Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Nové obmedzenia pre čínske autá. Tentoraz budú zahŕňať softvér

19.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fastercars). Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohí výrobcovia automobilov pociťujú tlak zo strany čínskych konkurentov. Ponuka vozidiel z Ázie je atraktívna z hľadiska moderných technológií,...

19.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fastercars).

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohí výrobcovia automobilov pociťujú tlak zo strany čínskych konkurentov. Ponuka vozidiel z Ázie je atraktívna z hľadiska moderných technológií, výkonu a atraktívnych cien. Okrem potreby novej colnej politiky v oblasti cien sa však rozpoznal aj ďalší typ hrozby.

Nové obmedzenia pre čínske autá. Tentoraz budú zahŕňať softvér.
Foto: youtube.com/@fastercars

USA sa budú zaoberať softvérom pre vozidlá z Číny

Očakáva sa, že zavedenie novej colnej politiky voči čínskym výrobcom obmedzí prílev a expanziu značiek v Európe a USA. Nie je to však jediná legislatíva, ktorá bude brzdiť predajné plány čínskych značiek mimo domáceho trhu.

Podľa publikácie agentúry Reuters sa očakáva, že USA v auguste navrhnú nariadenia obmedzujúce čínsky automobilový softvér. Konkrétne, americké ministerstvo obchodu plánuje budúci mesiac zverejniť návrhy predpisov na obmedzenie vozidiel.

To sa bude týkať aj určitých typov softvéru vyrábaného v Číne a iných krajinách, ktoré sa považujú za nepriateľské, uviedol v utorok vysokopostavený úradník.

„Skúmame niektoré komponenty a softvér – nie celé vozidlo, ale niektoré kľúčové komponenty vozidla, ktoré spravujú softvér a údaje vozidla, by sa museli vyrábať v spojeneckej krajine.“

– povedal Alan Estevez, vedúci oddelenia kontroly vývozu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Čínsky automobilový softvér predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť

Nie je žiadnym tajomstvom, že softvér automobilov umožňuje ukladať celý rad informácií. Technologicky vyspelé vozidlo vie o vodičovi veľa. Je prepojené s telefónom, takže vie, komu voláte, a zabudované sieťové vybavenie mu tiež umožňuje prostredníctvom prístupu na internet získať množstvo cenných informácií. Vrátane informácií o tom, kde jazdíte. Čím je vozidlo autonómnejšie, tým viac možností má napríklad na fotografovanie.

Mnohé moderné vozidlá dnes bez ohľadu na to, či sú elektrické alebo spaľovacie, dostávajú aj bezdrôtové aktualizácie. Toto všetko zohľadnila americká ministerka obchodu Gina Raimondo ešte v máji. Po analýze potenciálnych rizík oznámila, že jej ministerstvo plánuje na jeseň tohto roka vydať návrh nariadení týkajúcich sa automobilov prepojených s Čínou.

To sa bude týkať aj určitých typov softvéru vyrábaného v Číne a iných krajinách, ktoré sa považujú za nepriateľské.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Uviedla tiež, že Bidenova administratíva by mohla podniknúť „extrémne kroky“ a zakázať alebo obmedziť vozidlá spojené s Čínou. Stalo sa tak po začatí vyšetrovania, či dovoz čínskych automobilov nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Autá, ktoré majú zabudované sieťové zariadenia, môžu pristupovať k internetu a zdieľať údaje so zariadeniami vo vozidle aj mimo neho. To vyvoláva všeobecné obavy. Alan Estevez, vedúci oddelenia kontroly vývozu, dokonca uviedol, že hrozba zo strany automobilov vybavených čínskym softvérom je vážna.

Gina Raimondo v máji uviedla, že „teoreticky si možno predstaviť najkatastrofálnejší účinok, ak by bolo na cestách niekoľko miliónov áut a ich softvér by bol znefunkčnený“.

Nové obmedzenia by sa týkali relatívne malého počtu ľahkých vozidiel vyrábaných v Číne. Pre čínskych výrobcov by to však znamenalo ďalšie nepríjemnosti, ktoré by ich účinne odradili od investovania na americkom trhu. Výsledkom by mohlo byť, že sa zamerajú na expanziu na starý kontinent. Druhou možnosťou je expandovať na americký trh a založiť továrne na americkej pôde, ako je to v prípade BYD, Chery a SAIC v Európe.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nový model Mona M03 debutuje. Ohromuje svojou technológiou a dokonale nízkou cenou

Čínske SUV sa tlačia do Európy. Tu je celá pravda o ich kvalite


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Aston Martin Vanquish je oficiálny. Vlajková loď je späť s výkonným motorom V12

5.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Briti sa po letných prázdninách vrátili s prekvapením v podobe návratu vlajkovej lode Grand Tourer do ponuky výrobcu z…

Bude to najväčší štadión na svete. Prekoná severokórejského giganta o tisíc miest

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/oualalouchoi). V súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale v roku 2030 má byť postavený nový najväčší štadión na svete. Hoci…

Kľúč od auta som vložil do hrnca. Môj otec používal tento trik v 90. rokoch. Smiešny, ale účinný

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Počuli ste niekedy o „kufríkovej“ krádeži auta? O tejto metóde sa, žiaľ, často hovorí v médiách, pretože je,…

Mnohí si toto meno pamätajú. Model je späť, no teraz vyzerá úplne inak

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@niksautomotive). Názov Actyon sa vracia na trh v úplne novej podobe. SsangYong uvádza na trh nové SUV, ktoré bude prvým…

Hrozí odteraz tým, ktorí jazdia s letnými pneumatikami, pokuta?

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto). Blížiace sa chladné obdobie znamená pre mnohých vodičov prechod na zimné alebo celoročné pneumatiky. Zákon dokonca vyžaduje používanie týchto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov