Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako udržať auto v lete chladné. Tu sú najužitočnejšie triky

15.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WTVRCBS6). Extrémne teplo môže spôsobiť značné škody na vašom vozidle, ale vodičov môžu ovplyvniť aj veľmi vysoké teploty vo vnútri vozidla. Tu sú najužitočnejšie triky,...

15.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WTVRCBS6).

Extrémne teplo môže spôsobiť značné škody na vašom vozidle, ale vodičov môžu ovplyvniť aj veľmi vysoké teploty vo vnútri vozidla. Tu sú najužitočnejšie triky, ako udržať vaše auto v lete chladné.

Ako udržať auto v lete chladné. Tu sú najužitočnejšie triky.
Foto: youtube.com/@WTVRCBS6

Na Slovensku v súčasnosti máme extrémne teploty. Teploty na väčšine územia krajiny sa blížia k 35 stupňom Celzia v tieni.

Na priamom slnku je teplo minimálne o 6 stupňov vyššie. Aby sa vaše auto vyhlo týmto extrémnym teplotám, existuje niekoľko užitočných trikov.

Ako udržať vaše auto v lete chladné

Aby ste v lete udržali svoje auto chladné, je potrebné pamätať na niekoľko vecí:

  • auto je zaparkované v tieni;
  • používajú sa slnečné clony alebo tieniace zariadenia;
  • klimatizácia je v prevádzke s optimálnym nastavením;
  • okná nie sú úplne zatvorené.

Samozrejme, existuje mnoho užitočných trikov, ktoré môžu vodiči použiť na ochranu svojho auta pred letnými horúčavami.

Slnečná clona pomáha chrániť prístrojovú dosku a volant pred slnečným žiarením.
Foto: youtube.com/@DespairRepair

Tu sú najužitočnejšie triky, ktoré vám pomôžu udržať vaše auto v chlade

Tu je niekoľko trikov, ako udržať vaše auto v lete chladné.

  1. Parkovanie v tieni môže pomôcť udržať teplotu v interiéri vášho auta chladnejšiu tým, že blokuje slnečné lúče. Pri výbere parkovacieho miesta sa však snažte zohľadniť pohyb slnka počas dňa. Môžete si tiež vytvoriť vlastný odtieň. Ak máte možnosť dajte na auto autoplachtu, pod ktorou môžete cez deň zaparkovať svoje auto. To sa môže hodiť aj proti krupobitiu alebo vtáčiemu trusu.
  2. Slnečná clona pomáha chrániť prístrojovú dosku a volant pred slnečným žiarením. Vďaka tomuto triku bude aj teplota vo vašom vozidle nižšia. Ak je vozidlo ponechané na slnku dlhší čas, slnečná clona môže byť namontovaná aj na zadné a bočné okná.
  3. Zapnutím klimatizácie na plný výkon a nastavením minimálnej teploty na niekoľko minút môžete auto ochladiť. Okná by ste mali otvoriť naplno a jazdiť s vozidlom 1-2 minúty. To umožní únik horúceho vzduchu z vozidla. Potom zatvorte okná a každé 2-3 minúty znížte rýchlosť klimatizácie o jeden stupeň. Tým by sa mala teplota v aute znížiť na optimálnu úroveň približne za 10 minút.
  4. Okná spustené o 1-2 cm umožňujú cirkuláciu vzduchu vo vnútri vozidla. Tým sa zabráni hromadeniu tepla vo vnútri vozidla. Okrem toho môže solárna fólia tiež pomôcť udržať prijateľnú teplotu vo vnútri vozidla. Ale pozor, musí byť schválená a môže sa aplikovať len na zadné bočné okná a zadné okno.
  5. Dodatočné chladiace zariadenia môžu pomôcť znížiť teplotu vo vozidle. Ak sú sedadlá vyrobené z kože alebo vinylu, mali by byť potiahnuté bavlnenou látkou alebo dekou. Môžu sa použiť aj chladiace vankúše, ktoré sa nasadia na sedadlo a operadlo. Zvyčajne sú vyrobené z materiálu ktorý umožňujú cirkuláciu vzduchu pod operadlom a cez chrbát.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Defekt pneumatiky: Ako správne vymeniť pneumatiku a čo musí vodič urobiť

Doplnenie oleja do horúceho motora. Je to vôbec možné? Tisíce vodičov si to neuvedomujú


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zločin sa v Brazílii stal takým každodenným javom, že Toyota ponúka nepriestrelnú Corollu

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cleantech1968). V Brazílii klesol počet vrážd pod 40 000 ročne. To však neznamená, že sa tamojší život stal výrazne bezpečnejším.…

Čo sa stane, ak dáte do chladiaceho systému svojho auta čistú nemrznúcu zmes?

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TOPSPEEDsk-SR). Chladiaci systém vozidla je nevyhnutný pre hladký chod motora. Preto sa musia používať špeciálne kvapaliny, aby sa zabezpečil optimálny…

Telefón vás môže počas nehody vážne zraniť. Nebezpečný držiak sa stal hitom

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1NewsNZ). Používanie telefónu počas jazdy sa prísne trestá, preto sú držiaky do auta medzi vodičmi pomerne obľúbené. Nie všetky by…

Prvé príznaky chybného alternátora. Dá sa opraviť, alebo ho treba úplne vymeniť?

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rockauto). Je dôležité, aby vodiči rozpoznali prvé príznaky poškodeného alternátora, pretože od tohto komponentu závisí chod motora. Keď sa pokazí,…

Zablokované vozidlo na parkovisku – overte si, čo môžete urobiť

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (https://www.youtube.com/@Paris-EuropeTrip). Auto zablokované iným vozidlom je dosť veľký problém. Vinníkovi hrozí symbolická pokuta a poškodený môže stratiť veľa času, pokiaľ sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov