Elektro, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Automobilové poistky: typy, značenie, farby, výmena

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsSimplified). Poistky v aute sú súčasťou elektrického systému. Prepálené súčiastky dokonca dokážu znehybniť vozidlo, preto je užitočné vedieť ich vymeniť a poznať typy poistiek. Akú...

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsSimplified).

Poistky v aute sú súčasťou elektrického systému. Prepálené súčiastky dokonca dokážu znehybniť vozidlo, preto je užitočné vedieť ich vymeniť a poznať typy poistiek.

Automobilové poistky: typy, značenie, farby, výmena.
Foto: youtube.com/@CarsSimplified

Akú funkciu majú poistky v aute?

Hoci je poistka najslabším článkom elektrického systému, zohráva dôležitú úlohu, a to chrániť inštaláciu pred: prehriatím, poškodením celého obvodu, roztavením izolácie vodičov, skratom a poškodením jednotlivých elektronických komponentov.

Každú súčiastku chráni samostatná poistka. Medzi chránené súčiastky a obvody patria svetlá kabíny, štartér, elektrické zrkadlá, klaksón, alternátor, stierače, rádio, zdvíhače okien alebo palivové čerpadlo.

V automobiloch sa používajú ploché poistky. Ide o jednu alebo dve kovové platničky alebo drôtiky vložené do priesvitného nehorľavého puzdra a navzájom spojené kovovým pásikom. Ak poistkou preteká príliš veľký prúd, pásik sa začne roztápať alebo praskne. Tým sa preruší obvod a prúd prestane tiecť. Automobilové poistky sa vymieňajú, keď sa prepália.

Typy poistiek vozidiel

Základné rozdelenie automobilových poistiek je založené na ich veľkosti. V súčasnosti sa v osobných automobiloch používajú tri typy poistiek: mini, normálne a maxi.

Prvé dva sa používajú pre menej zaťažené obvody do 25 A. Patrí medzi ne napríklad osvetlenie kabíny, rádio alebo zásuvka zapaľovača cigariet. Zvyčajne sú umiestnené v skrinke vo vnútri vozidla. Na druhej strane, maxi poistky automobilov chránia hlavné elektrické komponenty od 30 A vyššie. Patrí sem napríklad batéria, alternátor a štartér.
Okrem toho sa poistky môžu deliť podľa maximálneho prúdového napätia na 12 V alebo 24 V.

Automobilové poistky – farby a označenia

Štandardné poistky majú priehľadný kryt, ktorý umožňuje vidieť dovnútra a umožňuje ľahko zistiť, ktorá z nich sa prepálila. Aby sa uľahčil výber správnej poistky, používajú sa farebné obaly, ktoré zodpovedajú konkrétnemu prúdu v ampéroch. Okrem toho sú hodnoty dodatočne vytlačené na hornej strane puzdra. To ešte viac uľahčuje výber správnej poistky.

Mini a normálne poistky sú k dispozícii vo farbách:

  • šedá – označenie 2 A
  • fialová – 3 A
  • svetlohnedá alebo béžová – 5 A
  • tmavohnedá – 7,5 A
  • červená – 10 A
  • modrá – 15 A
  • žltá – 20 A
  • biela alebo priehľadná – 25 A
  • zelená – 30 A
  • oranžová – 40 A

Maxi poistky majú nasledujúce farby a hodnoty:

  • zelená – 30 A
  • oranžová – 40 A
  • červená – 50 A
  • modrá – 60 A
  • hnedá – 70 A
  • biela alebo priehľadná – 80 A
  • fialová – 100 A

Kde nájsť poistky v aute?

Poistky sa môžu nachádzať na viacerých miestach v aute. Závisí to od výrobcu a modelu vozidla. V aute sa zvyčajne nachádzajú dve poistkové skrinky, ktoré nájdete najčastejšie:

  • pod kapotou vozidla, v blízkosti čelného skla, batérie alebo nad ľavým alebo pravým podbehom kolesa; tu sa nachádzajú vysokonapäťové poistky, ktoré si vyžadujú umiestnenie v blízkosti zdroja napájania
  • pod prístrojovou doskou na strane vodiča, v blízkosti nôh vodiča; tu sa nachádzajú slaboprúdové poistky

Ďalšie pravdepodobné miesta sú v batožinovom priestore alebo v hlavnom úložnom priestore pred sedadlom spolujazdca.

Výmena prepálenej poistky je rýchla a jednoduchá, takže ju úspešne zvládnete aj sami. Foto: youtube.com/@CarsSimplified

Výmena poistky auta krok za krokom

Výmena prepálenej poistky je rýchla a jednoduchá, takže ju úspešne zvládnete aj sami. Tu sú pokyny:

  • Nájdite poistkovú skrinku.
  • Odstráňte kryt skrinky.
  • V návode na obsluhu alebo na schéme na vnútornej strane skrinky vyhľadajte poistku, ktorá je zodpovedná za poruchu.
  • Vyberte poistku.
  • Odstráňte chybnú poistku pomocou špeciálneho vyberača poistiek alebo klieští.
  • Skontrolujte, či je poistka určite chybná. Prepálená poistka má prerušený vodič a charakteristický zápach spáleniny. Niekedy sú viditeľné aj stopy po spálení.
  • Ak je poistka skutočne prepálená, vymeňte ju za novú. Vždy by mala mať identické označenie, prúd a farbu.
  • Prstom zatlačte na hornú časť poistky tak, aby bezpečne držala v škatuľke.
  • Skontrolujte, či obvod a prijímač, za ktorý je zodpovedná vymenená poistka, fungujú správne. Ak sa stále nedajú spustiť, znamená to, že okrem poistky došlo aj k inému poškodeniu. V takom prípade sa obráťte na servis, aby mechanik mohol lokalizovať poruchu a odstrániť problém.
  • Ak všetko funguje správne, zatvorte kryt poistkovej skrinky.

Kľúčovým krokom je vloženie správneho typu poistky vozidla. Silnejšia je schopná poškodiť elektrický systém, zatiaľ čo slabšia môže hneď vyhorieť.

Je potrebné mať na pamäti, že poistka sa môže prepáliť prakticky kedykoľvek, čo sťažuje pokračovanie v jazde, preto je dobré zaobstarať si náhradnú sadu štandardných špecifikácií a voziť ju v aute. Takto je možné rýchlo vykonať výmenu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Doplnenie oleja do horúceho motora. Tisíce vodičov si to neuvedomujú

Koľko km na palivovú rezervu – skontrolujte, akú vzdialenosť vaše vozidlo prejde


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov