Tipy, Zaujímavosti,

Pieseň, o ktorej mnohí počuli, ale málokto ju pozná: Zotrvačník. Čo robí a čo sa môže pokaziť

12.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@animagraffs). Pravdepodobne ste od svojho mechanika alebo iného vodiča počuli, že zotrvačník je potrebné vymeniť. Tento diel je základnou súčasťou prevodovky, o ktorej mnoho vodičov...

12.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@animagraffs).

Pravdepodobne ste od svojho mechanika alebo iného vodiča počuli, že zotrvačník je potrebné vymeniť. Tento diel je základnou súčasťou prevodovky, o ktorej mnoho vodičov nevie. Tu sa dozviete, čo zotrvačník je, čo robí a čo sa môže pokaziť.

Zotrvačník. Čo robí a čo sa môže pokaziť.
Foto: youtube.com/@animagraffs

Je dôležitý pri prenose výkonu z motora na kolesá. Táto časť je preto súčasťou prevodového systému vozidla. Má však mnoho úloh.

Čo je zotrvačník?

Samotný zotrvačník je mechanizmus, ktorý uchováva kinetickú energiu. Je to vlastne kotúč so zubami na vonkajšej strane, ale s pružinami na vnútornej strane. Zotrvačník v podstate poskytuje veľký moment zotrvačnosti, ktorý odoláva zmenám otáčavého pohybu.

Čo zotrvačník robí

Zotrvačník je určený na „tlmenie“ otáčok prenášaných motorom, keď vodič zrýchľuje. Zabraňuje tiež zastaveniu motora pri znížení otáčok.

Po zošliapnutí spojky sa kotúč odpojí od zotrvačníka a prevodovka už nezachytáva otáčky od motora. A keď vodič zdvihne nohu zo spojky, zotrvačník sa opäť pripojí ku kotúču a otáča sa rýchlosťou, akou sa otáča motor. Hoci zotrvačník možno považovať za tlmič nárazov medzi motorom a kolesami.

Vozidlá môžu byť vybavené jednohmotovým alebo dvojhmotovým zotrvačníkom. Jednoduchý zotrvačník využíva na spojenie medzi motorom a prevodovkou jeden kotúč. Na ňom sa nachádza spojková súprava pozostávajúca z taniera, kotúča a ložiska.

Dvojhmotový zotrvačník využíva rovnaký princíp činnosti. Naopak, minimalizuje vibrácie a udržiava konštantnú úroveň otáčok, najmä pri vysokovýkonných motoroch.

Čo sa môže pokaziť

Keď sa vyskytne problém so spojkovým systémom, spravidla vymeníte celú súpravu.

Čo znamená:

  • prítlačný tanier;
  • prítlačné ložisko;
  • spojkový kotúč.
  • ozubený veniec

Toto sú komponenty spojkovej súpravy. Tieto diely majú spravidla životnosť až 150 000 kilometrov alebo aj viac. Je však dôležité uvedomiť si, kedy zotrvačník alebo iné časti spojky zlyhávajú, aby ste ich mohli vymeniť skôr, ako prevodovka úplne zlyhá.

Ako funguje manuálna prevodovka a spojka.

Tu sú hlavné príznaky chybného zotrvačníka:

Neustále vibrácie podlahy:

  • Všeobecne sa vyskytujú vo vozidlách vybavených dvojhmotovým volantom;


Neobvyklé zvuky pri preraďovaní:

  • Ak pri preraďovaní počujete cvakanie, ale nevychádza z prevodovky, problém je vo venci;
  • hluk zmizne po zošliapnutí spojky, ale znovu sa objaví, keď dáte nohu z pedálu;

Preklzávanie spojky:

  • Keď sa kotúč opotrebuje a prestane správne držať volant, preklzáva, takže otáčky motora sa už neprenášajú správne na kolesá;
  • v prevodovke sa môže objaviť aj biely dym sprevádzaný štipľavým zápachom;
  • ak sa zápach neobjavuje, ale k preklzávaniu stále dochádza, problém je v zotrvačníku.

Prečo sa kazí

Vo všeobecnosti sa kazia, keď vodiči nesprávne radia. Konkrétne, spojkový pedál nie je úplne stlačený až na podlahu. Tým sa vynúti zaradenie alebo vyradenie prevodovky.

Táto nedbalosť vodiča spôsobuje zrýchlené opotrebovanie spojkového kotúča a zotrvačníka. Čo znamená, že celá spojková súprava by sa mala vymeniť oveľa skôr.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Doplnenie oleja do horúceho motora. Je to vôbec možné? Tisíce vodičov si to neuvedomujú

Ako skontrolovať termostat? Príznaky chybného termostatu, výmena


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AlwaysForward12). Odborníci na pneumatiky tvrdia, že viac ako polovica vodičov tento trik pri výmene pneumatík nepoužíva. Ako správne je namontovať…

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UltimateDrivenSupercars). Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Passionauto458). Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.…

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov