Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Kompaktná Cupra po facelifte. Výber správneho auta pre vás je jednoduchý

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bestoto12). Na jednej strane módna karoséria crossover, na druhej strane stále tradičný kompaktný automobil ponúkaný ako 5-dverový hatchback alebo ako priestranné kombi. Potom je tu...

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bestoto12).

Na jednej strane módna karoséria crossover, na druhej strane stále tradičný kompaktný automobil ponúkaný ako 5-dverový hatchback alebo ako priestranné kombi. Potom je tu trochu rebelský dizajn, technologické inovácie na palube a široká ponuka pohonných jednotiek so značným rozpätím výkonu a výkonnosti. Znie to ako dobrý nápad na nové auto? Áno, pokiaľ si vodič môže dovoliť kúpu alebo niektorú z foriem financovania.

Kompaktná Cupra po facelifte.
Foto: youtube.com/@bestoto12

Spoločnosť Cupra odvážne vykročila do budúcnosti. Odvaha a španielska vyrovnanosť je cítiť v dvoch najznámejších modeloch. Modely Leon a Formentor prešli zásadnou modernizáciou a teraz vyzerajú oveľa výraznejšie, majú vylepšený interiér, modernejšie prvky a jazdia ešte lepšie. Po tom, čo som tieto autá lepšie spoznal počas prvých testovacích jázd po kľukatých cestách v okolí Barcelony, nepochybujem, že dôkladne prepracované kompakty sa budú naďalej dobre predávať.

Autá vyrobené z bežných blokov

Prečo píšem o dvoch autách v jednom materiáli? Pretože ide o autá zostavené z viacerých spoločných komponentov, ktoré sa vyrábajú v tej istej továrni v Martorell. Oba modely zdieľajú platformu, a preto v nich nájdeme rovnaké riešenia vrátane pohonných jednotiek. Architektúra MQB Evo zlepšila integráciu mnohých technológií, vďaka čomu sú Formentor a Leon modernejšie automobily.

Automobil má výrazný a konzistentný dizajn.

Pri pohľade na tieto dva kompakty je zrejmá jednotnosť dizajnového jazyka. Vzhľad nadväzuje na najnovšie modely Cupra, ako sú Tavascan a Terramar. Omladený Formentor a Leon sa od predchádzajúcich verzií odlišujú odvážne štylizovanou prednou líniou s otvormi na prívod vzduchu vyplnenými výraznými mriežkami. Tradičná mriežka chladiča zmizla a logo spoločnosti sa presunulo do výšky kapoty.

Na oboch vozidlách sa zmenili aj tvary zadných nárazníkov a difúzorov. Varianty so slabšími motormi majú imitácie koncoviek výfuku, zatiaľ čo vrcholné verzie VZ majú pravé a hákovito vrčiace dvojtrubice, symetricky vyvedené po oboch stranách nárazníka. Výrazne znejúci športový výfukový systém Akrapovic je stále k dispozícii ako príplatková výbava.

Novo navrhnuté svetlomety LED obsahujú výrazný motív troch svietiacich trojuholníkov.
Foto: youtube.com/@bestoto12

Novo navrhnuté svetlomety LED obsahujú výrazný motív troch svietiacich trojuholníkov. Na želanie dodávané svetlomety Matrix LED využívajú pokročilejšiu technológiu maticového osvetlenia. Tú dopĺňa osvetlený uvítací ceremoniál. Veľa sa toho deje aj vzadu, kde bolo logo osvetlené a umiestnené v strednej časti lišty spájajúcej nové zadné svetlá s trojrozmerným LED osvetlením. Formentor umiestnený vedľa Leonu sa vyznačuje nielen vyššou karosériou a zvýšenou svetlou výškou, ale aj ochrannými panelmi podbehov kolies, prahov a spodných častí nárazníkov.

Povinným prvkom pri každom facelifte sú, samozrejme, nové dizajny zliatinových kolies, a to je aj prípad modelov Formentor a Leon. Každému z dostupných dizajnov diskov pribudol pazvuk a ich rozmery sú oprávnene 18″ alebo 19″ (menšie disky nedostanete). Paleta lakov je na týchto vozidlách pomerne nezvyčajná, pretože neobsahuje výrazné farby. Farby sú chladné a tmavé a tri z nich sú matné. Dekoračné prvky sú tmavé, pričom tam, kde sa na vozidlách zvyčajne objavuje chróm, Cupra volí medené akcenty.

Väčšia obrazovka a lepšia povrchová úprava

A čo máme v interiéri? Omladené Cupry najskôr užívateľov privítajú výrazným zobrazením loga značky na zemi (to však za slnečného dňa neuvidíme) a osvetlenými prahmi dverí. Po usadení v kabíne sa stretávame s prepracovanou stredovou konzolou, prepracovaným operačným systémom doplneným o citeľne zväčšený dotykový displej, novými výplňami dverí, ako aj s kvalitnejšími použitými materiálmi.

V okolí sa môžete spoľahnúť na množstvo povrchov z mäkkých materiálov. Štýl dodávajú medené dekoračné akcenty a tmavé chrómové dekory, ktoré sú dobre zakomponované do celkového dizajnu. Medzi novinky patrí voliteľný vysokokvalitný zvukový systém s 12 reproduktormi a výkonom 390 W, ktorý bol vyvinutý v spolupráci s odborníkmi spoločnosti Sennheiser.

Nová Cupra Formentor.

Sedadlá sa dajú nastaviť podľa charakteru vodiča a štýlu jazdy. Na výber sú športové alebo vedrové sedadlá. Materiály čalúnenia sú čiastočne recyklované. Na individualizáciu kabíny ponúka výrobca interiérové balíky s názvom Dynamic Design alebo Progressive Design. Na stredovom tuneli sa nachádza elegantný volič prevodovky a praktické fyzické tlačidlá na volante. Najväčšie z nich slúži na štartovanie motora a voľbu jazdného režimu a v prípade použitia prevodovky DSG je štandardom. Trojzónová klimatizácia? V týchto kompaktoch je to možné.

Vylepšené rozhranie funguje v digitálnom kokpite posiatom novou grafikou, ako aj vo vylepšenom multimediálnom systéme s 12,9-palcovou obrazovkou. Navyše, posuvník zodpovedný za ovládanie systému vetrania kabíny je konečne osvetlený a po zotmení je možné ľahko zvoliť požadované nastavenie. Rozhranie obsahuje sekciu aplikácií a vždy viditeľnú lištu z nastavení klimatizácie hneď nad posuvníkom, čo uľahčuje ovládanie najdôležitejších funkcií. Samozrejmosťou je prítomnosť konektivity Apple CarPlay a Android Auto, ktorú možno využívať bezdrôtovo. Počas jazdy sú teraz k dispozícii ešte pokročilejšie bezpečnostné a asistenčné systémy.

Sú k dispozícii so 4-valcovými motormi: benzínovým TSI, mäkkým hybridným e-TSI, plug-in e-Hybrid a naftovým TDI.
Foto: youtube.com/@bestoto12

Výkon od 150 do 333 koní

Či už sa pozeráte na Leona alebo Formentora, každý si tu nájde niečo pre seba. Je to len otázka hrúbky peňaženky, pretože je z čoho vyberať. Ponuka omladených modelov Cupra je jednoduchá, prehľadná a bohatá na motory. Kompakt, ktorý je k dispozícii ako 5-dverový hatchback alebo univerzálnejšie kombi, je k dispozícii v dvoch výbavových verziách – Leon a VZ. Presne to isté platí aj pre crossover – na výber je jednoducho Formentor alebo VZ.

Všetky Leony a Formentory sú k dispozícii so 4-valcovými motormi: benzínovým TSI, mäkkým hybridným e-TSI, plug-in e-Hybrid a naftovým TDI. Väčšina motorov je kombinovaná so sedemstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou (6-stupňová automatická prevodovka v prípade hybridov). Šesťstupňová manuálna prevodovka je k dispozícii len v spojení s motorom 1,5 TSI. Pohon všetkých štyroch kolies 4Drive sa objavuje v kombinácii s motorom 2,0 TSI vo výkonových variantoch 204 k a 333 k.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Takáto prémia tu ešte nikdy nebola. Nové SUV od Renaultu čerpá od bohatých príbuzných

Japonské SUV s pohonom 4×4 je najlepšou zbraňou na získanie zákazníkov. Prekonáva Qashqai v každom ohľade


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čína si pripísala 10 svetových rekordov v prekonávaní mora cez nový most/tunel

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChinaViewTV). Minulý víkend Čína otvorila spojenie Shenzhen-Zhongshan, nový prieplavný tunel a mostný systém, ktorý sa nachádza v provincii Guangdong v…

Elektrický prototyp Mini John Cooper Works bude mať premiéru tento rok v Goodwoode

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Mini predstaví najvýkonnejší model z nového radu Cooper. Budúci Mini John Cooper Works John Cooper bude mať oficiálnu premiéru…

V jaskyni sa našlo viac ako 50 opustených áut. Zabudnuté klasické vozidlá Volkswagen

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LostHistorie). Vo švajčiarskej bani sa našlo viac ako 50 vozidiel značky Volkswagen. Sú medzi nimi klasické vozidlá, ako aj novšie…

Tento luxusný Mercedes teraz stojí menej ako Škoda Octavia. Je k dispozícii od 38 000 eur

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercBenzKing). Tento Mercedes mal nepriamo nahradiť luxusnú triedu S, ale jeho predaj bol oveľa nižší, než ktokoľvek očakával. Teraz sme…

Nový typ pneumatík je dobrý ako nikdy predtým

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tyrereviews). Nemecký automobilový klub ADAC zverejnil výsledky svojich testov celoročných pneumatík v pomerne nezvyčajnom čase. Pneumatiky s rozmermi vhodnými pre…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov