Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Ako vyzerá najširšia diaľnica na svete a koľko má jazdných pruhov

16.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@doitperfect9420). Cestná infraštruktúra sa neustále rozvíja, a to nielen v Európe, ale na celom svete. Tu sa dozviete, koľko je tam jazdných pruhov a ako...

16.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@doitperfect9420).

Cestná infraštruktúra sa neustále rozvíja, a to nielen v Európe, ale na celom svete. Tu sa dozviete, koľko je tam jazdných pruhov a ako vyzerá nedávno otvorená najširšia diaľnica na svete.

Ako vyzerá najširšia diaľnica na svete a koľko má jazdných pruhov.
Foto: youtube.com/@doitperfect9420

Spojené štáty majú jednu z najrozvinutejších cestných infraštruktúr na svete. Vývoj vysokorýchlostných diaľnic sa začal v polovici minulého storočia a pokračuje dodnes. V USA bola práve otvorená najširšia diaľnica na svete.

Ako vyzerá a koľko pruhov má najširšia diaľnica na svete

V Texase, jednom z najväčších štátov USA, otvorili najširšiu diaľnicu na svete. Nazýva sa I-10 a má najmenej 26 jazdných pruhov.

Interstate-10, známa aj ako Katy Freeway, je najjužnejšou diaľnicou Severnej Ameriky. Spája západné a východné pobrežie od Los Angeles po Jacksonville.

I-10 bola pôvodne postavená v 50. a 60. rokoch 20. storočia a mala šesť až osem jazdných pruhov v každom smere. S nárastom dopravy sa však cesta I-10 rozšírila na 16 jazdných pruhov v každom smere.

To viedlo k tomu, že I-10 má teraz celkovo 26 jazdných pruhov. Tie musia zvládnuť obrovskú dennú premávku viac ako 260 000 vozidiel.

Diaľnica má 12 hlavných jazdných pruhov, 8 výjazdových pruhov a 6 mýtnych pruhov v strede cesty.

Interstate-10 je štvrtou najdlhšou diaľnicou v Amerike. Je dlhá takmer 4 000 km a prechádza 8 štátmi.

Dopravná špička na diaľnici I-10.

Koľko kilometrov meria najdlhšia diaľnica na svete

48 amerických štátov je navzájom prepojených rozsiahlou cestnou sieťou. Tú tvorí 70 hlavných medzištátnych diaľnic a 5 vysokorýchlostných diaľnic.

Celkovo majú USA viac ako 260 000 kilometrov vysokorýchlostných ciest. Nie je teda prekvapením, že Amerika drží aj rekord najdlhšej diaľnice na svete. Lenže ide o Severnú a Južnú Ameriku.

Panamerická diaľnica vedie z Aljašky na severe USA do hlavného mesta Argentíny Buenos Aires. Diaľnica prechádza 14 krajinami a jej celková dĺžka je približne 48 000 kilometrov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Diaľnica postavená okolo domu po tom, ako sa majiteľ odmietol presťahovať. Ako dom vyzerá | VIDEO

Viete, aký je rozdiel medzi diaľnicou a rýchlostnou cestou? Nielen obmedzenie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Kia predstavuje nové technológie regulácie teploty pre elektromobily

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MyCarlo). Nanochladiaca fólia pre teplo, sálavé vykurovanie proti chladu a rozmrazovanie čelného skla. „Deň tepelnej techniky": Názov najnovšieho podujatia Hyundai-Kia…

Japonci majú jasné plány. Raketa Space One poletí už v decembri

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WSJNews). Japonský startup Space One Co. plánuje v decembri uskutočniť ďalší pokus o vypustenie rakety Kairos po tom, ako sa…

Spoločnosť SpaceX vypúšťa raketu krátko po blokáde FAA

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: //x.com/SpaceX). FAA uzemnil raketu Falcon 9 po neúspešnom pristátí. Vyšetrovanie môže trvať až niekoľko týždňov. Spoločnosť SpaceX medzitým vo veľkom…

S Mercedesom EQS je to ťažký oriešok. Aká je budúcnosť tohto modelu?

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercBenzKing). Mercedes plánuje zmeny v segmente svojich najdrahších modelov. Projekt pod názvom „EQS“ sa nestal takým úspešným, ako sa plánovalo.…

Debut Audi Q5 a SQ5 (2025) s výkonom až 367 k

3.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Auditography). Nový super kokpit, benzínový motor z modelu A5, plug-in hybrid a Sportback. Fanúšikovia SUV so slabosťou pre štyri kruhy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov