Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako miesto jeho umiestnenia spomína hlavne...

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172).

Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako miesto jeho umiestnenia spomína hlavne jedna krajina.

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality.
Foto: youtube.com/@debsvault7172

Značka MG je najviditeľnejším čínskym výrobcom v Európe. V minulom roku predala na starom kontinente 248 000 automobilov a v tomto roku vôbec nepoľavuje.

Okrem toho spoločnosť MG pridáva nové produkty. Po mestskom hybride Model 3 a nedávnom uvedení druhej generácie HS má do konca decembra prísť ešte úplne nové ZS. A to bude znamenať, že výrobca z Číny bude mať čoskoro svieži a konkurencieschopný modelový rad.

MG sa zameriava na Španielsko?

Kde plánujú Číňania postaviť svoju prvú európsku továreň? Zatiaľ sú v hre tri lokality. Sú to Maďarsko, Česká republika a Španielsko. Všeobecne sa predpokladá, že posledná z nich má najväčšie šance. Prečo?

Pre MG je to veľmi dôležitý trh. Napríklad model ZS bol v tejto krajine v decembri 2023 najobľúbenejším vozidlom a v súčasnosti je v TOP10.

Podľa španielskej tlačovej agentúry Europa Press bude prvá továreň MG v Európe postavená v Galícii. „V tomto závode sa budú montovať len elektrické modely skupiny SAIC“, uvádza sa v tlačovej správe. To znamená, že okrem iného aj MG a Maxusy.

Vzhľadom na súčasný vývoj na starom kontinente a zavedenie dočasných sankčných ciel na elektromobily z Číny nie je tento krok absolútne prekvapujúci. Podľa výpočtov Bruselu sa na koncern SAIC vzťahuje najvyššia sadzba 38 %.

K tomu treba pripočítať štandardné clo na autá z Čínyvo výške 10 %, čo znamená, že takmer polovicu ceny elektromobilu tohto výrobcu v Európe tvoria clá.

Druhá najväčšia krajina v Európe

Španielsko je v súčasnosti druhým najväčším výrobcom automobilov na starom kontinente. Svoje továrne tu majú okrem iných aj spoločnosti Ford, Mercedes a Volkswagen. Ak sa potvrdia informácie z miestnej tlače, prvé elektromobily začnú z novej továrne MG vychádzať v roku 2027.

Niektoré zdroje uvádzajú, že sa v súčasnosti pripravuje druhá továreň MG v Európe, ale zatiaľ je to príliš vzdialené na to, aby sme mohli hovoriť o akýchkoľvek podrobnostiach.

Pravdepodobne MG postaví svoju prvú továreň v Španielsku.
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

MG a ďalší čínski výrobcovia

MG Motor je jednou z čínskych spoločností, ktoré zatiaľ oficiálne neoznámili výstavbu svojho závodu v Európe Ako prvá „vyšla“ spoločnosť BYD, a to ešte v decembri 2023. Spoločnosť BYD vtedy oznámila plány na výstavbu továrne v Maďarsku. Prevádzka závodu sa začne v roku 2026. Druhou lokalitou pre spoločnosť BYD bude Turecko.

Na druhej strane spoločnosť Chery prevzala bývalý závod Nissan v Barcelone v apríli tohto roku skôr neoficiálnym spôsobom. Tu sa budú vyrábať okrem iného aj vozidlá novej značky Omoda.

Medzi továrňami čínskych spoločností v Európe je aj továreň u našich severných susedov. No, Leapmotor údajne začal výrobu malého modelu T03 v Tychách v polovici júna tohto roku. V budúcom roku k nemu má pribudnúť úplne nové vozidlo A12.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dacia zostane pri LPG tak dlho, ako to bude možné. Plánuje až tri nové modely

Spoločnosť BYD investuje 1 miliardu dolárov do nového závodu na výrobu elektromobilov. Kde sa bude stavať?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov