Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Fiat oznamuje modelovú ofenzívu. O dva roky sa okrem iného objaví nový model Tipo

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Už žiadne regionálne modely Fiat. Talianska značka sa chce stať výrobcom ponúkajúcim autá s celosvetovým dosahom. Zároveň ohlasuje ďalšie inovácie vrátane nástupcu modelu Tipo...

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars).

Už žiadne regionálne modely Fiat. Talianska značka sa chce stať výrobcom ponúkajúcim autá s celosvetovým dosahom. Zároveň ohlasuje ďalšie inovácie vrátane nástupcu modelu Tipo a… modelu Multipla.

Fiat oznamuje modelovú ofenzívu. O dva roky sa okrem iného objaví nový model Tipo.
Foto: youtube.com/@KondorCars

Značka Fiat bola založená presne 11. júla 1899, čo znamená, že nedávno oslávila 125. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti Taliani okrem iného predstavili úplne nový model Grande Panda.

Fiat však nespí na vavrínoch. V nasledujúcich dvoch rokoch prídu dva nové modely. Rovnako ako Grande Panda, Citroen C3 Aircross a Opel Frontera budú oba využívať „nízkonákladovú“ platformu Smart Car.

Ožije Fiat Multipla?

Nástupca Fiatu 500X sa v ponuke objaví budúci rok. Je známe, že tento automobil dostane iné meno. Aký? Zatiaľ to nebolo potvrdené, ale v súčasnosti sa hovorí o Giga Panda alebo… Multipla.

Budúci model bude crossover, umiestnený nad Grande Panda, ktorý meria na dĺžku 3,99 m. Je možné, že bude vychádzať z modelov Citroen C3 Aircross a Opel Frontera, čo by znížilo náklady na vývoj tohto vozidla.

Lenže oba modely majú medzi nárazníkmi približne 4,4 m. To znamená, že ide o kompaktné vozidlá. Na druhej strane Fiat je známy tým, že je najlepší vo vývoji a výrobe malých automobilov.

Takže možno bude nástupca modelu 500X predsa len o niečo menší. To sa však dozvieme až budúci rok.

Aký bude nový Fiat Tipo?

Druhý nový model na trhu má nahradiť model Tipo. Zatiaľ dostal fiktívny názov Fastback. Jeho uvedenie na trh je plánované na rok 2026. Tento nový automobil sa má vyznačovať dizajnom s tromi karosériami – zatiaľ o ňom nie je známe viac.

Možno sa stane aj terénnym modelom, ktorý je v súčasnosti najobľúbenejším typom automobilu na svete. Treba však pripomenúť, že Tipo je populárne napríklad v Turecku, kde sú sedany stále veľmi žiadané.

Platforma Smart Car sa okrem toho, že je lacná, vyznačuje aj možnosťou použitia rôznych typov pohonu. „Zvládne“ teda spaľovacie motory (vrátane hybridných systémov) aj elektromotory.

„Chceme vytvárať udržateľné autá, ale aj jednoduché autá s ikonickým dizajnom, talianske a zároveň globálne,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Fiat Olivier Francois na podujatí pri príležitosti uvedenia modelu Grande Panda.

Fiat Tipo 2025.

Druhý modelový rad

Okrem spomínaných modelov plánujú Taliani vyvinúť aj „päťstovku“. Vozidlá tohto výrobcu, inšpirované klasickým Fiatom 500 z 50. rokov minulého storočia, sa totiž tešia veľkej obľube zákazníkov.

„Fiat 500 je úplne iný príbeh. Hovoríme so zákazníkmi, rozhodne zamilovanými do klímy tohto auta, ktoré nikdy nezomrie a vždy bude mať svojich verných fanúšikov,“ hovorí Francois Leboine, šéf dizajnu značky Fiat.

„Nemyslím si, že Fiat 500 niekedy vyjde z módy,“ dodáva Leboine. A to svedčí o tom, že budúcnosť tohto vozidla a modelov založených na jeho štylistickej koncepcii, ako je napríklad nová „šesťstovka“, sa bude vyvíjať aj naďalej.

Dôležité je, že Fiat, ktorý v Tychách práve ukončil výrobu spaľovacej „päťstovky“, plánuje nástupcu tohto vozidla. Jeho základom bude elektrický model, ktorý sa bude vyrábať od roku 2020 v Mirafiori.

Je to prvýkrát v histórii, keď sa automobil, vyvinutý výlučne ako elektromobil, prepracuje na spaľovací automobil. Je to spôsobené jednoduchým výpočtom. Doteraz bola spaľovacia „päťstovka“ najobľúbenejším modelom tohto výrobcu v Európe. Ukončenie výroby znamená, že na trhu vznikne medzera, ktorú bude potrebné vyplniť novým automobilom.

A ak už je v ponuke, len s elektrickou energiou, tak jeho adaptácia na spaľovací motor – z 99 % pôjde o benzínový motor s mäkkým hybridným systémom – bude oveľa jednoduchšia ako stavba nového modelu od nuly.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Fiat a Giorgio Armani oslavujú narodeniny a predstavujú špeciálnu edíciu modelu 500e. Je na čo pozerať

Nové SUV od SsangYongu odrovná konkurenciu. Prémiová ponuka za „normálne“ peniaze


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov