Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Spoločnosť Porsche prehodnocuje svoje plány. Jeho modely so spaľovacím motorom budú „žiť“ dlhšie

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Porsche je ďalšou značkou, ktorá spomaľuje svoje plány na prechod na elektromobily. Podľa nemeckých novín Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung si spoločnosť ponechá pri živote...

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars).

Porsche je ďalšou značkou, ktorá spomaľuje svoje plány na prechod na elektromobily. Podľa nemeckých novín Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung si spoločnosť ponechá pri živote okrem iného aj model Cayenne so spaľovacím motorom.

Spoločnosť Porsche prehodnocuje svoje plány. Jeho modely so spaľovacím motorom budú „žiť“ dlhšie.
Foto: youtube.com/@ORGCars

V poslednom čase prakticky neuplynie deň, aby sa niektorá automobilka nebila do pŕs a nepriznala príliš ambiciózne plány elektrifikácie. Nedávno ich okrem iných potvrdili aj Audi a Ford.

Podľa nemeckých Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung prehodnotilo svoje vyhliadky na najbližšie roky aj Porsche. Nemecká značka ešte pred piatimi rokmi predpokladala, že 80 % jej predaja budú do konca desaťročia tvoriť elektromobily.

Predpovedal, že spaľovací motor bude pracovať výlučne v 911 a bude poháňaný syntetickými palivami. Teraz sa zdá, že prechod na elektrický pohon bude trvať dlhšie, než sa očakávalo.

Porsche už má dva elektromobily

Prvým plne elektrickým modelom Porsche bol dobre prijatý Taycan, ktorý bol tento rok rozsiahle prepracovaný. Nedávno k nemu pribudol úplne nový Macan EV. Predchádzajúca inkarnácia tohto vozidla naopak z európskych trhov vypadla kvôli novým predpisom o kybernetickej bezpečnosti.

Očakáva sa, že ďalším elektrickým modelom Porsche bude nástupca rodiny 718, teda modelov Boxster a Cayman. Práce na tomto vozidle sú v plnom prúde a v súčasnosti prebiehajú jeho posledné úpravy a testy.

Budúca generácia modelu 718 ponúkne inovatívny systém batérií s názvom „e-core“, ktorý okrem iného zabezpečí nízku a športovú polohu za volantom. To znamená, že batérie budú umiestnené v bloku za vodičom, ale pred zadnou nápravou. Toto usporiadanie má tiež umožniť vývoj karosérie s vynikajúcou aerodynamikou.

Súčasná generácia modelu Boxster/Cayman je na trhu už od roku 2012 a od roku 2015 pod označením 718. Toto vozidlo bolo doteraz niekoľkokrát modernizované. A hoci športové modely žijú dlhšie ako bežné modely, nepochybne už nastal čas na nástupcu.

Okrem toho sa v Európe v súčasnosti predávajú už len dve najdrahšie inkarnácie modelu „718“, a to kvôli spomínaným kybernetickým bezpečnostným predpisom. Teda GT a Spyder.

Cayenne bude žiť dlhšie

Podľa Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung plánuje Porsche predovšetkým predĺžiť životnosť modelu Cayenne kvôli spomaleniu predaja elektrických vozidiel. Tretia generácia tohto vozidla, predstavená v roku 2017 a vlani výrazne modernizovaná, zostane nažive dlhšie, než sa očakávalo.
Jeho výroba sa mala skončiť v roku 2026. To sa však nestane. Cayenne so spaľovacím motorom sa totiž bude vyrábať spolu so svojím elektrickým nástupcom, ktorý uzrie svetlo sveta o dva roky.

Cayenne je v súčasnosti najpredávanejším modelom značky Porsche. V prvom polroku 2024 sa na toto veľké SUV nechalo zlákať 54 587 zákazníkov na celom svete, čo je o 16 % viac ako v rovnakom období roku 2023. Nie je prekvapením, že Nemci sa tohto vozidla nechcú vzdať.

Porsche chce predovšetkým predĺžiť životnosť modelu Cayenne kvôli spomaleniu predaja elektrických vozidiel.
Foto: shutterstock.com/Zoran Karapancev

Podobný scenár sa má zaviesť aj v prípade súčasnej generácie modelu Panamera. Aj tá sa na trhu drží už veľmi dlho, od roku 2016, a koncom minulého roka sa ukázala jej výrazne upravená inkarnácia.

Porsche plánuje uviesť nový Taycan o niekoľko rokov, pričom Panamera, ktorá je podobne veľkým vozidlom, sa má vyrábať súbežne s ním.

Mal Akio Toyoda pravdu?

V roku 2026 má Európska únia preskúmať plány na úplný prechod na elektrické vozidlá od roku 2035. Po počiatočnej eufórii zo strany výrobcov teraz vidíme, že ich nadšenie klesá.

Zdá sa, že Akio Toyoda – bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Toyota – mal celý čas pravdu. Tento známy odporca násilného zavádzania elektromobility roky tvrdil, že úplný prechod na batériové vozidlá nebude nikdy možný.

Namiesto toho by mal automobilový svet vsadiť na flexibilitu pri výbere pohonnej jednotky. A tento scenár sa práve začína napĺňať. Okrem toho čoraz viac spoločností pracuje na novej generácii plug-in hybridov a Toyota spolu s Mazdou a Subaru sľubujú absolútnu revolúciu spaľovacích motorov.

Čo prinesie blízka budúcnosť? Určite… nejedno prekvapenie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Hybridné SUV nabité technológiami, aj keď je antiprémiové, je skvelou voľbou. Drahším konkurentom nie je čo závidieť

Elektrické Porsche Macan dostane dve nové verzie a dizajnový balík s terénnym motívom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov