Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ceny diaľničných známok v Rakúsku. Sú drahšie ako minulé leto

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV). Pri jazde v Rakúsku je dôležité mať pri sebe nielen potrebné doklady alebo povinnú výbavu vozidla, ale aj diaľničné známky. Je to o to...

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV).

Pri jazde v Rakúsku je dôležité mať pri sebe nielen potrebné doklady alebo povinnú výbavu vozidla, ale aj diaľničné známky. Je to o to dôležitejšie, že ceny za jazdu po rakúskych cestách sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mierne zmenili. Ako si kúpiť diaľničnú známku na cesty v Rakúsku a koľko za ňu v roku 2024 zaplatíte?

Ceny diaľničných známok v Rakúsku. Sú drahšie ako minulé leto.
Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV

Rakúsko má viac ako 2 000 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Na jazdu po väčšine z nich je potrebné zakúpiť si špeciálnu diaľničnú známku. Ich cena závisí od dĺžky pobytu v Rakúsku a typu vozidla. Bezplatnú diaľničnú známku možno vydať len pre jedno vozidlo, ktoré je registrované na osobu so zdravotným postihnutím. Oslobodenie sa vzťahuje aj na osoby, ktoré sú zároveň oslobodené od platenia poistenia motorových vozidiel.

Diaľnice v Rakúsku. Ktoré diaľničné známky a koľko stoja?

Ceny diaľničných známok v Rakúsku v roku 2024 sa mierne líšia od cien v predchádzajúcom roku. Pre osobné vozidlá do 3,5 tony si ročná diaľničná známka zachovala rovnakú cenu, zatiaľ čo pre motocykle sa zvýšila o 30 centov. Dvojmesačné diaľničné známky pre autá do 3,5 tony sa zvýšili o 10 centov, ale pre motocyklistov sa znížili o 3 eurá. Novinkou od roku 2024 sú jednodňové diaľničné známky. Ide o riešenie, ktoré príde vhod vodičom a motocyklistom, ktorí plánujú prejsť Rakúskom alebo využiť spoplatnené cesty len raz.

Ceny diaľničných známok v roku 2024 – pre vozidlá do 3,5 t:

Typ známkyPlatnosťCena
Elektronická známka10 dní9,60 €
Elektronická známka2 mesiace27,90 €
Elektronická známka1 rok93,60 €
Samolepiaca známka10 dní9,60 €
Samolepiaca známka2 mesiace27,90 €
Samolepiaca známka1 rokN/A (od 1. decembra 2023 do 31. januára 2025)

Ceny diaľničných známok pre motocyklistov v roku 2024:

  • 1 deň: 3,40 €
  • 10 dní: 4,60 €
  • 2 mesiace: 11,50 €
  • 1 rok: 38,50 €

Typy diaľničných známok:

V Rakúsku sú k dispozícii dva typy diaľničných známok:

  • Nálepka: Klasická diaľničná známka, ktorú je nutné nalepiť na viditeľné miesto na čelnom skle motocykla.
  • Elektronická známka: Digitálna diaľničná známka, ktorá je prepojená s evidenčným číslom motocykla.

Diaľnice v Rakúsku. Kde kúpiť diaľničné známky?

Tak ako vo väčšine európskych krajín, aj rakúske diaľničné známky sa najľahšie kupujú na diaľničných čerpacích staniciach v blízkosti hraníc. Alternatívou sú dopravné úrady a sídla rakúskych automobilových klubov (ÖAMTC, ARBÖ, ADAC). Každé miesto, kde si môžete kúpiť diaľničnú známku, je označené charakteristickým symbolom.

Taktiež sa oplatí pamätať na to, aby ste si diaľničnú známku zakúpili v dostatočnom predstihu pred vstupom na spoplatnenú cestu. Za jazdu po spoplatnených cestách bez diaľničnej známky hrozí vysoké riziko pokuty a rakúske úrady nie sú známe svojou zhovievavosťou.

Rakúske diaľničné známky sa kupujú na diaľničných čerpacích staniciach v blízkosti hraníc.
Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV

V Rakúsku je možné zakúpiť si elektronickú diaľničnú známku aj na oficiálnej webovej stránke rakúskeho prevádzkovateľa diaľnic. Je to pomerne pohodlné, najmä preto, že spôsob nákupu diaľničnej známky je pomerne prístupný a intuitívny a platbu možno vykonať bankovým prevodom alebo kreditnou kartou. Treba však mať na pamäti, že takto zakúpené diaľničné známky pre individuálnych zákazníkov sú aktívne až po 18 dňoch. Dôvodom je 14-dňová lehota na vrátenie elektronických produktov. To sa samozrejme vzťahuje aj na 1-dňové diaľničné známky, ktoré sú k dispozícii len na predaj online.

Rakúsko 2024 – Nie všetky cesty majú diaľničné známky

Treba si tiež uvedomiť, že hoci diaľničné známky platia na všetkých spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v Rakúsku, nie sú vždy jediným poplatkom, ktorý sa počas cesty platí. Na vybraných úsekoch ciest môžu vodiči počítať s ďalšími poplatkami, ktoré je potrebné zaplatiť na mieste pred vjazdom na spoplatnený úsek alebo online, napríklad prostredníctvom aplikácie Autopay. V roku 2024 môžu vodiči očakávať dodatočné poplatky na úsekoch:

  • A13 – Brenner 
  • A10 – Tauern 
  • S16 – Alberg 
  • A11 – Karawanken 
  • A9 – Bosruck 
  • A9 – Gleinalm 

Aký je trest za to, že nemáte diaľničnú známku v Rakúsku?

Ak rakúska polícia zistí, že vodič jazdí po spoplatnenej ceste bez zaplatenej diaľničnej známky, bude si musieť zakúpiť tzv. náhradnú diaľničnú známku v cene 120 eur (pre vozidlo do 3,5 tony) alebo 65 eur (pre motocykel). Ak vodič odmietne zakúpiť náhradnú diaľničnú známku, hrozí mu pokuta vo výške 3 000 EUR.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Viete, aký je rozdiel medzi diaľnicou a rýchlostnou cestou? Nielen obmedzenie

Rumunsko má viac ako 1 100 km diaľnic a rýchlostných ciest. Ďalších 800 km sa pripravuje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takže vojna! Európska komisia oznámila sankčné clá na elektrické výrobky z Číny

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Európska komisia však požiadavkám Číny neustúpila. Nepomohlo ani úsilie Nemcov. Od 5. júla budú platiť dodatočné, dočasné clá na…

V Bratislave sa zníži hlučnosť z mostu. Osadí sa tichší mostný záver.

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@weronysmile3597). Národná diaľničná spoločnosť spustí začiatkom letných prázdnin stavebnú akciu na estakáde Prístavného mosta a vymení mostný záver za novú…

Výkonné SUV od spoločnosti Kia spotrebuje 2 litre benzínu na 100 kilometrov. Cena tohto zázraku je smiešne nízka

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carbittv). Viete si predstaviť, že by ste na 100 kilometrov spotrebovali 2 litre benzínu? S týmto SUV je to celkom…

Kompaktná Cupra po facelifte. Výber správneho auta pre vás je jednoduchý

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bestoto12). Na jednej strane módna karoséria crossover, na druhej strane stále tradičný kompaktný automobil ponúkaný ako 5-dverový hatchback alebo ako…

Ford Explorer, teraz čisto elektrický. Nové SUV

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Nie je to tak dávno, čo Ford oznámil začiatok výroby nového elektrického Explorera vo svojom závode v Nemecku. Ford…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov