Tipy, Zaujímavosti,

Aký je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou? Aký vplyv majú na váš motor

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@offgridishliving). Pravdepodobne ste si všimli, že väčšina čerpacích staníc ponúka v každom sortimente aspoň dva druhy paliva. Tu je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou...

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@offgridishliving).

Pravdepodobne ste si všimli, že väčšina čerpacích staníc ponúka v každom sortimente aspoň dva druhy paliva. Tu je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou a ich vplyv na váš motor.

Aký je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou?
Foto: youtube.com/@offgridishliving

Hlavnými kategóriami palív sú benzín a nafta. Väčšina čerpacích staníc však ponúka aspoň dva druhy paliva v každej kategórii. Preto niektorí vodiči nevedia, či si vybrať štandardnú alebo prémiovú naftu. Je to preto, lebo nepoznajú rozdiel medzi nimi a nevedia, aký vplyv má prémiová nafta na motor.

Aký je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou?

Medzi štandardnou a prémiovou naftou je len jeden rozdiel – čistiace prísady. Prémiová nafta nemá odlišné spaľovacie vlastnosti ako bežná nafta, podobne ako benzín. Neexistujú teda motory, ktoré by špecificky vyžadovali používanie takéhoto paliva.

Jedinou výhodou prémiovej nafty je, že má množstvo pridaných zlúčenín, ktoré čistia palivový systém a spaľovacie komory vo valcoch.

Výsledkom je, že pri používaní prémiovej nafty nepocítite žiadny rozdiel v prevádzke v porovnaní so štandardnou naftou.

Jedinou výhodou prémiovej nafty je, že má množstvo pridaných zlúčenín, ktoré čistia palivový systém a spaľovacie komory vo valcoch.
Foto: youtube.com/@worlddriving

Čo robí prémiová nafta s vaším motorom

Pravidelné používanie vysokokvalitnej prémiovej nafty s aditívami vyčistí váš motor a palivový systém s dlhodobými výhodami.

Častým problémom sú upchaté vstrekovače, najmä v starších motoroch. Táto prémiová nafta s aditívami je navrhnutá tak, aby minimalizovala riziko upchatia, a preto ju pomerne veľa vodičov používa najmä v chladnom období.

Cena litra paliva s aditívami je vyššia ako cena litra bežného paliva, ale nie o veľa. Alternatívou by mohlo byť používanie aditív do paliva. Ich účinnosť však nie je veľmi jasná a dobre zdokumentovaná.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Máte radi diesel? Nebudete o tom môcť hovoriť nahlas. Táto krajina sa chystá zaviesť nový zákon

Diesel má budúcnosť, tvrdí šéf Toyoty


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tretí najpopulárnejší elektromobil v Európe s obrovským množstvom problémov. Volvo vytvorilo bublinu?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews). Najnovšie vozidlá Volvo majú v softvéri množstvo závažných chýb. Sú také nepríjemné, že niektorí majitelia elektrických modelov EX30 vrátili…

Rady u predajcov Kia v Nemecku. Čakacie lehoty až 3 mesiace na termín v servisných strediskách značky

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carbittv). Nová politika cenenej európskej značky Kia spôsobuje zákazníkom v Nemecku problémy. Ich zdrojom sú nové dílerské zmluvy, ktoré niektorí…

Renault prekonáva aj kráľa lacných vozidiel. Nové SUV je pre značku nečakaným hitom

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). V segmente SUV na konkurenčnom európskom trhu je čoraz ťažšie získať vedúcu pozíciu. V súčasnosti má takmer každá značka…

Náhly obrat v oblasti spaľovacích motorov. Európska únia ich ponechá pod jednou podmienkou

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@guardiannews). Spaľovacie motory mali v Európe zaniknúť od roku 2035. Ich úplný zákaz je však nepravdepodobný. Najväčšia strana v Európskom…

Spojené kráľovstvo má novú vládu. Zákaz áut so spaľovacími motormi o 6 rokov

7.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@IslandHopperTV). V Spojenom kráľovstve sa konali voľby. Po 14 rokoch v nich prišla o moc Konzervatívna strana a novú vládu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov