Tipy, Zaujímavosti,

Slávne automobilové hodinky vznikli, pretože dizajnér Porsche 911 si musel hľadať prácu

15.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@porschedesign). Hodinky Porsche Design mnohí ľudia stále považujú za „reklamu“ na automobily Porsche. Je to nespravodlivé, pretože história tejto značky je osobitá a fascinujúca. Na...

15.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@porschedesign).

Hodinky Porsche Design mnohí ľudia stále považujú za „reklamu“ na automobily Porsche. Je to nespravodlivé, pretože história tejto značky je osobitá a fascinujúca. Na svete pravdepodobne neexistuje automobilovejšia hodinárska spoločnosť. Jej vnímanie sa však môže čoskoro zmeniť.

Slávne automobilové hodinky vznikli, pretože dizajnér Porsche 911 si musel hľadať prácu.
Foto: youtube.com/@porschedesign

Hodinky značky Porsche Design môžu stáť 10 000 eur a viac. Mnohí ľudia sú pri pohľade na takúto cenu šokovaní, pretože si myslia, že ide len o reklamné pomôcky značky Porsche pre fanúšikov nemeckých áut.

Porsche Design nereklamuje gadgety, ale špičkové úžitkové predmety

Porsche Design má trochu problém s imidžom svojej značky. Sú na to tri hlavné dôvody. Prvým je umiestnenie predajných miest v autosalónoch Porsche. Z tohto dôvodu ich mnohí zákazníci považujú za lacnú reklamu. Kupujúci automobilov, ktoré stoja desiatky tisíc eur, sú schopní zaplatiť niekoľko stovky eur za pôsobivú vychytávku, ale keď sa dozvedia, že majú zaplatiť niekoľko tisíc, niekedy ich to zaskočí. Zmena postojov si vyžaduje veľké úsilie zo strany výrobcu a peniaze vynaložené na marketingovú komunikáciu.

Situáciu nezlepšuje ani skutočnosť, že hoci história Porsche Design začala hodinkami, v súčasnosti má spoločnosť v ponuke celý rad rôznych vecí, čo ešte viac zvyšuje dojem „spoločnosti vyrábajúcej gadgety“. Aj to sa má údajne zmeniť. V budúcnosti sa sortiment výrobkov Porsche Design obmedzí na najexkluzívnejšie historické predmety: napríklad hodinky a okuliare. Treťou prekážkou na ceste k získaniu väčšej popularity je meno, ktoré je automobilke blízke, ale musí to tak zostať, pretože meno si nevyberiete. Stačí poznať históriu spoločnosti Porsche Design, aby sme to pochopili.

Eufemisticky povedané, spoločnosť Porsche Design vznikla ako výsledok rozdielnych názorov, presnejšie povedané, večných hádok, ktoré prebiehali v predstavenstve spoločnosti Porsche zloženom z členov dvoch rodín: Porsche a Piech. V istom momente sa dve deti zakladateľa spoločnosti, Ferdinanda Porscheho: Piech (ktorá prijala priezvisko svojho manžela Antona) a Ferry Porsche sa rozhodli, že takto to ďalej nejde. Zakázali členom svojej rodiny, najmä svojim deťom, pôsobiť v predstavenstve rodinnej spoločnosti. Ferryho syn, alebo Ferdinand Alexander Porsche, známejší ako F.A. Porsche alebo jednoducho Butzi, nemal na výber a musel začať robiť niečo iné. Konštruktér najslávnejšieho športového auta na svete, Porsche 911, sa rozhodol založiť spoločnosť, ktorá by robila to, čo mu ide najlepšie: navrhovala pekné a funkčné predmety. V tom čase ešte netušil, že „deväťstojedenástka“ je posledné auto, ktoré vytvorí.

Hodinky Porsche Design Chronograph 1.

Porsche sa zrodilo z nevyhnutnosti. Dizajnér 911 opäť dokázal svoj talent

Čo bolo ďalej? Butzi založil spoločnosť Porsche Lizenz- und Handelsgesellschaft mbH & Co. KG, ktorá sa stala všeobecne známa ako Porsche Design. Jej sídlo bolo spočiatku v Stuttgarte, ale čoskoro sa presunulo do rodinného sídla Schuttgut v rakúskom letovisku Zell am See, pretože tam vládla tvorivejšia atmosféra. Prvým produktom Porsche Design boli luxusné hodinky s tajomným názvom Chronograph 1. Bol to dobrý aj zlý čas na takéto uvedenie na trh. Posledné tri roky si automatické chronografy, alebo ľudovo povedané mechanické hodinky so stopkami, ktoré sa naťahujú pohybom ruky, získavali popularitu medzi bohatými ľuďmi. Prvé takéto modely predstavilo takmer súčasne niekoľko spoločností (vrátane Breitling, Hamilton, Heuer, Seiko a Zenith) v roku 1969.

Na druhej strane sa práve začínala kremenná revolúcia, ktorú vyvolala spoločnosť Seiko a ktorá ukončila činnosť mnohých tradičných značiek hodiniek, vytlačených z trhu presnejšími a čoraz lacnejšími modelmi s kremennými strojčekmi. Hodinky Porsche Design Chronograph 1 sa našťastie od konkurencie odlišovali niekoľkými vlastnosťami. Mal plášť a náramok z ľahkého titánu, čo bola v tom čase rarita. Porsche Design sa dodnes drží tejto zásady a vyrába obaly hodiniek len zo zliatin alebo kompozitov tohto kovu. Po druhé, „Chrono 1“, ako ho fanúšikovia nazývajú, bol prvým chronografom na svete v čiernej farbe. Butzi Porsche na jeho výrobu použil proces PVD (Physical Vapour Deposition), pri ktorom sa na kov vo vákuovej komore nanáša povlak pomocou vysokoteplotnej úpravy parou. Prvé PVD povlaky neboli také odolné ako dnešné, ale v nasledujúcich desaťročiach sa výrazne zlepšili.

A napokon, po tretie, Porsche Design Chronograph 1 boli jedny z prvých hodiniek, ktoré využívali inovatívny mechanizmus vyvinutý Edmondom Captom. Následne sa Valjoux 7750 stal najpoužívanejším chronografom verc na svete a jeho mnohé varianty sú dodnes veľmi obľúbené. Zvyšok hodiniek vyrobila pre Porsche Design v prvých rokoch spoločnosť Orfina, ktorú vlastnil taliansky pretekár Umberto Maglioli. Až neskôr sa zmenili dodávatelia strojčekov (Valjoux 7750 bol v roku 1975 nahradený strojčekom Lemania 5100) a obálok (na IWC). Potom mal Porsche Design kolekciu spolu s Eternou a dnes má Porsche Design na starosti výrobu sám.

Je ťažké nájsť viac automobilové hodinky ako Chronograph 1. Motorizmus má v génoch

Tieto jedinečné hodinky sa stali veľmi obľúbenými nielen pre svoje vlastnosti, ale aj pre ich zjavné prepojenie s motorizmom. Zamilovali si ich nielen fanúšikovia Porsche a iných športových vozidiel, ale aj vojenská komunita (existovali špeciálne vojenské verzie), letci a herci. Hodinky Chronograph 1 nosil Dustin Hoffman vo filme „Prípad Kramer“, a dokonca aj Tom Cruise v oboch filmoch „Top Gun“ (ten z roku 1986 a 2022) nosí rovnakú kópiu hodiniek Chronograph 1, ktorá na tento moment čakala v trezore takmer dve desaťročia. Najlepším ambasádorom tohto modelu je taliansko-americký pretekár Mario Andretti, ktorý sa so svojím Porsche Design Chronograph nerozlúčil. Andretti je majster sveta Formuly 1 a jeden z jazdcov, ktorý vyhral aj preteky Indianapolis 500 a Daytona 500. Je to muž, ktorý pretekal v každom prestížnom seriáli, tri desaťročia získaval tituly jazdca roka v USA a dodnes je v tejto krajine synonymom slova „rýchlosť“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ferrari v roku 2023 zničilo viac ako 400 000 falzifikátov. Boli medzi nimi aj tri autá

Volkswagen hovorí Porsche „nie“. Prekvapivé rozhodnutie nemeckého giganta


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zločin sa v Brazílii stal takým každodenným javom, že Toyota ponúka nepriestrelnú Corollu

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cleantech1968). V Brazílii klesol počet vrážd pod 40 000 ročne. To však neznamená, že sa tamojší život stal výrazne bezpečnejším.…

Čo sa stane, ak dáte do chladiaceho systému svojho auta čistú nemrznúcu zmes?

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TOPSPEEDsk-SR). Chladiaci systém vozidla je nevyhnutný pre hladký chod motora. Preto sa musia používať špeciálne kvapaliny, aby sa zabezpečil optimálny…

Telefón vás môže počas nehody vážne zraniť. Nebezpečný držiak sa stal hitom

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1NewsNZ). Používanie telefónu počas jazdy sa prísne trestá, preto sú držiaky do auta medzi vodičmi pomerne obľúbené. Nie všetky by…

Prvé príznaky chybného alternátora. Dá sa opraviť, alebo ho treba úplne vymeniť?

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rockauto). Je dôležité, aby vodiči rozpoznali prvé príznaky poškodeného alternátora, pretože od tohto komponentu závisí chod motora. Keď sa pokazí,…

Zablokované vozidlo na parkovisku – overte si, čo môžete urobiť

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (https://www.youtube.com/@Paris-EuropeTrip). Auto zablokované iným vozidlom je dosť veľký problém. Vinníkovi hrozí symbolická pokuta a poškodený môže stratiť veľa času, pokiaľ sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov