Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako predĺžiť životnosť vozidla – 8 tipov

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/goodmoments). Ceny nových automobilov sú v súčasnosti veľmi vysoké. Hoci by ste sa o svoje auto mali starať vždy, teraz sa to zdá byť dôležitejšie...

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/goodmoments).

Ceny nových automobilov sú v súčasnosti veľmi vysoké. Hoci by ste sa o svoje auto mali starať vždy, teraz sa to zdá byť dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Ako to urobiť? Prečítajte si naše tipy na predĺženie životnosti vášho vozidla.

Ako predĺžiť životnosť vozidla – 8 tipov.
Foto: shutterstock.com/goodmoments

S autom je to ako s naším telom – ak sa oň staráte, udržiavate ho. Ak pravidelne cvičíte a zdravo sa stravujete, udrží vás v dobrej kondícii celé roky. Ak ho však zanedbávate, môžu sa v mladom veku objaviť rôzne neduhy a choroby.

To isté platí aj pre vaše auto – stačí malá každodenná „hygiena“, aby ste predĺžili jeho životnosť. Takto bude aj po rokoch používania nielen skvele vyzerať, ale aj rovnako dobre fungovať.

Ako na to? Tu je 8 tipov na predĺženie životnosti vášho auta.

Pravidelná údržba

Hoci je frekvencia výmeny oleja, filtrov, pneumatík, podložiek a ďalších komponentov vozidla uvedená v servisnej knižke, v skutočnosti to po uplynutí záruky mnohí vodiči začnú ignorovať. Je zrejmé, že ide o veľkú chybu, ktorá priamo ovplyvňuje životnosť vozidla.

Pravidelná výmena oleja.
Foto: youtube.com/@MEYLETV

Vezmite si napríklad motorový olej. Plní mnoho funkcií, z ktorých najdôležitejšou je mazanie pohyblivých častí motora a ochrana pred prehriatím. Dôležité je aj to, že absorbuje nečistoty, čím zabraňuje ich nepriaznivému pôsobeniu na pohonnú jednotku. S narastajúcim počtom najazdených kilometrov sa motorový olej čoraz viac opotrebúva, čím stráca svoje vlastnosti.

Druhým príkladom sú brzdové doštičky, ktoré, ak sa nevymenia včas, môžu spôsobiť poškodenie brzdových kotúčov, čím vznikajú ďalšie náklady.

Udržujte karosériu čistú

Špina a nečistoty môžu poškodiť lak karosérie a dokonca viesť k prvým príznakom korózie. Na druhej strane, v krajinách so skutočne zimným počasím musia vozidlá bojovať s pieskom alebo soľou posypanou na cestách.

Je tiež dobré dať si auto navoskovať, aby ste ochránili lak.
Foto: youtube.com/@epicautomotivedetailing

Ako často umývate svoje auto? Aspoň raz za mesiac. Je tiež dobré dať si auto navoskovať, aby ste ochránili lak. Raz za niekoľko mesiacov alebo pri zmene ročného obdobia by malo stačiť na predĺženie životnosti vášho vozidla.

Udržujte kabínu v čistote

Hoci sa to môže zdať ako banálne tvrdenie, hromadenie nečistôt a úlomkov vo vnútri vozidla môže mať mnoho negatívnych účinkov. Aké to sú? Patrí medzi ne nepríjemný zápach alebo škvrny na čalúnení sedadiel.

Udržujte kabínu v čistote.
Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer

Preto sa oplatí udržiavať kabínu v čistote a chrániť plasty špeciálnymi konzervačnými prostriedkami. Okrem toho, že dobre vyzerajú, zanechávajú na povrchu UV filter, ktorý zabraňuje ich vyblednutiu.

Kožené čalúnenie by sa malo pravidelne udržiavať, aby sa zabránilo vzniku škvŕn a prasklín.

Správne zahrejte svoje vozidlo

Po naštartovaní nechajte vozidlo zahriať. Odporúča sa počkať 1 minútu, aby sa motorový olej dostal do najvzdialenejších zákutí a „namastil“ všetky pracovné časti.

V prípade dieselových agregátov je ich dlhšie zahrievanie v pokoji jednoducho škodlivé. Zhromaždená voda a prebytočné palivo, ktoré sa dostanú do oleja alebo výfukového systému, môžu byť pre ne nezdravé.

Platí to najmä pre moderné turbodiesely, ktoré sú vybavené sofistikovanými systémami dodatočnej úpravy výfukových plynov.

Vyhnite sa prudkému zrýchleniu

Kľúčom k predĺženiu životnosti vášho vozidla je čo najplynulejšia jazda. Tým sa zabezpečí, že motor, hnacie ústrojenstvo, brzdy ani pneumatiky nebudú namáhané.

Po naštartovaní vyhnite sa rýchlym rozjazdom.
Foto: shutterstock.com/Olivier Le Moal

Vyhnite sa preto rýchlym rozjazdom, prudkému brzdeniu a nesnažte sa prechádzať každou zákrutou, akoby od toho závisel váš život.

Zaparkujte v tieni

Nadmerné slnečné žiarenie a teplo môžu znehodnotiť lak a svetlomety, plasty a gumové časti vozidla. Z tohto dôvodu je najlepšie parkovať pod prístreškom, alebo ak to nie je možné, vybrať si tienisté miesto.

Starajte sa o svoje pneumatiky

Pneumatiky sú jedinou časťou vozidla, ktorá je v kontakte s vozovkou. Preto si vyžadujú náležitú starostlivosť. Tá zahŕňa predovšetkým zabezpečenie správneho tlaku.

Kontrolujte tlak v pneumatikách.
Foto: shutterstock.com/Minerva Studio

V opačnom prípade môže dôjsť k vibráciám a nerovnomernému opotrebovaniu pneumatík. To má priamy vplyv na bezpečnosť jazdy, pretože vozidlo je náchylnejšie na stratu priľnavosti.

Nebojte sa používať…

…slnečné clony na čelnom skle, ak je vozidlo zaparkované na slnku. Chráni to interiér pred teplom a UV žiarením.

Na ochranu kože a čalúnenia používajte poťahy sedadiel. Lak vozidla chráňte voskom a prístrojovú dosku konzervačným prostriedkom.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Od tohto mesiaca budú všetky nové autá predávané v Európe vybavené upozorneniami na obmedzenie rýchlosti

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@doolanbrian). Všetky nové autá budú od júla tohto roku mať systém upozornenia na obmedzenie rýchlosti. Všetky nové autá budú od…

Vážna nehoda majstra sveta v rally. Vrtuľník RLP v akcii

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mohamedkhadr2632). Osemnásobný majster sveta v rallye Sebastien Ogier mal nehodu. Počas oboznamovania sa s traťou pred Rallye sa Ogierova Toyota…

Nová povinnosť pre vodičov. Vyplýva to z nariadenia EÚ

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TRUCKERKEV). Dopravcovia, ktorí poskytujú služby v rámci EÚ, budú čoskoro musieť vymeniť zariadenia namontované na nákladných vozidlách. Všetko v súlade…

Majitelia elektromobilov sa chcú vrátiť k spaľovacím autám. Najmä v tejto krajine

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). Spoločnosť McKinsey zverejnila svoju výročnú správu o záujme spotrebiteľov o elektromobily v niektorých najväčších krajinách sveta. Výsledky nevyzerajú pre…

Športová Kia priamo z pretekov. Spáli menej ako 5 litrov benzínu a stojí len 7 000 eur

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@therightcar). Kia je nepochybne jedným z najobľúbenejších výrobcov v našej krajine. Tieto autá oceňujeme, pretože sú pohodlné, komfortné, relatívne lacné,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov