Novinky, Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Výskum JD Power 2024: nové autá sú čoraz problematickejšie. Najmä prémiové a elektrické

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Elektromobily a plug-in hybridy predstavujú najväčšie problémy, podporné systémy sťažujú život a prevádzka je príliš komplikovaná. Čo ešte odhalil predbežný prieskum kvality JD Power...

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars).

Elektromobily a plug-in hybridy predstavujú najväčšie problémy, podporné systémy sťažujú život a prevádzka je príliš komplikovaná. Čo ešte odhalil predbežný prieskum kvality JD Power 2024? Ktoré značky triumfovali a ktoré prehrali?

Výskum JD Power 2024: nové autá sú čoraz problematickejšie. Najmä prémiové a elektrické.
Foto: youtube.com/@ORGCars

Tohtoročný 38. ročník predbežného prieskumu kvality automobilov JD Power 2024 sa od predchádzajúcich líši svojou metodikou. Do prieskumu, ktorý obsahuje 277 otázok, boli po prvýkrát zahrnuté aj reálne údaje o opravách vykonaných v autorizovaných servisoch.

Predbežný prieskum kvality JD Power 2024 zahŕňa prvých 90 dní používania vozidla od jeho kúpy. Na tohtoročnom vydaní sa zúčastnilo celkovo 99 144 kupujúcich a nájomcov nových automobilov modelového roku 2024.

Prieskum pozostáva z 10 kategórií. Patria medzi ne: informačno-zábavný systém, funkcie, ovládacie prvky a displeje, systémy podpory vodiča na karosérii, interiér, pohonné ústrojenstvo, sedadlá alebo zážitok z jazdy.

Primárny výsledok prieskumu je vyjadrený počtom zistených problémov vo vozidlách príslušnej značky na 100 vozidiel (PP100). Je zrejmé, že čím nižšie skóre, tým lepšie.

JD Power 2024: opakovanie minulého roka

V predbežnom prieskume kvality JD Power 2024 zvíťazila americká značka RAM s výsledkom 149. Zaujímavosťou je, že táto značka skupiny Stellantis triumfovala aj pred rokom. Vtedy dosiahla skóre 141 bodov.
Na ďalších miestach sa v tohtoročnom vydaní umiestnili značky Chevrolet (160), Hyundai (162), Kia (163), Buick (164) a Nissan (166). Za nimi, t. j. na 7. mieste, sa umiestnil prvý výrobca prémiového segmentu, Porsche (172), ktorý predstihol Lexus (174). Prvú desiatku uzatvárajú značky Ford (179) a Honda (181).

Alfa Romeo, ktorá sa v minuloročnom predbežnom prieskume kvality JD Power umiestnila na treťom mieste (143), zaznamenala tento rok veľmi veľký pokles. V skutočnosti sa umiestnila na 26. mieste so skóre 226 bodov, pred Mazdou (232), Volkswagenom (241) a Audi a Volvom (po 242), avšak.

Alfa Romeo, zaznamenala tento rok veľmi veľký pokles.
Foto: youtube.com/@AutomagzKing

Posledné miesta, rovnako ako minulý rok, obsadili výrobcovia čisto elektrických vozidiel. K Polestaru (najhoršie skóre zo všetkých značiek: 316) a Tesle (druhé najhoršie skóre: 266) sa pridáva Rivian, ktorý má dostať obrovskú finančnú injekciu od koncernu Volkswagen.

Získala skóre 266 bodov, čo je rovnaké skóre ako Tesla. Bohužiaľ, spoločnosť Elona Muska aj Polestar dopadli v tohtoročnom prieskume horšie ako v minuloročnom, keď získali 257, resp. 313 bodov.

Sú prémiové vozidlá a elektromobily horšie?

Tohtoročné priemerné skóre všetkých značiek je 195. To znamená, že je horšie ako minuloročné skóre o 9 bodov. Každopádne nárast počtu problémov s novými automobilmi možno pozorovať už niekoľko rokov, ale s výnimkou roku 2022 (192). Pre porovnanie, v roku 2021 to bolo 121 bodov.

Zaujímavé je, že produkty mainstreamových značiek spôsobujú menej problémov ako prémiové modely. V prípade prvých menovaných je priemer 181 bodov, zatiaľ čo v prípade druhých menovaných je to 232 bodov! Ako JD Power vysvetľuje vo svojej tlačovej správe, vyplýva to z toho, že „často obsahujú zložitejšie systémy“.

Elektromobily aj plug-in hybridy si vyžadujú častejšie servisné prehliadky.
Foto: youtube.com/@toyotausa

Zástancovia vozidiel na batérie zvyknú zdôrazňovať, že majú menej zložitú konštrukciu ako vozidlá so spaľovacími motormi, a preto by mali spôsobovať menej problémov. Z predbežného prieskumu kvality JD Power 2024 vyplýva, že elektromobily aj plug-in hybridy si vyžadujú častejšie servisné prehliadky.

„Majitelia najmodernejších elektromobilov a plug-in hybridov majú trikrát častejšie problémy, ktoré sú natoľko závažné, že je potrebné nahlásiť nové vozidlo do servisu, ako majitelia benzínových alebo naftových vozidiel.“

– hovorí Frank Hanley, senior riaditeľ pre porovnávanie automobilov v spoločnosti JD Power.

Priemerné skóre v predbežnom teste kvality JD Power 2024 pre autá s benzínovým a naftovým motorom je 180. Naopak, pre elektromobily je to 266. Američania však konštatujú, že rozdiel v kvalite medzi elektromobilmi klasických značiek a Teslou sa nakoniec vyrovnal. Predtým dosahovala lepšie výsledky prvá menovaná.

JD Power 2024: na čo sa používatelia sťažujú?

Čo považujú majitelia nových vozidiel modelového roku 2024 za najproblematickejšie? Sú to predovšetkým náladové informačno-zábavné systémy a vyspelí asistenti na podporu vodiča. Často spúšťajú falošné varovania, čo spôsobuje vodičom stres a podráždenie.

Vodiči sa sťažujú na ťažkosti so spárovaním smartfónov alebo s udržiavaním ich pripojenia cez Android Auto/Apple CarPlay.
Foto: Súkromný archív

Okrem toho sa dôvodne sťažujú na ťažkosti so spárovaním smartfónov alebo s udržiavaním ich pripojenia cez Android Auto/Apple CarPlay. Viac ako polovica majiteľov telefónov iPhone a 42 % majiteľov telefónov Samsung priznáva, že tieto technológie používa.

Funkcie a ovládacie prvky automobilov dosiahli v tohtoročnom predbežnom prieskume kvality JD Power 2024 slabé výsledky. Najmä v elektrických vozidlách, kde, ako napríklad v Teslách, nie sú klasické páčky ukazovateľov. Ich miesto zaberajú tlačidlá na volante.

Čoraz častejším problémom je aj nepríjemný zápach v kabínach nových vozidiel. Mnohí naň upozorňovali už v predchádzajúcom prieskume, pričom v tohtoročnom prieskume sa situácia ešte zhoršila, aj keď s výnimkou dvoch značiek. Ide o značky Kia a Nissan.

„Majitelia opisujú problematické zápachy pochádzajúce z vykurovacích, ventilačných a klimatizačných systémov vozidla,“

– uvádza spoločnosť JD Power.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Japonské SUV s pohonom 4×4 je najlepšou zbraňou na získanie zákazníkov. Prekonáva Qashqai v každom ohľade

Ford Capri. Nový elektrický model bude využívať platformu Volkswagen


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Smerovka či nie? To je metla slovenských ciest. Vodiči sa stále mýlia

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Bezpecnecesty-official). Pre mnohých skúsených vodičov je len málo situácií na ceste, ktoré by mohli predstavovať problém. Napriek tomu je zdanlivo…

Nové SUV za 25 000 eur nie je polovičný hybrid. Skvele vybavené by bolo ideálnou voľbou pre mnohých

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98). Stellantis podporuje čínsku spoločnosť Leapmotor, ktorá chce ísť s trendmi. Nové SUV ázijskej značky má atraktívnu cenu a je…

Žiadne nákladné autá ani ľudia. Japonsko vsádza na dopravu budúcnosti

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TDC_TheDocumentaryChannel). Japonská vláda plánuje prepojiť hlavné mestá automatizovanými logistickými linkami s nulovými emisiami, ktoré budú schopné ticho a efektívne prepraviť…

V Taliansku nie sú spoplatnené len diaľnice. Radšej si skontrolujte trasu

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@pinoytraveller6769). Krásny výhľad, teplé more a chutné jedlo - Taliansko je nepochybne jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov. Pred cestou…

Nové kórejské SUV za 20 000 eur stavia súperov k múru. Najzaujímavejšia a najlacnejšia ponuka do mesta

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Hyundai predstavuje v Európe SUV, ktoré bude na cestách v Ázii. Táto nová stratégia vyplýva zo skutočnosti, že kórejská…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov