Elektro, Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Spoločnosť Geely vytvorila prelomovú batériu. Má byť „svätým grálom“ elektromobility

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nová batéria Geely má byť ďalším „svätým grálom“ vo svete elektromobility. Číňania totiž sľubujú výnimočnú životnosť a odolnosť voči ohňu. Životnosť 1 milión kilometrov...

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking).

Nová batéria Geely má byť ďalším „svätým grálom“ vo svete elektromobility. Číňania totiž sľubujú výnimočnú životnosť a odolnosť voči ohňu.

Spoločnosť Geely vytvorila prelomovú batériu.
Foto: youtube.com/@electricviking

Životnosť 1 milión kilometrov alebo… 50 rokov. To sú parametre, ktorými sa môže pochváliť len málo spaľovacích automobilov. Všeobecný konsenzus je, že elektromobily takúto úroveň životnosti neponúkajú.

Pokiaľ ide o polstoročnú životnosť… zatiaľ nebola príležitosť overiť ju. Údaje a pozorovania „elektromobilov“ s vysokým počtom najazdených kilometrov sú však v rozpore s tvrdeniami o vysokej a rýchlej degradácii batérií. Naopak, v súčasnosti môže nastať prelom v technológii, ktorý ovplyvní životnosť.

Nová batéria Geely

Čínsky konglomerát, ktorý okrem iného vlastní značky ako Smart a Volvo, predstavil novú lítium-železofosfátovú batériu pre elektromobily. Aké sú jej vlastnosti?

Geely zdôrazňuje, že batéria je navrhnutá tak, aby vydržala 3 500 nabíjacích cyklov, čo podľa značky zodpovedá prejdeniu 1 milióna km, a to všetko „s minimálnym vplyvom na dojazd“. Vďaka predĺženej životnosti sa očakáva zlepšenie zostatkovej hodnoty elektromobilov.

Okrem toho bude mať aj pozitívny vplyv na životné prostredie. Spoločnosť Geely tvrdí, že nová batéria zníži emisie oxidu uhličitého o viac ako 80 000 ton ročne. Článok má kapacitu 192 Wh/kg a je približne o 40 % kratší ako tradičná batéria tohto druhu.

Na kovovej konštrukcii

Nová batéria Geely má lopatkovú konštrukciu s kovovými lamelami. To znamená, že funguje aj ako skelet, ktorý vystužuje balík a celú konštrukciu vozidla. Tu sú však rebrá kratšie ako v konkurenčných riešeniach (napr. od BYD).

Batéria s krátkymi lopatkami LFP od Geely 1 milión míľ je najbezpečnejšou batériou na svete.

Batéria má tiež vylepšenú membránu na zvýšenie hustoty energie a bezpečnosti. Použitím viacprvkových dopovaných elektródových materiálov sa znížila rýchlosť vnútorných chemických reakcií. Podľa spoločnosti je to jeden z hlavných dôvodov, prečo môže ponúknuť dlhšiu životnosť.

Batéria Geely si zachováva 90,54 % svojej kapacity pri teplotách pod -30 °C.

Nová batéria Geely: extrémne testovanie

Spoločnosť Geely tiež zdôrazňuje výnimočnú odolnosť tejto konštrukcie. Ak sa článok prepichne, vrstva hliníkovej fólie sa automaticky spojí s membránou batérie a vytvorí izoláciu, ktorá zabráni skratu a vznieteniu.

Počas testov bola batéria prepichnutá súčasne ôsmimi 5 mm hrubými oceľovými ihlami a potom ponechaná hodinu – zvládla to „bez akýchkoľvek nepriaznivých účinkov“. Spoločnosť Geely tiež vystrelila do batérie guľku kalibru 5,8 mm. K vznieteniu nedošlo.

Testy sa tým však neskončili. Nová batéria bola tiež ponorená do morskej vody, hodená do ohňa, umiestnená do extrémne chladného prostredia, zasiahnutá zboku, rozdrvená váhou 26 ton a potom zošrotovaná. Spoločnosť Geely ubezpečuje, že všetky bezpečnostné prvky umožnili batérii prejsť testami bez problémov.

Krátke a dlhé rebro

Ako ukazujú testy vykonané na batériách s krátkym a dlhým rebrom (s rovnakou kapacitou), batérie s krátkym rebrom sa nabíjajú rýchlejšie. Zatiaľ čo batéria s dlhým rebrom sa nabíjala 26 minút (z 10-80 %), nová batéria s krátkym rebrom potrebovala len 17 minút a 4 s. Okrem toho pri teplote -30 stupňov Celzia klesla kapacita „dlhého rebra“ na 78,96 %, zatiaľ čo krátke rebro si zachovalo 90,54 % svojej kapacity.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Majitelia elektromobilov sa chcú vrátiť k spaľovacím autám. Najmä v tejto krajine

Robotaxi pre každého. Autonómnym autom sa už môže odviezť každý


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Absolútna prednosť chodcov – nie vždy a všade. Kedy neplatí?

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WUSA9news). Chodec má na priechode privilegované postavenie. To však neznamená, že má prednosť v každej situácii. Tu platí, že vodič…

Ktoré auto má nižšie náklady na údržbu: dieselové alebo benzínové? Aký veľký je rozdiel

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chasingcars). Pred výberom medzi benzínovým a naftovým vozidlom by mali vodiči zvážiť aj náklady na údržbu týchto motorov. Dôležité sú…

Elektrický motocykel prekonal štyri pozemné rýchlostné rekordy

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VENTURI-OFFICIAL). Model RW-5 Voxan nedávno absolvoval testy na soľných pláňach v Bonneville a prekonal štyri samostatné rýchlostné rekordy pre elektrický…

Značka končí s vozidlami SUV. Oznamuje pokračovanie radu kultových klasík

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Francúzi stále hľadajú nápad pre DS Automobiles. Najnovší z nich zahŕňa opustenie terénnych modelov a inšpiráciu originálom. Teda Citroen…

Goodyear UltraGrip Performance 3. Víťaz testu zimných pneumatík ADAC

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@transa-pneu). Pneumatika Goodyear UltraGrip Performance 3 zvíťazila v najnovšom teste zimných pneumatík nemeckého automobilového klubu ADAC v rozmere 215/55R17 pre…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov