Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by ste do svojho auta nemali...

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089).

Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by ste do svojho auta nemali nasadať na krátke ani dlhé vzdialenosti. Viete, o čom hovoríme?

Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú.
Foto: shutterstock.com/CGN089

Horúce počasie aspoň na chvíľu približuje Slovensko na mape Afrike. To určite poteší tých, ktorí sa práve v tomto období chystajú na dovolenku k pobrežiu. Horšie sú na tom všetci tí, ktorí svoju dovolenku zmeškajú a musia fungovať v meste.

Pri jazde autom by vodiči nemali zabúdať na… vodu!

Auto zaparkované na slnku počas horúceho počasia môže vo svojom interiéri nahromadiť až 70 stupňov Celzia. Klimatizácia? Tie nebudú fungovať okamžite. Telo vodiča bude preto vystavené obrovskej záťaži. V takýchto podmienkach sa preto oplatí pamätať na veľmi dôležitú vec. A tou je vziať si so sebou… vodu.

Voda je v týchto podmienkach rovnako dôležitá ako vyhýbanie sa priamemu slnku a klobúk na hlave.

Telo dospelého človeka sa skladá až zo 65 % z vody. Preto je mimoriadne dôležitá za každých podmienok, najmä v horúcom počasí. Koľko vody by som mal vypiť za deň? Lekári odhadujú, že na každý kilogram telesnej hmotnosti by sa malo denne vypiť 30 ml vody. To viac-menej znamená, že 60-kilogramová žena by mala počas 24 hodín vypiť 1,8 litra. Muž s hmotnosťou 90 kg by mal vypiť 2,7 litra. V horúcom počasí sa odporúča toto množstvo zvýšiť o jeden liter na 2,8, resp. 3,7 litra. Časté cestovanie autom by teda malo znamenať jediné. Počas jazdy autom je vždy dobré mať so sebou vodu.

Prečo je voda taká dôležitá? Pretože v horúcom počasí jej veľa strácame.
Foto: shutterstock.com/Natalia Belay

Prečo je voda taká dôležitá? Pretože v horúcom počasí jej veľa strácame. Pretože je zodpovedná za výmenu tepla a do veľkej miery chráni telo pred prehriatím prostredníctvom potu.

Pitie vody počas jazdy. Majte to na pamäti

Pokiaľ ide o pitie vody v aute, je potrebné myslieť na niekoľko vecí. Zdanlivo samozrejmé, ale nie vždy. Vodič by na to mal pamätať:

  • hovoríme o čistej neperlivej vode. Nie sladené nápoje, energetické nápoje, káva alebo ochutená voda. Tie len zdanlivo uhasia smäd. Je to preto, lebo telu stále chýba voda a je presýtené škodlivým cukrom.
  • Vodu by ste si mali vziať so sebou z auta. Ak necháte fľašu vo vozidle, keď stojí, znamená to, že po návrate do vozidla nebude pitná. Bude vhodnejšia na zalievanie čajom.
  • Je dobré, aby fľaša na vodu mala tzv. výlevku. Aby vodič počas jazdy nemusel zapájať ruky na odskrutkovanie fľaše. Ruky by mali spočívať na volante a nie na fľaši.

Samozrejme, existujú aj ďalšie užitočné tipy v horúcom počasí

Existujú ďalšie bezpečnostné pravidlá pre vodičov v letných horúčavách. Existujú totiž aj tipy, ktoré môžu uľahčiť naštartovanie rozpáleného auta. Vodič by mal „vypustiť“ trochu horúceho vzduchu predtým, ako si sadne do kabíny. To sa dá urobiť dvoma spôsobmi. Jednoducho:

  • Otvorte okná a dvere vozidla, keď k nemu prídete. Tým sa „vypustí“ časť tepla z interiéru. Činnosť klimatizácie sa rýchlejšie prejaví.
  • Počas niekoľkých desiatok sekúnd jazdy otvorte dvere a zapnite ventiláciu na plný výkon. To môže priniesť úľavu aj v počiatočnej fáze jazdy, kým klimatizácia dosiahne plnú účinnosť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Horúce počasie v aute. Ktoré súčasti vozidla sa teda najčastejšie kazia?

Cestujúci uviazli na palube lietadla. Teplota začala stúpať. „Strácali vedomie“.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Žiadne nákladné autá ani ľudia. Japonsko vsádza na dopravu budúcnosti

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TDC_TheDocumentaryChannel). Japonská vláda plánuje prepojiť hlavné mestá automatizovanými logistickými linkami s nulovými emisiami, ktoré budú schopné ticho a efektívne prepraviť…

V Taliansku nie sú spoplatnené len diaľnice. Radšej si skontrolujte trasu

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@pinoytraveller6769). Krásny výhľad, teplé more a chutné jedlo - Taliansko je nepochybne jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov. Pred cestou…

Nové kórejské SUV za 20 000 eur stavia súperov k múru. Najzaujímavejšia a najlacnejšia ponuka do mesta

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Hyundai predstavuje v Európe SUV, ktoré bude na cestách v Ázii. Táto nová stratégia vyplýva zo skutočnosti, že kórejská…

Nemecko zaviedlo nové poplatky na svojich diaľniciach. Zmena sa uskutočnila 1. júla

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer). Nemecko rozšírilo platobný systém na svoje diaľnice od 1. júla 2024. Mýto začalo platiť nová skupina vodičov. Ide o…

Koľko cestujúcich môžete podľa zákona prepravovať vo vozidle?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Cars and Travels). Na Slovensku závisí maximálny počet osôb vo vozidle od typu vozidla a kategórie vodičského preukazu. Tu nájdete…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov