Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako správne namontovať slnečnú clonu do auta: zvnútra alebo zvonka? Ako je to

16.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PulseTVDeals). Niektorí vodiči montujú slnečnú clonu zvonka, iní dovnútra. Sú aj vodiči, ktorí si zakúpili autoplachty, ktoré zakrývajú celé vozidlo. Tu sa dozviete, aké sú...

16.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PulseTVDeals).

Niektorí vodiči montujú slnečnú clonu zvonka, iní dovnútra. Sú aj vodiči, ktorí si zakúpili autoplachty, ktoré zakrývajú celé vozidlo. Tu sa dozviete, aké sú užitočné a ako správne namontovať slnečnú clonu do auta – zvnútra alebo zvonka?

Ako správne namontovať slnečnú clonu do auta: zvnútra alebo zvonka? Ako je to.
Foto: youtube.com/@PulseTVDeals

Mnohým sa zdá, že umiestnenie slnečnej clony do okna nemá žiadnu filozofiu. Lenže aby bola skutočne účinná, musia vodiči pri jej nasadzovaní zvážiť niekoľko detailov.

Ako si správne vybrať

Slnečná clona je všeobecný názov pre všetky zariadenia na blokovanie slnka, ktoré sa umiestňujú pred okná. Niektoré sa montujú len z vnútornej strany, iné môžu byť namontované na oboch stranách okna.

Ak chcete vybrať správnu slnečnú clonu, zvážte veľkosť svojho čelného skla. Príliš malá slnečná clona je neúčinná a príliš objemná bude skôr na obtiaž. Dôležitý je aj materiál, z ktorého je vyrobená. Niektoré slnečné clony sú vyrobené z kartónu, iné z reflexnej fólie.

V závislosti od materiálu môže byť slnečná clona namontovaná aj na vonkajšej strane čelného skla. Najlepšia slnečná clona do auta je taká, ktorá zakrýva celé čelné sklo vozidla, či už je vyrobená z kartónu alebo iného materiálu.

Ako sa správne montuje slnečná clona do auta, zvnútra alebo zvonka?

Kartónová slnečná clona sa montuje len vo vnútri vozidla. Pripevňuje sa pomocou prísaviek alebo klapiek slnečnej clony vozidla. Možno ju namontovať aj zvonku vozidla, ale je potrebné namontovať upevňovací systém.

Na druhej strane textilné slnečné clony patria medzi najbežnejšie. Majú reflexnú stranu, sú ľahko skladovateľné, ľahko sa montujú a väčšinu z nich možno namontovať v interiéri aj exteriéri vozidla.

Keď sú teploty veľmi vysoké, bolo by lepšie umiestniť slnečnú clonu na čelné sklo, teda von. Ak je namontovaná vo vnútri, zabráni slnečným lúčom preniknúť na palubnú dosku, sedadlá alebo volant. Nezabráni však prenikaniu tepla do vozidla.

Keď sú teploty veľmi vysoké, bolo by lepšie umiestniť slnečnú clonu na čelné sklo, teda von.
Foto: youtube.com/@petervonpanda

Navyše, keď je z vnútornej strany, vodič okamžite pocíti slnečné lúče. Zatiaľ čo ak je na vonkajšej strane, prakticky úplne zablokuje slnečné lúče. Je to, ako keby bolo vozidlo zaparkované v tieni.

Existujú aj slnečníky na auto typu dáždnik. Tie sú podobné kartónovým, ale dajú sa umiestniť len dovnútra vozidla, pričom rukoväť sa opiera o palubnú dosku.

Všetky typy slnečníkov do auta musia byť namontované reflexnou stranou smerom k slnku.

Slnečnú clonu do auta možno namontovať zvnútra aj zvonku, ale oveľa účinnejšia je, keď je umiestnená na čelnom skle, t. j. mimo vozidla.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Pokuta za používanie klimatizácie? V tomto prípade môžete za jej používanie tvrdo zaplatiť

Nesprávny tlak v pneumatikách: čo riskujete. Mal by byť v horúčavách nízky alebo normálny?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov