Tipy, Zaujímavosti,

Najhoršie autá vyrobené po roku 2000. Modely, ktorým sa treba vyhnúť, ak hľadáte auto

12.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TestDrivenTV). Kúpa nového auta môže byť niekedy zložitý proces. Je dobré si vopred preskúmať modely, o ktoré máte záujem, aby ste sa správne rozhodli a...

12.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TestDrivenTV).

Kúpa nového auta môže byť niekedy zložitý proces. Je dobré si vopred preskúmať modely, o ktoré máte záujem, aby ste sa správne rozhodli a vyhli sa problematickému vozidlu.

Najhoršie autá vyrobené po roku 2000. Modely, ktorým sa treba vyhnúť, ak hľadáte auto.
Foto: youtube.com/@TestDrivenTV

S postupom času a technologickým pokrokom v priemysle sa autá stali zložitejšími, ale to neznamená, že sa všetky stali spoľahlivejšími.

Najhorších autá vyrobené po roku 2000, pred ktorými by sme mali mať na pozore.

Audi A6 C5 2.5 TDI

Audi A6, konkurent BMW radu 5 a Mercedesu-Benz triedy E, je limuzína vysokej triedy ingolstadtského výrobcu. Generácia modelu C5 sa dodávala s výberom motorov, naftových aj benzínových, ale naftovému motoru V6 s objemom 2,5 litra by ste sa mali vyhnúť. Hovoríme o verzii s výkonom 155 k, ktorú nájdete aj v Audi A4 B6, Passate B5 alebo Škode Superb prvej generácie.

Tento model môže mať problémy aj s elektrickou inštaláciou, spravidla kvôli svojmu veku.

Škoda Fabia 1.2 HTP

Ďalším vozidlom, ktorého sa problémy týkajú, je Škoda Fabia s motorom 1.2 HTP. Tento trojvalcový benzínový motor môže mať problémy s chladiacim systémom, ktoré môžu ovplyvniť hlavu valcov. Nie je to tiež veľmi úsporný a kultivovaný motor. Sem môžeme zaradiť aj súrodencov z koncernu VAG, ako sú Volkswagen Polo alebo Seat Ibiza vybavené rovnakým motorom.

Toyota Avensis 2.2 Diesel

Naftový motor Toyota s objemom 2,2 litra je známy svojimi problémami s emisiami. Tento motor môže produkovať veľa dymu, môže mať problémy s vekom valcov.

Subaru Forester 2.0 Boxer Diesel, motor mal konštrukčnú chybu.
Foto: youtube.com/@boxergarage_zh

Subaru Forester 2.0 Boxer Diesel

V čase, keď ak ste nemali v ponuke dieselový motor, strácali ste zákazníkov, Subaru prinieslo na trh dieselový motor typu boxer, ktorý sa montoval do viacerých modelov v ponuke. Tento motor mal konštrukčnú chybu, takže kľukový hriadeľ sa zlomil medzi 3. a 4. piestom.

Motory BMW, ktorým sa treba vyhnúť

Nehovoríme len o konkrétnych modeloch, ale o viacerých motoroch, ktoré sa v priebehu rokov používali v rôznych vozidlách nemeckého výrobcu.

Prvým z nich je 2,0-litrový naftový motor N47, ktorý si vyslúžil povesť motora s problémami s časovaním. Potom tu máme 1,6-litrový benzínový motor, ktorý bol vyvinutý v spolupráci so skupinou PSA. Aj on mal svoj podiel na problémoch s časovaním ventilov, valcom a spotrebou oleja.

Z ponuky BMW sa neodporúča motor V8 s kódom N63. Táto 4,4-litrová pohonná jednotka s dvojitým preplňovaním turbodúchadlom sa dostala do viacerých modelov BMW, napríklad do modelov X5, radu 5 a radu 7. Poddimenzovaný chladiaci systém viedol k problémom s chladením, ktoré mali za následok poškodené tesnenia hlavy alebo poškodené ventily. Môže tiež unikať pomerne veľa oleja a problematické môže byť aj časovanie.

V neposlednom rade je to 3,0-litrový šesťvalcový motor N53. Ten môže trpieť usadeninami na ventiloch, keďže ide o motor s priamym vstrekovaním. Alternatívou by mohol byť jeho predchodca N52.

Vo svojom videu 99Vehicles tiež radí vyhnúť sa výkonným vozidlám s vysokým počtom najazdených kilometrov. Ako príklad uvádza Audi RS 3, výkonný hatchback s 2,5-litrovým preplňovaným motorom. Kvôli ich zneužívaniu môžu byť pri kúpe z druhej ruky rizikové.

Audi RS 3

Modely koncernu Volkswagen s motormi 1,8 TSI alebo 2,0 TSI. Je už známym, dokonca bežným problémom, že táto rodina benzínových motorov má nadmernú spotrebu oleja. Je to spôsobené segmentmi. Taktiež sú ovplyvnené usadeninami vodného kameňa na ventiloch.

Motory vyrobené pred rokom 2012 sú problematickejšie, ale v generáciách, ktoré prišli, sa niektoré problémy odstránili a sú lepšou alternatívou.

Najmenší motor v ponuke značky Ford sa nezaobišiel bez problémov.
Foto: youtube.com/@CarThrottle

Ford Focus/Fiesta 1.0 EcoBoost

Najmenší motor v ponuke značky Ford sa nezaobišiel bez problémov. Má problémy s prehrievaním, problémy spôsobovalo aj rozvodové koleso ponorného remeňa, ktoré sa časom opotrebuje a môže upchať vaňu olejového čerpadla, čo vedie k veľmi vážnemu poškodeniu.

Smart Fortwo

Smart Fortwo, jeden z modelov, ktorý bol priekopníkom v segmente mestských vozidiel, môže trpieť nadmernou spotrebou oleja, problémami s elektroinštaláciou a vysokou spotrebou paliva, najmä ako malé vozidlo.

Mazda RX-8

Mazda bola skutočne jediným výrobcom, ktorý pomerne široko využíval rotačný motor, ktorý bol základom mnohých ikonických športových vozidiel, ako napríklad RX-8. Bohužiaľ, pri nesprávnej údržbe môže mať tento veľmi náročný motor veľa problémov, najmä kvôli grafitovému tesneniu rotora. Opotrebovanie môže viesť k poruche motora.

Tento motor, príjemný pre nadšencov, nie je pre každého, vzhľadom na pozornosť, ktorú si vyžaduje, ale aj preto, že neodmysliteľne spotrebúva olej a pomerne veľa benzínu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najspoľahlivejšie ojazdené vozidlá. Trojica najlepších vás možno prekvapí

Aké sú najspoľahlivejšie vozidlá SUV? Najlepšie hodnotené modely v roku 2024


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Kia predstavuje nové technológie regulácie teploty pre elektromobily

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MyCarlo). Nanochladiaca fólia pre teplo, sálavé vykurovanie proti chladu a rozmrazovanie čelného skla. „Deň tepelnej techniky": Názov najnovšieho podujatia Hyundai-Kia…

Japonci majú jasné plány. Raketa Space One poletí už v decembri

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WSJNews). Japonský startup Space One Co. plánuje v decembri uskutočniť ďalší pokus o vypustenie rakety Kairos po tom, ako sa…

Spoločnosť SpaceX vypúšťa raketu krátko po blokáde FAA

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: //x.com/SpaceX). FAA uzemnil raketu Falcon 9 po neúspešnom pristátí. Vyšetrovanie môže trvať až niekoľko týždňov. Spoločnosť SpaceX medzitým vo veľkom…

S Mercedesom EQS je to ťažký oriešok. Aká je budúcnosť tohto modelu?

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercBenzKing). Mercedes plánuje zmeny v segmente svojich najdrahších modelov. Projekt pod názvom „EQS“ sa nestal takým úspešným, ako sa plánovalo.…

Debut Audi Q5 a SQ5 (2025) s výkonom až 367 k

3.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Auditography). Nový super kokpit, benzínový motor z modelu A5, plug-in hybrid a Sportback. Fanúšikovia SUV so slabosťou pre štyri kruhy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov