Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Nový Lucid Air Pure je najúspornejší elektromobil? Koľko energie spotrebuje na 100 km?

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@savagegeese). Podľa značky Lucid je najnovší model Air Pure najúspornejším elektromobilom na svete. Merania v americkom cykle EPA boli pôsobivé. Koľko kilometrov by toto vozidlo...

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@savagegeese).

Podľa značky Lucid je najnovší model Air Pure najúspornejším elektromobilom na svete. Merania v americkom cykle EPA boli pôsobivé. Koľko kilometrov by toto vozidlo mohlo prejsť v meraniach podľa cyklu WLTP? Teoreticky rekordnú vzdialenosť.

Nový Lucid Air Pure je najúspornejší elektromobil? Koľko energie spotrebuje na 100 km?Foto: youtube.com/@savagegeese

676 km – to je dojazd novej Lucidy Air Pure nameraný v meracom cykle EPA, americkej agentúry na ochranu životného prostredia. Akú má Air Pure batériu? Jej kapacita je 84 kWh. To znamená, že vozidlo spotrebuje 12,4 kWh na 100 km.

Američanov viac zaujíma inak uvádzaný výsledok – auto dokáže prejsť 5 km na 1 kWh. To je pôsobivý výsledok, vďaka ktorému prekonáva napríklad predchádzajúceho lídra, Hyundai Ioniq 6 (4,2 míle/kWh). Nový Air Pure je po tohtoročnej aktualizácii tiež úspornejší ako predchádzajúca verzia (stále dosahoval vynikajúce výsledky: 4,1 míle na kWh).

Lucid Air Pure: s novým softvérom

Lucid Air Pure je základný variant modelu Air. V ponuke sú ešte verzie Touring a Grand Touring. Vozidlo meria na dĺžku takmer 5 m (presnejšie: 4,97 m), čo… mu pomáha dosahovať skvelé hodnoty spotreby.

Čo sa zmenilo vo verzii 2025? Batéria je teraz menšia – namiesto 88 kWh má 84 kWh. Zvýšil sa však dojazd. Prečo? Dosiahlo sa to aktualizáciou softvéru, ako aj použitím tepelného čerpadla (ktoré je teraz štandardnou výbavou každej verzie modelu Lucida).

Okrem toho boli do základnej verzie pridané 360-stupňové kamery a senzory mŕtveho uhla. Multimediálny systém je teraz údajne rýchlejší a účinnejší a v najvyššom variante si audiosystém SurrealSound Pro nevyžaduje príplatok.

Pôsobivý dojazd podľa WLTP?

Presne to nevieme, keďže Lucid nebol testovaný v európskom meracom cykle. Vzhľadom na rozdiely, ktoré možno zvyčajne pozorovať medzi výsledkami EPA a WLTP, možno odhadnúť, že Air Pure by mohol dosiahnuť až… 980 km na jedno nabitie. To je pôsobivé.

Nový Lucid Air Pure.

Model Pure „spotrebuje menej elektrickej energie ako ktorékoľvek iné vozidlo pri každej ceste z bodu A do bodu B“. – tvrdí Peter Rawlinson, generálny riaditeľ značky Lucid. Budú skvelé výsledky meraní opakovateľné v reálnom svete?

Šance na dosiahnutie rovnakých výsledkov zrejme nie sú veľké. Lucid aj tak sľubuje, že bude mimoriadne úsporným vozidlom. 500 km v „reálnom živote“? S tým by nemal byť problém ani pri relatívne rýchlej jazde, t. j. pri rýchlosti 130 km/h.

Lucid Air Pure: čas nabíjania

Nezabúdajte, že hovoríme o modeli s novou 900V architektúrou – pobyt s rýchlonabíjačkou môže byť naozaj krátky. Toto americké vozidlo dokáže za 1 minútu prijať až 300 kW a zvýšiť svoj dojazd o 32 km. Výrobca navyše uvádza, že aj pri nočnom nabíjaní doma (t. j. 10 hodín pri 7,6 kW) získa vozidlo dojazd viac ako 600 km.

Dosiahnutie takejto nízkej spotreby energie môže spoločnosti Lucid pomôcť v boji o zákazníka. Situácia spoločnosti zatiaľ nie je veľmi veselá – výrobca nedosahuje úroveň výroby a predaja plánovanú na tento rok a chystá sa prepustiť približne 6 % zamestnancov. Ceny akcií sa však odrážajú od dna, a to nielen vďaka Air Pure, ale aj pripravovanému SUV Gravity, ktoré má konkurovať napríklad Tesle Model X.

Za akú cenu?

Koľko stojí zariadenie Lucid, ktoré šetrí rekordy? Model Air Pure je o niečo lacnejší ako verzia pred aktualizáciou. V USA sa jeho cena pohybuje na úrovni 69 900 USD netto, čo zodpovedá 64 190 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Fiat pripravuje dva nové modely. SUV vyzerá šialene a fastback ešte lepšie

Hybridné SUV nabité technológiami, aj keď je antiprémiové, je skvelou voľbou. Drahším konkurentom nie je čo závidieť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov