Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Krádež autosúčiastok. Ako si chránite svoje auto?

11.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Jedzura). Aj keď je auto zaparkované na dobre osvetlenom mieste, môže sa stať terčom zlodejov. Nie vždy im však ide o celé auto. Zlodeji...

11.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Jedzura).

Aj keď je auto zaparkované na dobre osvetlenom mieste, môže sa stať terčom zlodejov. Nie vždy im však ide o celé auto. Zlodeji často kradnú ľahko odnímateľné časti auta, ktoré potom môžu predať na čiernom trhu na Slovensku alebo v zahraničí alebo použiť na opravu iných vozidiel.

Krádež autosúčiastok. Ako si chránite svoje auto?
Foto: shutterstock.com/Daniel Jedzura

Krádež autosúčiastok. Bočné zrkadlá a sklá zrkadiel

Špičkové automobilové zrkadlá môžu stáť až niekoľko sto eur, preto nie je prekvapením, že sú vyhľadávané zlodejmi. Zrkadlá sa často poškodia pri menších nárazoch, preto je po nich pomerne vysoký dopyt.

Bohužiaľ – nájdu sa aj bežní vodiči, ktorí sa po rozbití vlastného skla zrkadla rozhodnú ušetriť a „požičať“ si ho z iného auta. Odstránenie skla zrkadla je pomerne jednoduché a trvá len niekoľko okamihov.

Vygravírovanie VIN čísla vozidla na zrkadlá môže pomôcť zabrániť krádeži. Stanú sa menej atraktívnymi pre zlodejov, ktorí sa pri pohľade na gravírovanie pravdepodobne poobzerajú po inom aute.

Krádež autosúčiastok. Predné a zadné svetlá

Pri niektorých modeloch automobilov sú náklady na svetlomety astronomické. Keďže dopyt po nich na trhu s použitými dielmi je vysoký, zlodejov to láka. Ukradnuté svetlá a iné diely tohto typu sa často prepravujú do zahraničia.

Krádež predných svetiel.

Na krádež svetiel môžu zlodeji použiť špeciálne frézy na kov a vážne poškodiť blatníky a kapotu vozidla. V takýchto prípadoch sú škody ešte väčšie.

Svetlá automobilov tiež patria medzi diely, na ktoré odborníci odporúčajú vygravírovať číslo VIN. Hoci to zlodejov spoľahlivo neodradí, riziko krádeže sa tým znižuje.

Krádež autosúčiastok. Tabuľky s evidenčným číslom

ŠPZ sa zvyčajne kradnú s cieľom umiestniť ich na iné vozidlo a použiť ich na trestnú činnosť. Zločinci používajú túto taktiku na oklamanie mestských kamier a zavádzanie polície. Odstránenie tabuliek s evidenčným číslom si nevyžaduje žiadne úsilie, takže jediným spôsobom, ako ochrániť svoje vozidlo, je mať ho na uzamknutom parkovisku alebo aspoň na dobre osvetlenom mieste.

Niekedy pomôže priskrutkovať alebo prinitovať tabuľky – zlodej si zoberie tie, ktoré sú ľahšie upevnené zo susedného auta, ale samozrejme to nie je zaručené.

Krádež súčiastok vozidla. Volant

Použité volanty pre staré autá sú lacné, ale tie pre nové autá, najmä z prémiového segmentu, stoja majetok. Použité volanty sú vyhľadávané pri opravách po nehodách. Aby ste volant ochránili, možno vás bude lákať namontovať naň zámok. Bohužiaľ, tie sa používajú čoraz menej často. Ďalším spôsobom, ako zabrániť krádeži volantu, je ponechať ho na bezpečnom mieste.

Krádež súčiastok vozidla. Interiér

Hoci sa diely interiérových panelov kradnú menej často ako svetlá alebo zrkadlá, nájdu sa aj amatéri, ktorí sa o ne pokúšajú. Zlodeji sa zvyčajne zameriavajú na panely luxusnejších vozidiel, ktoré sa neskôr predávajú ľuďom opravujúcim poškodené vozidlá alebo sa prevážajú do zahraničia.

Krádež autosúčiastok. Kolesá

V našom okolí sa stále objavujú autá zaparkované na zdvihákoch alebo tehlách. Odstránenie kolies môže byť časovo náročné, preto si zlodeji vyberajú autá zaparkované ďalej od pouličného osvetlenia.

Používajte špeciálne bezpečnostné skrutky, ktoré znemožňujú odskrutkovanie kolesa bežným náradím.
Foto: youtube.com/@fox5ny

Kolesá áut sú pomerne žiadaným artiklom, takže nájsť na ne kupcov nie je ťažké. Najspoľahlivejším spôsobom, ako sa vyhnúť nepríjemnému rannému prekvapeniu, je použitie špeciálnych bezpečnostných skrutiek, ktoré znemožňujú odskrutkovanie kolesa bežným náradím.

Krádeže automobilových súčiastok. Katalyzátory

Katalyzátory obsahujú vzácne kovy, ako je platina, paládium a ródium, ktoré sú vysoko cenené obchodníkmi so šrotom. Predajom katalyzátora môžu zlodeji očakávať peknú odmenu.

Používatelia vozidiel Toyota a Lexus by mali byť obzvlášť ostražití, pretože podľa štatistík sú práve tieto značky najčastejším cieľom zločincov. Je to spôsobené tým, že katalyzátory týchto výrobcov obsahujú viac vzácnych kovov, čo ich na čiernom trhu predražuje. Okrem toho – Toyota a Lexus vyrábajú najmä hybridy a v nich sú katalyzátory zvyčajne v lepšom stave ako v benzínových vozidlách.

Mnohí vodiči v snahe chrániť sa pred zlodejmi vyrezávajú katalyzátory a namiesto nich inštalujú lacnejšie verzie.

Zločinci sa často zameriavajú na populárne modely vyššej triedy, preto sa pri kúpe takéhoto vozidla oplatí posúdiť možnosti parkovania. V opačnom prípade môžu straty po nočnej návšteve zlodejov dosiahnuť tisíce eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zlodeji majú nový spôsob krádeže. Stačí na to obyčajný kus papiera

Vidíte peniaze za stieračom? Napriek pokušeniu v žiadnom prípade nesiahajte po „darčeku“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AlwaysForward12). Odborníci na pneumatiky tvrdia, že viac ako polovica vodičov tento trik pri výmene pneumatík nepoužíva. Ako správne je namontovať…

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UltimateDrivenSupercars). Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Passionauto458). Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.…

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov