizovanom autoservise.

Správna starostlivosť o chladiaci systém motora je kľúčom k bezproblémovej jazde, najmä v lete. Pred dovolenkovými cestami by si vodiči mali pamätať na pravidelnú kontrolu, správnu údržbu a používanie vhodných chladiacich kvapalín.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tieto autá odolávajú korózii ako žiadne iné. Pozrite si TOP 6 modelov automobilov odolných voči korózii

Ako odstrániť hrdzu z auta. Koľko to stojí a najlepšie metódy


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Žiadne nákladné autá ani ľudia. Japonsko vsádza na dopravu budúcnosti

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TDC_TheDocumentaryChannel). Japonská vláda plánuje prepojiť hlavné mestá automatizovanými logistickými linkami s nulovými emisiami, ktoré budú schopné ticho a efektívne prepraviť…

V Taliansku nie sú spoplatnené len diaľnice. Radšej si skontrolujte trasu

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@pinoytraveller6769). Krásny výhľad, teplé more a chutné jedlo - Taliansko je nepochybne jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov. Pred cestou…

Nové kórejské SUV za 20 000 eur stavia súperov k múru. Najzaujímavejšia a najlacnejšia ponuka do mesta

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Hyundai predstavuje v Európe SUV, ktoré bude na cestách v Ázii. Táto nová stratégia vyplýva zo skutočnosti, že kórejská…

Nemecko zaviedlo nové poplatky na svojich diaľniciach. Zmena sa uskutočnila 1. júla

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer). Nemecko rozšírilo platobný systém na svoje diaľnice od 1. júla 2024. Mýto začalo platiť nová skupina vodičov. Ide o…

Koľko cestujúcich môžete podľa zákona prepravovať vo vozidle?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Cars and Travels). Na Slovensku závisí maximálny počet osôb vo vozidle od typu vozidla a kategórie vodičského preukazu. Tu nájdete…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov