Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Číňania sa nezastavujú. Do roku 2030 otrasú svetovými trhmi

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KCARSTV). Čínske automobilové spoločnosti sa vo svojej expanzii nezastavujú. Analytici AlixPartners predpovedajú, že do roku 2030 sa ich podiel na svetových trhoch zvýši na alarmujúcu...

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KCARSTV).

Čínske automobilové spoločnosti sa vo svojej expanzii nezastavujú. Analytici AlixPartners predpovedajú, že do roku 2030 sa ich podiel na svetových trhoch zvýši na alarmujúcu úroveň.

Číňania sa nezastavujú. Do roku 2030 otrasú svetovými trhmi.
Foto: youtube.com/@KCARSTV

Niet pochýb o tom, že čínske automobilové spoločnosti sa čoraz viac tlačia na svetové trhy. Stačí sa pozrieť na minuloročné údaje o exporte. Hoci z Číny neodišiel najväčší počet vozidiel, ako sa pôvodne uvádzalo, odsunul Nemecko na tretie miesto, pričom sa umiestnil hneď za Japonskom.

Je však len otázkou času, kedy sa Číne podarí opustiť krajinu čerešňového kvetu. Nie je nepravdepodobné, že sa tak stane ešte tento rok. Zástupcovia analytickej spoločnosti AlixPartners však hľadia ešte ďalej.

Podľa nich do roku 2030 značky z ríše stredu ovládnu až 33 % svetového trhu. Už dnes pochádza z ich tovární každé piate auto predané na našej planéte. V číslach to znamená skok zo súčasných 3 miliónov na 9 miliónov automobilov.

Čínske automobilové spoločnosti sa presadzujú

Spoločnosť AlixPartners vo svojej analýze predpovedá, že čínski výrobcovia si do roku 2030 uchmatnú 72 % domáceho trhu. V súčasnosti majú čínske značky podiel 59 %. Zvyšok patrí západným značkám, ktoré z roka na rok strácajú pôdu pod nohami.

Prvým príkladom je Volkswagen, ktorý bol dlhé roky lídrom na tamojšom trhu. Minulý rok musel uznať prvenstvo spoločnosti BYD, ktorá práve začína svoju expanziu v Európe. Čínska značka chce len v Európe do roku 2030 predať 1,5 milióna automobilov.

BYD bol prvým čínskym výrobcom, ktorý vlani oznámil výstavbu svojej európskej továrne. Bude postavená v Maďarsku. Ďalší závod, ktorý je prvým mimo Číny, už začal prevádzku – bol postavený v Uzbekistane a má vyrábať 50 000 automobilov ročne. Tie sa budú predávať najmä v krajinách strednej Ázie.

100-percentné sadzby nie sú prekážkou

Hoci nové 100-percentné clá, ktoré zaviedla Bidenova administratíva, obmedzia možnosti Číny expandovať na americký trh, zavedenie dodatočného poplatku – ak k nemu dôjde – by jej nemalo zabrániť v dobývaní starého kontinentu.

V súčasnosti tu majú výrobcovia z Číny 6-percentný podiel. Tento podiel sa má do roku 2030 zdvojnásobiť. Číňania sa chcú ešte výraznejšie presadiť v Rusku, ktoré je ich najväčším trhom mimo ich krajiny.

Do roku 2030 značky z ríše stredu ovládnu až 33 % svetového trhu.
Foto: youtube.com/@Auto_4K

V súčasnosti majú pre seba 33 % trhovej stopy, ale v roku 2030 by to malo byť 69 %. Takéto ambiciózne ciele nie sú vôbec prekvapujúce, ak sa pozrieme na to, ako Číňania pôsobia v Putinovej krajine. Vďaka nim už bol napríklad reaktivovaný Moskvič a Volga.

Spoločnosť AvtoVAZ plánuje uviesť na trh aj modely, ktoré navrhli spoločnosti z Číny.

Okrem toho viaceré továrne, ktoré opustili západní výrobcovia, preberajú spoločnosti intenzívne spolupracujúce s Číňanmi.

Podľa AlixPartners sa predaj automobilov z Číny na Blízkom východe a v Afrike do roku 2030 zvýši zo súčasných 8 % na 39 %. Na druhej strane v Strednej a Južnej Amerike zo 7 % na 28 %.

Čínske automobilky: za ich úspechom je toto

Čínski výrobcovia sú známi svojimi vysokými maržami a agresívnou stratégiou. AlixPartners však vidí ich silu aj v rýchlosti vývoja nových modelov. Podľa jej predstaviteľov je až o polovicu rýchlejšia ako u tradičných západných výrobcov.

„Čínske značky kladú väčší dôraz na vlastnosti, ktoré si zákazníci môžu skutočne vyskúšať, ako napríklad dizajn a technológie. Neustále sa zameriavajú na udržanie svojej cenovej výhody, dokonca zakladajú továrne v zahraničí. Okrem toho si vybudovali významný náskok v oblasti nových technológií vrátane výroby batérií,“

– hovorí Andrew Bergbaum zo spoločnosti AlixPartners.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť BYD uvádza na trh svoj prvý pickup v zahraničí. Na trhu spôsobí rozruch

BYD postaví druhú továreň v Európe. Na tento trh bude zameraný lacný model


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volkswagen Passat rekord. Vozidlo najazdilo 2400 kilometrov na jedno natankovanie

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JoeAchilles1). Počas dobrodružstva na dvoch kontinentoch dokázal YouTuber prejsť s Volkswagenom Passat takmer 2 400 kilometrov na jednu nádrž nafty.…

Na grécke ostrovy sa môžete dostať vlastným autom. Aké podmienky musia byť splnené

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MiskTravelGuide). Pre mnohých Slovákov sa Grécko stalo dovolenkovou destináciou, aj keď je od nás značne vzdialené. Tu sú niektoré z…

Nová úroveň autonómnej jazdy. BMW porazilo Teslu?

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). BMW dokáže jazdiť, aj keď sa vodič nedíva na cestu. Bavorská značka je prvým výrobcom, ktorý prináša túto úroveň…

Takže vojna! Európska komisia oznámila sankčné clá na elektrické výrobky z Číny

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Európska komisia však požiadavkám Číny neustúpila. Nepomohlo ani úsilie Nemcov. Od 5. júla budú platiť dodatočné, dočasné clá na…

V Bratislave sa zníži hlučnosť z mostu. Osadí sa tichší mostný záver.

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@weronysmile3597). Národná diaľničná spoločnosť spustí začiatkom letných prázdnin stavebnú akciu na estakáde Prístavného mosta a vymení mostný záver za novú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov