Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Dovolenkové dopravné hriechy – čo nerobiť na ceste na dovolenku

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Sailnovo). Prázdniny sú časom zvýšeného cestovania, bohužiaľ, mnohí vodiči sa dopúšťajú chýb, ktoré môžu ohroziť ich samotných, ich spolucestujúcich a ostatných. Prečítajte si o najčastejších...

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Sailnovo).

Prázdniny sú časom zvýšeného cestovania, bohužiaľ, mnohí vodiči sa dopúšťajú chýb, ktoré môžu ohroziť ich samotných, ich spolucestujúcich a ostatných. Prečítajte si o najčastejších „hriechoch“ dovolenkového cestovania a uistite sa, že ste na svojej ceste v bezpečí!

Dovolenkové dopravné hriechy – čo nerobiť na ceste na dovolenku.
Foto: youtube.com/@Sailnovo

Chystáte sa na dovolenku autom? Dovolenkové hriechy za volantom vám môžu pokaziť dovolenku a zmeniť ju na nočnú moru. Zistite, čo na cestách nerobiť a na čo nezabudnúť pred cestou.

Dovolenkové hriechy – preťaženie auta a nebezpečné prenášanie batožiny

Preťaženie vozidla si koleduje o problémy. Vozidlo sa stáva nepredvídateľným a výrazne sa zvyšuje riziko poruchy, prevrátenia alebo kolízie. Nezabúdajte tiež, že ťažko naložené vozidlo má horšiu akceleráciu, ktorá môže byť dôležitá pri predbiehaní, a horšie brzdí. Pozor: Obzvlášť opatrní buďte pri nakladaní obytného vozidla, pri ktorom je ľahké prekročiť povolenú celkovú hmotnosť vozidla.

Nesprávne upevnený bicykel na háku, strešnom nosiči alebo plošine môže počas jazdy spadnúť a spôsobiť škodu alebo ohroziť ostatných. Batožinu starostlivo upevnite pomocou vhodných popruhov a úchytov a skontrolujte, či skutočne pevne drží na nosiči.

Bicykel starostlivo upevnite pomocou vhodných popruhov a úchytov.
Foto: youtube.com/@WorldwideCyclery

Treba si tiež uvedomiť, že pri náhlom brzdení alebo náraze sa môžu voľné predmety vo vozidle stať smrtiacimi projektilmi. Batožinu riadne zabezpečte a drobné predmety umiestnite do odkladacích priestorov. Osobitnú pozornosť venujte batožinovému priestoru – neumiestňujte tam ťažké predmety vyššie, ako je línia zadných sedadiel.

Dovolenkové hriechy – nerešpektovanie bezpečnosti cestujúcich

Vodič je povinný zabezpečiť bezpečnosť všetkých cestujúcich. Je samozrejmé, aké dôležité je používať bezpečnostné pásy alebo prepravovať deti v detskej sedačke. Netreba však pamätať len na tieto základné veci.

Nohy na palubnej doske sú mimoriadne nebezpečným zlozvykom!
Foto: youtube.com/@provopolicedepartment3411

Nohy na palubnej doske sú mimoriadne nebezpečným zlozvykom! V prípade nehody môže aj menšia kolízia spôsobiť vážne poranenia panvy a nôh. Takisto šikmé operadlo sedadla môže spôsobiť, že sa cestujúci v prípade nárazu vyšmykne z bezpečnostného pásu a airbag nebude správne fungovať.

Dovolenkové hriechy – pripravte svoje auto a seba

Aj keď sa zdá, že vaše auto je v dobrom technickom stave, pred dlhou cestou je nevyhnutné navštíviť mechanika. Skontrolujte stav odpruženia, bŕzd, pneumatík, osvetlenia a hladiny kvapalín. Dbajte na pravidelný servis a odstráňte drobné poruchy skôr, ako sa stanú vážnym problémom.

Pred cestou si dajte skontrolovať auto v servise.
Foto: youtube.com/@BoschCarService

Šľapky neposkytujú dostatočnú stabilitu a kontrolu nad pedálmi. Jazda naboso je tiež nebezpečná a ihličkové topánky obmedzujú pohyb nôh. Vyberajte si pohodlnú, zabudovanú obuv, ktorá sa nešmýka na pedáloch.

Minimálne každé 3 hodiny si urobte prestávku na odpočinok.
Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV

Riskantná jazda bez prestávok

Väčšina vodičov v Európe si je dobre vedomá nebezpečenstva jazdy bez odpočinku. Preto si každé 3 hodiny robia prestávky na odpočinok. Slováci však majú priemerný čas strávený jazdou bez prestávky viac ako 4 hodiny. Ide o alarmujúce štatistiky, ktoré jasne ukazujú, ako nedbáme na svoju bezpečnosť a bezpečnosť ostatných na cestách. Často vyrážame uprostred noci, nevyspatí a únavu sa snažíme zahnať kofeínom z kávy alebo energetických nápojov. Žiaľ, je to len iluzórne zlepšenie. Povzbudenie má krátkodobý účinok a únava sa vracia s dvojnásobnou silou.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Cestujete v horúcom počasí? Na to musí myslieť doslova každý vodič

Ako môžem skontrolovať svoje pneumatiky?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov