Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Defekt pneumatiky: Ako správne vymeniť pneumatiku a čo musí vodič urobiť

14.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Keď je svet vaším obľúbeným miestom, môže sa stať, že vám praskne pneumatika. Preto je dôležité vedieť, čo v takejto situácii robiť, ako správne...

14.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix).

Keď je svet vaším obľúbeným miestom, môže sa stať, že vám praskne pneumatika. Preto je dôležité vedieť, čo v takejto situácii robiť, ako správne vymeniť pneumatiku a predovšetkým aké sú vaše zákonné povinnosti.

Defekt pneumatiky: Ako správne vymeniť pneumatiku a čo musí vodič urobiť.
Foto: youtube.com/@chrisfix

Podľa zákona musia mať všetci vodiči vo svojom aute, lekárničku, reflexnú vestu a reflexný trojuholníky. To všetko je súčasťou povinnej bezpečnostnej výbavy.

Okrem nich však mnohí vodiči majú aj rezervnú pneumatiku a zdvihák.

Je náhradná pneumatika povinná?

Vodiči nie sú povinní mať vo svojom vozidle náhradnú pneumatiku. Povinné nie sú ani káble do auta, ktoré sú užitočné v prípade, že sa vybije batéria a vy potrebujete čerpať energiu z iného vozidla. Povinné nie je ani ťažné zariadenie, súprava náradia alebo snehové reťaze.

Všetky sa však môžu hodiť, ak sa vám pokazí auto.

Čo robiť, ak máte defekt pneumatiky

V okamihu, keď máte defekt pneumatiky, auto začne vibrovať a budete počuť pomerne hlasný zvuk. V podstate ide o to, že ráfik drví pneumatiku o asfalt a zachytáva každú nerovnosť na zemi.

Ak sa tak stane, musíte okamžite zastaviť. Pokúste sa vozidlo odstaviť mimo cesty, alebo ak nie je dostatok miesta, čo najbližšie k obrubníku. Zapnite výstražné svetlá a uistite sa, že vás vozidlá za vami vidia. Keď je bezpečné vystúpiť z vozidla, oblečte si reflexnú vestu a mali by ste vykonať rýchlu vizuálnu kontrolu vozidla, aby ste zistili, kde je problém.

Ak ste zistili, že máte skutočne defekt pneumatiky, mali by ste postaviť reflexný trojuholník.

Ako ďaleko od seba umiestniť reflexné trojuholníky

Podľa zákona musia mať vodiči v aute vždy reflexný trojuholník. Reflexné trojuholník sa umiestňujú vzadu, najmenej 30 metrov od vozidla. Pre väčšiu bezpečnosť je dobré ho položiť až do vzdialenosti 50 – 60 metrov.

Ak sa pohybujete na ceste s vysokou rýchlosťou, môžete za auto umiestniť dokonca 2 trojuholníky, jeden vo vzdialenosti 50 metrov a druhý vo vzdialenosti 100 metrov. Pre väčšiu bezpečnosť by však bolo lepšie umiestniť trojuholník ďalej k vonkajšej strane vozidla. To znamená, že vodiči prichádzajúci zo zadnej časti vozidla by mali byť aspoň 50 – 80 cm okolo vozidla.

Ak je koleso, ktoré sa má vymeniť, na strane cesty, trojuholníky by mali byť umiestnené aspoň 1 meter na strane vozidla.

Ako správne vymeniť pneumatiku auta

Keď ste urobili všetky vyššie uvedené úkony, musíte sa rozhodnúť, či pneumatiku vymeníte sami, alebo zavoláte asistenčnú službu.

Na výmenu pneumatiky na vozidle potrebujete mať:

  • zdvihák;
  • kľúč na pneumatiky;
  • náhradnú pneumatiku.

Je tiež dôležité, aby vozidlo stálo na čo najrovnejšom povrchu. V opačnom prípade hrozí, že vozidlo skĺzne zo zdviháka.

Pokúste sa vozidlo odstaviť mimo cesty, alebo ak nie je dostatok miesta, čo najbližšie k obrubníku.
Foto: youtube.com/@toyotauk

Ako správne vymeniť pneumatiku auta:

  1. Odskrutkujte skrutky na prepichnutej pneumatike ale len toľko aby koleso zostalo na svojom mieste;
  2. zdvihnite vozidlo;
  3. demontujte prepichnutú pneumatiku;
  4. nasaďte náhradné koleso na miesto prepichnutej pneumatiky;
  5. ručne naskrutkujte matice kolesa len natoľko, aby koleso zostalo na svojom mieste;
  6. spustite zdvihák, kým sa koleso ľahko nedotkne zeme, a skontrolujte, či zostalo v správnej polohe;
  7. ak koleso zostalo v polohe, môžete vozidlo úplne spustiť na zem
  8. odstráňte zdvihák
  9. Skrutky na kolese pevne dotiahnite.

Ak vám to však priestor nedovoľuje alebo sa nachádzate v nebezpečnej oblasti, je dobré požiadať o pomoc asistenčnú službu. Tá problém odstráni na mieste alebo vozidlo prevezie do bezpečnej oblasti, prípadne aj do pneuservisu.

Je pravda, že vás to bude stáť niekoľko eur, ale vaša bezpečnosť je oveľa dôležitejšia. Navyše, ak auto spadne zo zdviháka alebo pneumatika nebola správne opravená, škody môžu byť oveľa drahšie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Možno polícii predložiť overenú kópiu vodičského preukazu a osvedčenia? Povinné doklady pre všetkých vodičov

Nesprávny tlak v pneumatikách: čo riskujete. Mal by byť v horúčavách nízky alebo normálny?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov