Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Zeekr 009 je novým rekordérom v rýchlosti nabíjania. Je tu však háčik

19.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml). Ktoré sériové vozidlo sa nabíja najrýchlejšie? Odpoveď, že čínsky, pravdepodobne nikoho neprekvapí ani nešokuje. Ale to, že hovoríme o pomerne úzko špecializovanej dodávke, vás...

19.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml).

Ktoré sériové vozidlo sa nabíja najrýchlejšie? Odpoveď, že čínsky, pravdepodobne nikoho neprekvapí ani nešokuje. Ale to, že hovoríme o pomerne úzko špecializovanej dodávke, vás už môže prekvapiť. Tu je nový Zeekr 009: nielenže sa rýchlo nabíja, ale aj rýchlo jazdí. Pozrime sa na to.

Zeekr 009 je novým rekordérom v rýchlosti nabíjania.
Foto: youtube.com/@carsbyml

Segmentu veľkých a pohodlných dodávok v Európe dominuje Mercedes triedy V. Prestížny odznak, príjemný interiér, priestrannosť – to všetko robí z týchto vozidiel (a tiež z o niečo menej luxusného modelu Vito) obľúbenú voľbu pre firmy, hotely, šoférov či otcov veľkých rodín.

Volkswagen Multivan si tiež drží silnú pozíciu, zatiaľ čo Lexus LM je skôr výklenkovou ponukou. A čo elektrické verzie? Mercedes EQV má tiež svojich priaznivcov. V iných častiach sveta však trh s podnikateľskými dodávkami vyzerá inak… a je oveľa väčší.

Zeekr 009 – čo je to za auto?

Dĺžka 5,2 m a atraktívny, hranatý (a možno trochu kontroverzný) dizajn – Zeekr 009 je pôsobivý, ale skutočný luxus sa prejaví, keď nastúpite dovnútra. Šesť nezávislých sedadiel, panoramatická sklenená strecha, koža, obrazovky – to sú podmienky, za ktorých sa môžete dohodnúť na podmienkach zmlúv v čínskych koncernoch.

Zeekr 009 má v Číne veľkú konkurenciu, napríklad Li Mega (ktorý vyzerá trochu ako ešte futuristickejší Hyundai Staria), Denza D9, Hycan V09 a Xpeng X9. Bohatí kupujúci z ríše stredu si radi najímajú šoférov a počas jazdy pracujú alebo relaxujú. Ide o najväčší trh MPV na svete.

Keďže na trhu je veľa konkurentov, musíte držať ruku na pulze. Preto Zeekr 009 práve debutoval vo faceliftovanej verzii. Zmeny len niečo vyše roka po jeho uvedení do showroomov? V Číne čas… beží rýchlejšie.

Dva motory a výkon takmer 550 k

Dosahujú celkový výkon 544 koní a 686 Nm. To znamená, že veľká dodávka zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy, čo je čas priamo zo sveta športových vozidiel. Zeekr 009 sa štandardne dodáva s dvojkomorovým vzduchovým odpružením a adaptívnymi tlmičmi a vo vnútri má multimediálny systém s hlasovým asistentom AI EVA.

Pôsobivý je aj dojazd, hoci vzhľadom na rozmery vozidla by nemala byť schopnosť pojať veľké batérie žiadnym prekvapením. Batérie CATL Qliin s kapacitou 116 alebo 140 kWh umožňujú vozidlu prejsť (podľa čínskeho meracieho cyklu CLTC) 702 alebo 822 km.

2024 Zeekr 009.

Čas nabíjania je pôsobivý

Zeekr 009 využíva 800V architektúru. Maximálny nabíjací výkon je, bagateľne, 561,9 kW! To znamená, že nabitie batérie z 10 na 80 % trvá v tomto aute 10 min a 45 s.

Zeekr 009 preto neumožňuje vodičovi… pokojne si ísť na kávu počas prestávky na ceste. Má to však jeden háčik. Nájsť dostatočne výkonnú nabíjačku môže byť problém.

Oplatí sa však sledovať pokrok v oblasti nabíjacieho výkonu, najmä preto, že vozidlá s 900V architektúrou už čakajú „za rohom“. Škoda, že v tejto oblasti vedú čínski výrobcovia, podobne ako v prípade batérií.

Pre Európu je to nepravdepodobné

Dostane sa Zeekr 009 do Európy? Ak Geely (okrem iného vlastník Zeekru) uvedie do Európy dodávku, bude to pravdepodobne s logom Volvo. Hovoríme o modeli EM90, ktorý je prvým modelom svojho druhu v histórii švédskej značky. Toto vozidlo má batériu s kapacitou 116 kWh. Jeho motor vyvinie výkon 272 koní a maximálny krútiaci moment je 343 Nm.

Zrýchlenie z 0-100 km/h trvá 8,3 sekundy. Ceny Volva EM90 v Číne sa začínajú na úrovni približne 103 800 eur. Zeekr je drahší.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tu je nový Volkswagen California. Je väčší, má priestrannejšiu kabínu a systém 4MOTION

Nové prémiové SUV značky Kia za nižšiu cenu je rozumnou voľbou.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Kia predstavuje nové technológie regulácie teploty pre elektromobily

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MyCarlo). Nanochladiaca fólia pre teplo, sálavé vykurovanie proti chladu a rozmrazovanie čelného skla. „Deň tepelnej techniky": Názov najnovšieho podujatia Hyundai-Kia…

Japonci majú jasné plány. Raketa Space One poletí už v decembri

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WSJNews). Japonský startup Space One Co. plánuje v decembri uskutočniť ďalší pokus o vypustenie rakety Kairos po tom, ako sa…

Spoločnosť SpaceX vypúšťa raketu krátko po blokáde FAA

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: //x.com/SpaceX). FAA uzemnil raketu Falcon 9 po neúspešnom pristátí. Vyšetrovanie môže trvať až niekoľko týždňov. Spoločnosť SpaceX medzitým vo veľkom…

S Mercedesom EQS je to ťažký oriešok. Aká je budúcnosť tohto modelu?

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercBenzKing). Mercedes plánuje zmeny v segmente svojich najdrahších modelov. Projekt pod názvom „EQS“ sa nestal takým úspešným, ako sa plánovalo.…

Debut Audi Q5 a SQ5 (2025) s výkonom až 367 k

3.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Auditography). Nový super kokpit, benzínový motor z modelu A5, plug-in hybrid a Sportback. Fanúšikovia SUV so slabosťou pre štyri kruhy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov