Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Survue využíva mozog s umelou inteligenciou na rozpoznávanie vozidiel, ktoré môžu naraziť do cyklistov

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@survueai). Radarové systémy na bicykloch by zrejme nepatrili medzi prvé veci, ktoré by vám napadli, keď hovoríme o veciach, ktoré umelá inteligencia dokáže odsunúť do...

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@survueai).

Radarové systémy na bicykloch by zrejme nepatrili medzi prvé veci, ktoré by vám napadli, keď hovoríme o veciach, ktoré umelá inteligencia dokáže odsunúť do zabudnutia. To by sa však mohlo stať už čoskoro, ak Survue splní tvrdenia svojho výrobcu.

Radarové systémy od firiem ako Garmin a Trek varujú cyklistov pred blížiacimi sa motorovými vozidlami.
Foto: youtube.com/@survueai

Radarové systémy od firiem ako Garmin a Trek varujú cyklistov pred blížiacimi sa motorovými vozidlami. Zvyčajne majú podobu modulu namontovaného na zadnej strane sedla alebo na sedlovke, ktorý vysiela radarové impulzy, ktoré sa odrážajú od všetkých vozidiel v stanovenej vzdialenosti za bicyklom.

Modul prijíma tieto ozveny a analyzuje ich, aby určil, ako ďaleko je každé vozidlo a ako rýchlo sa približuje. Cyklistický počítač alebo smartfón bezdrôtovo pripojený k systému upozorní používateľov na potenciálne nebezpečné vozidlá zvukovým signálom a vizuálnym zobrazením na obrazovke.

Preto prichádza Survue

Podľa Josha Foxa, podnikateľa z Maine, sa však takéto systémy príliš zameriavajú na rýchlosť blížiacich sa vozidiel, pričom nezohľadňujú iné faktory. Preto prichádza Survue.

Prvý nápad na toto zariadenie dostal Fox pred siedmimi rokmi. V tom čase pravidelne ťahal svoju malú dcéru v prívese na bicykli, keď jazdil na bicykli, a navyše bol mentorom stredoškolského robotického tímu, ktorý skúmal využitie technológie počítačového videnia na odhadovanie vzdialenosti od cieľov. Presunul sa do roku 2024 a Survue sa objavil na Kickstarteri.

Zariadenie bez radaru využíva kameru a algoritmy umelej inteligencie nielen na zistenie rýchlosti a polohy vozidiel prichádzajúcich zozadu, ale aj na určenie typu vozidla a jeho predpokladanej trajektórie.

Systém vyhodnotí riziko kolízie a v prípade ohrozenia varuje používateľa zvukovým alarmom na zariadení a (voliteľne) aplikáciou iOS/Android na smartfóne namontovanom na riadidlách. Táto aplikácia tiež zobrazuje rýchlosť, polohu a trajektóriu vozidla vzhľadom na bicykel.

Zariadenie Survue prezentuje nasledujúce video.

Survue zároveň automaticky zaznamenáva videozáznam

Zariadenie Survue automaticky zaznamenáva videozáznam blížiaceho sa vozidla na priloženú kartu MicroSD. Záznam môže byť použitý ako dôkaz v súdnom konaní. Tiež spúšťa integrované 80-lumenové zadné svetlo, ktoré začne rýchlejšie blikať, aby upozornilo vodiča na prítomnosť cyklistu.

Zariadenie Survue váži 125 g a na jedno nabitie batérie vydrží údajne pracovať šesť hodín a je údajne schopné detekovať vozidlá zo vzdialenosti až 110 metrov. Za predpokladu, že sa dostane do výroby, za prísľub 215 USD získate jedno zariadenie – plánovaná maloobchodná cena je 329 USD.

Treba spomenúť, že Fox nie je jediná osoba, ktorá mala nápad na systém varovania pred vozidlami zozadu na báze umelej inteligencie. Americký startup Velo.AI už predáva svojho väčšieho a ťažšieho Copilota s dvojitým zadným svetlom za 399 USD – hoci spoločnosť momentálne nemá zásoby. Spoločnosť AlpsAlpine tiež vyrába zariadenie s názvom RS 1000, ktoré je v súčasnosti uvedené ako nedostupné.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Takto vyzerajú parkoviská pre bicykle v Japonsku. Na Slovensku takéto nikdy nebudú

Tlak v pneumatikách pre bicykle: Tento tlak je ideálny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tento Rolls-Royce Spectre má jedinečný dúhový lak

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: www.press.rolls-roycemotorcars.com). Išlo o jednorazovú zákazku pre významného amerického zákazníka s dúhovým holografickým lakom. Divízia Rolls-Royce, ktorá sa zaoberá zákazkovou výrobou,…

Renault: Zbohom F1, vitajte superautomobil Alpine EV

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (foto: https://www.youtube.com/@SupercarBlondie). Francúzska značka sa podpisuje pod projekt motora Alpine F1. Stredisko Viry-Châtillon sa stáva Alpine Hypertech. Po mesiacoch fám a…

Videl som nové Mitsubishi Outlander. Má spotrebu 0,8 litra na 100 km. Ale ako?

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MXMCars). Nový Mitsubishi Outlander je veľký, výborne vybavený a dostupný len ako hybrid. Stratil svoju veľkú predajnú výhodu - v…

Spoločnosť Geely vyťahuje víťaznú kartu v segmente SUV. Nový model je ideálnou voľbou pre náročné off-roady

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Wheelsboy). Čínska spoločnosť Geely Auto nedávno predstavila svoje nové SUV Galaxy E5. Technológie a možnosti výbavy sú jeho dôležitými prednosťami,…

Záhadný nový Tesla Model 3 spozorovaný Video

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: reddit.com/r/teslamotors/). Verzia elektrického salónu, ktorá sa pohybuje v oblasti Bay Area v San Franciscu, vyzerá ako kríženec starého a nového…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov