Novinky, Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Nová úroveň autonómnej jazdy. BMW porazilo Teslu?

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). BMW dokáže jazdiť, aj keď sa vodič nedíva na cestu. Bavorská značka je prvým výrobcom, ktorý prináša túto úroveň autonómnej jazdy na európske cesty....

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV).

BMW dokáže jazdiť, aj keď sa vodič nedíva na cestu. Bavorská značka je prvým výrobcom, ktorý prináša túto úroveň autonómnej jazdy na európske cesty.

Nová úroveň autonómnej jazdy. BMW porazilo Teslu?
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Vízia, v ktorej vodič nasadne do auta a… prestane byť vodičom, sa stále spája predovšetkým so sci-fi filmami. Možnosť sledovať filmy počas jazdy a nevenovať pozornosť ceste je stále piesňou budúcnosti… ale je to naozaj tak?

V oblasti autonómneho a poloautonómneho riadenia sa Tesla považuje za značku na čele inovácií. Vyzerá to však, že ju práve predbehla a vízia, že sa necháte riadiť autom a zároveň budete sledovať film, sa naozaj začína formovať.

BMW totiž dostalo zelenú na spojenie dvoch systémov, ktoré pomáhajú (asistujú) vodičovi v jednom aute. Hovoríme o systéme Level 2 Motorway Assist a systéme Personal Pilot. Ide o vozidlá BMW radu 5 a radu 7, a to aj v elektrických verziách, t. j. i5 a i7.

Autonómne riadenie: len letmý pohľad

Na diaľnici (smery premávky musia byť fyzicky oddelené), pokiaľ neprekročíte rýchlosť 130 km/h, vám systém umožní dať ruky z volantu na dlhší čas. Umožňuje tiež zmenu jazdného pruhu spôsobom, ktorý nezahŕňa ruky vodiča. Nie je potrebné odbočovať, vozidlo to urobí samo – samozrejme, po správnom posúdení situácie. Jediné, čo musí vodič urobiť, je pozrieť sa do zrkadla.

Zatiaľ čo však diaľničný asistent vyžaduje, aby sa vodič sústredil na cestu, Personal Pilot umožňuje jazdu aj vtedy, keď sa vodič nedíva pred seba. Za určitých podmienok, pri jazde rýchlosťou najviac 60 km/h, môže úplne „prevziať velenie“.
To je užitočné napríklad počas dopravných zápch na diaľnici. Vozidlo však môže vždy signalizovať prevzatie riadenia, keď sa situácia stane neobvyklou – napr. počas prác na ceste.

Žiadne uvoľnenie na Dunaji

Vodiči na Dunaji si zatiaľ nebudú môcť oddýchnuť vo svojich vozidlách BMW. Kombinované funkcie sú povolené zákonom v Nemecku – práve tam výrobca získal povolenie na ich sprístupnenie na verejných komunikáciách.

Koľko stojí možnosť byť spolujazdcom vo vašom aute? Zákazníci musia zaplatiť príplatok vo výške 6 000 EUR. Od augusta tohto roka si modely BMW, ktoré sú už vybavené systémom Personal Pilot, budú môcť túto funkciu rozšíriť o diaľničného asistenta – a to bezplatne.

BMW radu 7 2024 – Ukážka vysoko automatizovanej jazdy.

Autonómna jazda: nariadenie schváli asistenciu

V Európe však stále nie je legálne využívať všetky funkcie. Napríklad v súčasnosti má Autopilot v Teslách niektoré funkcie v našej krajine zablokované. Hovorí sa však, že prelom by mohol nastať ešte tento rok.

UNECE, Európska hospodárska komisia OSN, zaviedla v marci tohto roka nové pravidlo, ktoré upravuje schvaľovanie vozidiel s asistenčnými systémami na kontrolu vodiča (DCAS). Umožňuje vozidlu vybavenému takýmito systémami iniciovať nové činnosti (napr. zmenu jazdného pruhu).
Vodič však bude musieť naďalej kontrolovať jazdu a držať ruky na volante. Systém bude monitorovať, či sleduje cestu, a keď sa tak nestane počas 5 s, spustí alarm.
Aké sú ďalšie kroky?

Podľa EHK OSN bude musieť Tesla „predložiť schvaľovacím orgánom náčrt návrhu systémov“, takže presný dátum zavedenia FSD v Európe závisí od toho, ako rýchlo sa spoločnosť popasuje so zberom príslušných údajov.
Spoločnosť Teslascope, ktorá analyzuje údaje z automobilov, však predpokladá, že systém FSD Supervised by sa mohol v niektorých krajinách objaviť už v októbri 2024. Súťaž o uvoľnenie vodiča teda naberá na obrátkach.

BMW pred Teslou?

Predbehlo BMW Teslu? V prípade amerického výrobcu bola najnovšia iterácia jeho softvéru FSD, teda Full Self Driving, oficiálne premenovaná z beta verzie na Supervised, teda „pod dohľadom“.

Systém FSD bol do konca marca tohto roka bezplatne k dispozícii na 1 mesiac zákazníkom v USA a Kanade – vrátane tých, ktorí za toto zariadenie neplatili pri kúpe vozidla (stálo 12 000 USD). Teraz bola vydaná najnovšia verzia softvéru označená ako 12.3.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť Jeep práve oznámila malé, cenovo dostupné SUV. Bude stáť menej ako 23 000 eur

Autonómny Hyundai úspešne absolvoval skúšobnú jazdu. Aký bol výsledok?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tretí najpopulárnejší elektromobil v Európe s obrovským množstvom problémov. Volvo vytvorilo bublinu?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews). Najnovšie vozidlá Volvo majú v softvéri množstvo závažných chýb. Sú také nepríjemné, že niektorí majitelia elektrických modelov EX30 vrátili…

Rady u predajcov Kia v Nemecku. Čakacie lehoty až 3 mesiace na termín v servisných strediskách značky

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carbittv). Nová politika cenenej európskej značky Kia spôsobuje zákazníkom v Nemecku problémy. Ich zdrojom sú nové dílerské zmluvy, ktoré niektorí…

Renault prekonáva aj kráľa lacných vozidiel. Nové SUV je pre značku nečakaným hitom

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). V segmente SUV na konkurenčnom európskom trhu je čoraz ťažšie získať vedúcu pozíciu. V súčasnosti má takmer každá značka…

Náhly obrat v oblasti spaľovacích motorov. Európska únia ich ponechá pod jednou podmienkou

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@guardiannews). Spaľovacie motory mali v Európe zaniknúť od roku 2035. Ich úplný zákaz je však nepravdepodobný. Najväčšia strana v Európskom…

Spojené kráľovstvo má novú vládu. Zákaz áut so spaľovacími motormi o 6 rokov

7.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@IslandHopperTV). V Spojenom kráľovstve sa konali voľby. Po 14 rokoch v nich prišla o moc Konzervatívna strana a novú vládu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov