Novinky, Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Nemecko zaviedlo nové poplatky na svojich diaľniciach. Zmena sa uskutočnila 1. júla

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer). Nemecko rozšírilo platobný systém na svoje diaľnice od 1. júla 2024. Mýto začalo platiť nová skupina vodičov. Ide o dôležité oznámenie, najmä vzhľadom na...

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer).

Nemecko rozšírilo platobný systém na svoje diaľnice od 1. júla 2024. Mýto začalo platiť nová skupina vodičov. Ide o dôležité oznámenie, najmä vzhľadom na práve sa začínajúcu dovolenkovú sezónu a pokutu vo výške viac ako 240 eur.

Nemecko zavádza nové poplatky na svojich diaľniciach. Zmena sa uskutočnila 1. júla.
Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer

Nemecké diaľnice sú bezplatné. Toto tvrdenie je pravdivé, ale len čiastočne. Vodiči ľahkých vozidiel, t. j. najmä osobných automobilov, nemusia platiť mýto. V prípade nákladných vozidiel je to inak. Tu sú platby reálne a už 1. júla sa ich rozsah zvýšil.

Nové mýto na nemeckých diaľniciach. Nová skupina vodičov začne platiť

Doteraz museli na nemeckých diaľniciach platiť len vozidlá s celkovou hmotnosťou 7,5 tony a viac. Ľahšie vozidlá jazdili zadarmo. Od 1. júla 2024 sa hranica spoplatnenia znížila. Budú do nej zahrnuté aj vozidlá s celkovou hmotnosťou vyššou ako 3,5 tony. Ide o novinku v nemeckom systéme platenia za používanie ciest.

Zásadná otázka znie: „A čo kombinácie vozidiel?“ V tomto prípade rozhoduje o platbe hmotnosť ťahača, t. j. vozidla ťahajúceho príves, a nie celej súpravy. Ak je táto hmotnosť väčšia ako 3,5 tony, bude sa platiť. Ak je nižšia, cesta bude stále bezplatná.

Platba za celkovú hmotnosť nad 3,5 tony nie je problémom len pre dodávkové vozidlá

Uvádzanie platby na nemeckých diaľniciach pri celkovej hmotnosti nad 3,5 tony je pre dopravné spoločnosti problém. Myslí si to mnoho vodičov. Je to však pomerne veľké zjednodušenie. Vyššiu hmotnosť nemajú len dodávky. Môže sa to týkať napríklad aj veľkých pick-upov alebo SUV dovezených z USA, ako aj obytných dodávok a ťažších elektrických vozidiel. Aj ich vodičov zastihnú nové nemecké predpisy. Ich vodiči preto budú musieť platiť aj nemecké diaľničné poplatky.

Tu je jedna zaujímavosť. Nová skupina vodičov začne platiť na diaľniciach, ale zároveň Nemecko znížilo mýto na spolkových diaľniciach. Očakáva sa, že takýto mechanizmus bude aj tak znamenať vyšší príjem do štátneho rozpočtu.

Poplatok sa týka vozidiel nad 3,5 tony a vodič, ktorý nezaplatí mýto, môže dostať pokutu až do výšky 240 eur.
Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer

Koľko budú od 1. júla predstavovať nové mýta na nemeckých diaľniciach?

Výška mýta za každý kilometer nemeckej diaľnice závisí okrem iného od emisií oxidu uhličitého. Teda vozidlá s celkovou hmotnosťou 3,5 až 7,5 t spĺňajú:

  • Pri norme Euro 6 sa platí 15,1 eurocenta na kilometer,
  • norma Euro 5 (trieda EEV 1) bude platiť 18,9 eurocentov na km,
  • norma Euro 4 bude platiť 20,1 eurocenta na km,
  • norma Euro 3 bude platiť 22,5 eurocenta za km,
  • štandard Euro 2 bude platiť 24,4 eurocentov za km,
  • normy Euro 1 a 0 budú platiť 24,8 eurocentov za km.

15,1 eurocentov na kilometer je veľa? Pre porovnanie, napríklad vozidlo s celkovou hmotnosťou 18 t alebo viac, s piatimi nápravami a spĺňajúce normu Euro 6 zaplatí už 34,8 eurocentov na km.

Aká je výška pokuty za nezaplatenie diaľničných poplatkov v Nemecku?

Platba nemeckých diaľničných poplatkov sa uskutočňuje prostredníctvom palubného zariadenia alebo predplatených internetových platieb, prípadne prostredníctvom špeciálnych terminálov. Vodič, ktorý nezaplatí mýto, môže dostať pokutu až do výšky 240 eur alebo napríklad výstražnú pokutu 40 eur. Ak je jazda bez zaplatenia mýta nepretržitá a prípad sa dostane napríklad na súd, vodič už má šancu na pokutu až do výšky 20 000 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Koľko je mýto v Bulharsku. Kde si kúpiť diaľničnú známku a aká je pokuta bez nej

Chorvátske diaľnice od 1. júla drahšie. O koľko sa zvýšia ceny?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volkswagen je pripravený na nové SUV. Už ho vystavil v čínskych showroomoch a dráždi súperov

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR). Nedávno sme informovali, že Volkswagen uvedie na čínsky trh novú kategóriu vozidiel. Modely dostanú jedinečné zlaté logo, ktoré je…

Turecká spoločnosť Togg chce ešte tento rok zaútočiť na európske trhy

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carmic8426). Spoločnosť Togg oznámila, že predobjednávky na T10X v Európe otvorí do konca roka. Automobilka chce začať predávať elektromobily aj…

Škoda rozširuje svoju ponuku elektromobilov o SUV Elroq. Na jedno nabitie dokáže prejsť viac ako 560 km

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autogefuehl). Škoda Elroq bude ďalším elektrickým modelom v ponuke značky Škoda. Elroq bude prvým plne elektrickým kompaktným SUV českého výrobcu.…

Číňania sa nezastavujú. Do roku 2030 otrasú svetovými trhmi

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KCARSTV). Čínske automobilové spoločnosti sa vo svojej expanzii nezastavujú. Analytici AlixPartners predpovedajú, že do roku 2030 sa ich podiel na…

BMW M5 lacnejšie ako M3? Vysvetľujeme, ako je to možné

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoYaINTERIOR). Nech to znie akokoľvek nepravdepodobne, na jednom európskom trhu je cena BMW M3 Competition s výkonom 530 koní vyššia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov