Elektro, Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Clá na autá z Číny. Objavili sa prvé oznámenia o zvýšení cien

15.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carcollery). V júni tohto roku Európska komisia oznámila výsledky vyšetrovania zavedenia dočasných ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Dodatočné odvody sa majú týkať nielen čínskych...

15.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carcollery).

V júni tohto roku Európska komisia oznámila výsledky vyšetrovania zavedenia dočasných ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Dodatočné odvody sa majú týkať nielen čínskych značiek vyvážajúcich svoje automobily do Európy, ale aj európskych výrobcov, ktorí vyrábajú svoje automobily v Číne. Ako nové clá ovplyvnia ceny automobilov, riešili samotní výrobcovia.

Clá na autá z Číny. Objavili sa prvé oznámenia o zvýšení cien.
Foto: youtube.com/@Carcollery

Európska komisia 12. júna 2024 oznámila zavedenie dočasných ciel na elektromobily dovážané z Číny. Toto rozhodnutie bolo výsledkom vyšetrovania, či dotácie a výhody, ktoré ponúka čínska vláda, priamo súvisia so snahou poškodiť európskych výrobcov elektromobilov. Bez akýchkoľvek pochybností sa zistilo, že čínske orgány „nespravodlivo“ dotovali vozidlá vstupujúce na európsky trh.

V prípade vybraných značiek boli obvinenia stanovené individuálne, čo do veľkej miery záviselo od preukázania ochoty spolupracovať pri európskom vyšetrovaní. Najhoršie na tom boli korporácie, ktoré sa odmietli zaujímať o konanie Európskej komisie. Niektorí výrobcovia sa už zaoberali otázkou možného zvýšenia.

Spoločnosť MG nevylučuje, že v budúcnosti zvýši ceny na európskom trhu.
Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip

Spoločnosť MG nevylučuje zvýšenie cien. V budúcnosti

V prípade troch najväčších čínskych výrobcov, ktorí vyvážajú svoje automobily do Európy, sa zdá, že najviac postihnutý je konglomerát SAIC. Kvôli tomu, že odmietol poskytnúť akúkoľvek pomoc pri vyšetrovaní, mu bolo uložené clo vo výške 38,1 %. Vlastní jednu z najpopulárnejších čínskych značiek v Európe – MG. Podľa Automotive News Europe – spoločnosť nevylučuje, že v budúcnosti zvýši ceny na európskom trhu. V súčasnosti má však značka dostatok vyrobených automobilov a neplánuje meniť európske cenníky. Predstavitelia MG Motor Europe však zároveň vyjadrili obavy z krokov Európskej komisie a možného vplyvu rozhodnutia na spotrebiteľov.

V súčasnosti NIO spoločnosť plánuje zachovať ceny svojich automobilov predávaných do Európy.
Foto: youtube.com/@nio_global

Spoločnosť Nio plánuje zachovať cenu svojich vozidiel

V podobnom duchu sa vyjadrili aj zástupcovia čínskej značky Nio. Hovorca spoločnosti uviedol, že v súčasnosti spoločnosť plánuje zachovať ceny svojich automobilov predávaných do Európy. Dodal však, že neskôr sa to môže zmeniť v dôsledku prípadného zavedenia príplatkov.

Výrobca plánuje postaviť obrovskú továreň v Turecku, aby sa vyhol clám.
Foto: shutterstock.com/Chatchai Somwat

BYD má cestu do Európskej únie? Bude bojovať o ceny

Čínska spoločnosť BYD tiež oznámila, že bude bojovať o ceny svojich elektrických vozidiel v Európe. Bude čeliť príplatkom vo výške 17,4 %, ktoré jej stanovila EÚ. Podľa správ tlačovej agentúry Bloomberg, ktorá sa odvoláva na tureckých predstaviteľov, by výrobca plánoval postaviť obrovskú továreň v Turecku. Dôvod? Turecko je s EÚ spojené dohodami o voľnom obchode a tie okrem iného zabraňujú uvaleniu vysokých ciel. Samotná investícia by spoločnosť stála približne jednu miliardu dolárov.

Hovorca značky uviedol, že neplánuje zvýšiť cenu vozidla s nulovými emisiami. Foto: youtube.com/@DaciaUK

Bude Dacia Spring drahšia? Hovorca informuje

Otázku európskych taríf riešila aj Dacia, ktorá svoj najlacnejší európsky model, elektrickú Daciu Spring, vyrába v Číne. Hovorca značky uviedol, že neplánuje zvýšiť cenu vozidla s nulovými emisiami – aspoň v najbližšom období. Značka však možno bude musieť neskôr upraviť cenník, ale prípadné zvýšenie nebude náhle ani výrazné.

Spoločnost Geely sa nezaoberala otázkou zvýšenia cien vyvážaných modelov.
Foto: youtube.com/@NobbyOnCars

Rozhodnutie EÚ je nesprávne a poškodzuje záujmy Európy?

A čo ostatní giganti? Vo vyhlásení spoločnosti Geely (clo stanovené na 20 %) sa uvádza, že rozhodnutie EÚ zaviesť clá na čínske elektrické vozidlá je nesprávne a výrazne poškodí záujmy Európy. Značka vyzvala Európsku komisiu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie a hľadala riešenia, ktoré podporujú spravodlivú hospodársku súťaž a zdravé rozvojové prostredie. Zároveň sa však spoločnosť, ktorá vlastní značky vrátane Volvo, Lotus a Lynk & CO, nezaoberala otázkou možného zvýšenia cien vyvážaných modelov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Číňania našli spôsob, ako obísť clá EÚ. Bez problémov ich obídu

Objavil sa ďalší problém s elektromobilmi. Priamo ovplyvňuje našu bezpečnosť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spotrebiteľské správy. Lexus – spoľahlivé auto na dlhé roky

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LexusAustralia). Lexus sa stal lídrom Consumer Reports v oblasti spoľahlivosti vozidiel vo veku 5 - 10 rokov, pričom v rokoch…

Vozidlá Tesla sa môžu pri nesprávnom ťahaní vznietiť. Ako ťahať vozidlo Tesla

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Americká spoločnosť poskytla zákazníkom podrobné pokyny, ako ťahať vozidlá Tesla. Pri nesprávnom ťahaní môže dôjsť k požiaru elektrických vozidiel.…

Nové batérie zvýšia dojazd elektromobilov o 70 percent – a to nie je všetko

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@TheEngineersPost). Švédski výskumníci vyvinuli nové batérie, ktoré možno použiť ako zdroj energie pre telefóny, notebooky aj elektrické vozidlá. Očakáva sa, že…

Špionážne zábery prvého elektrického Ferrari. Auto vydáva zvuky motora V8 – VIDEO

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Acriore). Nový model Ferrari bol spozorovaný v akcii. Vozidlo v kamufláži je údajne vôbec prvé čisto elektrické Ferrari. Vozidlo v…

Volkswagen odhaľuje svoje nové SUV. Nástupca modelu Tiguan Allspace je skvelou voľbou pre rodiny

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews). Volkswagen je pripravený uviesť na trh nástupcu modelu Tiguan Allspace. Ako bude nové SUV vyzerať a čo by mohlo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov