Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Najpredávanejšie vozidlá v Európe v roku 2024. Záujem o elektromobily klesá

21.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RobertRosenfeld1). Záujem Európanov o elektromobily klesá a čoraz viac uprednostňujú hybridy. Tu sú najpredávanejšie autá v Európe v roku 2024. Po troch rokoch nepretržitého rastu...

21.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RobertRosenfeld1).

Záujem Európanov o elektromobily klesá a čoraz viac uprednostňujú hybridy. Tu sú najpredávanejšie autá v Európe v roku 2024.

Záujem Európanov o elektromobily klesá a čoraz viac uprednostňujú hybridy
Foto: youtube.com/@RobertRosenfeld1

Po troch rokoch nepretržitého rastu začína záujem Európanov o elektromobily klesať.

V roku 2024 sa predalo len o 1,3 % viac elektrických vozidiel ako v rovnakom období roku 2023.

Záujem o elektromobily klesá

Zrušenie dotácií na nákup elektromobilov na konci roka 2023 v Nemecku, ktoré je najväčším trhom na kontinente, zastavilo rast tohto typu motorizácie, konštatuje Le Figaro.

Lídrom na trhu s elektromobilmi je stále americká značka Tesla. Model Y, ktorý je najpredávanejším elektromobilom v Európe v roku 2024, však v porovnaní s prvým polrokom minulého roka klesol o viac ako 9 %.

V niektorých veľkých krajinách EÚ však predaj elektromobilov naďalej rastie. Napríklad vo Francúzsku sa záujem o elektromobily zvýšil najmä vďaka systému „sociálneho lízingu“. Aj v Taliansku a Belgicku sa podiel elektromobilov zvýšil vďaka daňovým úľavám pre podniky.

Podľa plánov Európskej komisie by mali elektromobily do roku 2035 tvoriť väčšinu.

Hybridné modely medzi najpredávanejšími autami v EÚ

V celej Európe sa v prvej polovici tohto roka predalo viac ako 5,7 milióna nových vozidiel.

V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 to predstavuje nárast o približne 4,5 %. Predaj je však stále ďaleko od úrovne spred pandémie.

Veľký nárast však zaznamenávajú hybridné vozidlá. Za prvých 6 mesiacov tohto roka sa predalo o viac ako 22 % viac hybridných vozidiel ako v prvom polroku 2023.

Elektro
Hybridné modely mali v prvej polovici roka 29,2-percentný podiel na trhu. To znamená, že každé tretie predávané auto malo kombinovaný elektrický a benzínový motor.
Foto: youtube.com/@TheEngineersPost

Najpredávanejšie autá v Európe v roku 2024

Hybridné modely mali v prvej polovici roka 29,2-percentný podiel na trhu. To znamená, že každé tretie predávané auto malo kombinovaný elektrický a benzínový motor.

Zároveň vo väčšine európskych krajín naďalej klesal predaj benzínových a naftových modelov, zatiaľ čo v Nemecku a Taliansku mali rastúci trend a tvorili 35,3 %, resp. 12,9 % trhu.

V tejto neistej atmosfére sa priekopník v oblasti hybridov Toyota v prvom polroku dostal na čelo rebríčka (+20,7 %), najmä s modelom Yaris montovaným vo Francúzsku, a jeho trhový podiel dosiahol 7,8 %, čo je na úrovni skupiny Hyunday-Kia.

Volkswagen vzrástol o 4,1 %, najmä vďaka svojim značkám Škoda a Cupra.

Stellantis (+0,5 %), zaznamenal pokles svojho trhového podielu na 18 %, najmä v dôsledku nižšieho predaja značky Peugeot.

Skupina Renault mierne vzrástla (+2 %) vďaka svojim značkám Dacia a Alpine.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nepochopiteľná eufória pri akciách Tesla a pokračujúci pokles predaja

Nemecko má problém s elektromobilmi. Už ich nechcú. Najnovšie údaje sú zdrvujúce


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov