Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako zvýšiť výkon klimatizácie vášho auta v horúcom počasí?

28.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/nito). Klimatizácia je úľavou pri jazde. Nie je však zázračná. Auto vyhriate na 70 stupňov Celzia sa ochladí až po niekoľkých minútach. Existujú nejaké spôsoby,...

28.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/nito).

Klimatizácia je úľavou pri jazde. Nie je však zázračná. Auto vyhriate na 70 stupňov Celzia sa ochladí až po niekoľkých minútach. Existujú nejaké spôsoby, ako tento proces urýchliť?

Ako zvýšiť výkon klimatizácie vášho auta v horúcom počasí?
Foto: shutterstock.com/nito

Horúčavy na Slovensku neprestávajú. Znesiteľné sú len pri mori alebo pri jazere. Keď sa po vstupe do vody môžete schladiť. Čo má však robiť vodič, ktorý musí počas horúčav riadiť auto v meste? Ani oni nie sú bezmocní.

Správne parkovanie zabraňuje prehrievaniu interiéru

Umenie jazdiť v takýchto podmienkach je skutočne umením aplikovať správne patenty. A prvý blok z nich sa objavuje už pri parkovaní vozidla. Pretože vodič by v takomto prípade mal okrem iného myslieť aj na to:

  • Správne zaparkujte svoje vozidlo. Vhodne, čo znamená najlepšie v tieni. Ak sa práve chystá do práce na 8 hodín, mal by si vybrať miesto, kde bude po návrate k vozidlu tieň.
  • Pojem „vhodne zaparkovať“ je však širší. Pretože v situácii, keď na danom mieste nie je tieň, je najlepšie zaparkovať vozidlo chrbtom k slnku. Najintenzívnejšie zahrievanie interiéru totiž spôsobujú slnečné lúče, ktoré prenikajú cez čelné sklo.
  • Na čelné sklo nainštalujte tepelný štít. Jeho hlavné výhody sú vysvetlené v predchádzajúcom bode. Samotný tepelný štít stojí približne 2 eura, je dostupný prakticky v každom supermarkete a ľahko sa používa.

Pred jazdou vyvetrajte kabínu

Vozidlo stojí na slnku. Vo vnútri je až 70 stupňov Celzia. Ako sa dostanete do takéhoto „pekla“? Túto otázku si denne kladie mnoho vodičov. A odpoveď je v skutočnosti celkom jednoduchá. Keď idete k autu, je dobré stlačiť a podržať tlačidlo odomknutia zámkov. To spôsobí, že sa spustia všetky okná. Okrem toho je dobré otvoriť aj dvere na aute. Tak sa vyrovná teplota v kabíne a mimo nej. To vždy znamená napríklad 36 a nie 70 stupňov. Rozdiel je kolosálny.

Pred odjazdom otvorte všetky okná.
Foto: youtube.com/@Wfaa8

Je dobré nezatvárať otvorené okná hneď po naštartovaní. Takisto je dobré nechať ich počas jazdy otvorené niekoľko sekúnd. Tým sa urýchli „vetranie“ vozidla a teplota sa stane znesiteľnejšou.

Ako používať klimatizáciu v aute v lete?

Ďalší blok rád sa týka používania klimatizácie. Rýchla úľava? To by bolo najlepšie, ale nie najzdravšie. Teplotu treba znižovať postupne. Aby ste neprechladli. Dobrý nápad je tiež zapnúť uzavretý okruh. Zabránite tak ohrievaniu kabíny vzduchom nasávaným zvonku. Okrem toho by prúd vzduchu nemal za žiadnych okolností smerovať na vašu tvár. Je to preto, lebo úľava je len dočasná. Prudké ochladenie môže dokonca viesť k ochrnutiu tvárových nervov. V dôsledku toho sa niektoré svaly uvoľnia. Zotavenie si v takomto prípade vyžaduje dlhodobú rehabilitáciu.

Zapácha klimatizácia, keď ju používate? Potom nie je potrebné čakať. Je potrebná kontrola. Mechanik minimálne vydezinfikuje vzduchové kanály a vymení vzduchový filter. V maximálnej verzii sa vymení aj chladivo.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Prečo pískajú nové a staré brzdové doštičky? Ako zistiť, kedy ich treba vymeniť

Neznáma funkcia bezpečnostných pásov. Mal by ju poznať každý vodič a spolujazdec


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volvo priznáva porážku: Do roku 2030 nebude plne elektrické.

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DougDeMuro). Spoločnosť Volvo upúšťa od svojho plánu predávať od roku 2030 len plne elektrické vozidlá. V budúcnosti majú 90 až…

Krajina elektromobilov: Viac ako 94 % nových áut registrovaných v Nórsku minulý mesiac bolo elektrických

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). V auguste tohto roka bolo v Nórsku zaregistrovaných viac ako 94 % nových automobilov na elektrický pohon. Ktoré modely…

BMW plánuje uviesť svoje prvé vodíkové vozidlo na trh v roku 2028

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). BMW plánuje uviesť na trh svoje prvé sériové elektrické vozidlo s palivovými článkami (FCEV) v roku 2028. BMW plánuje…

Špeciálna edícia Toyota GR Yaris. Výrobca si ctí svoje prvé víťazstvo vo WRC

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Hrubis). Toyota uviedla na taliansky trh špeciálnu edíciu hot hatchu GR Yaris. Výrobca ňou vzdáva hold svojmu prvému víťazstvu v…

Od klavíra po allegro – zvuk novej Alfy Romeo 33 Stradale poteší všetkých nadšencov

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AlfaRomeo). Alfa Romeo oznamuje, že dynamický vývoj modelu 33 Stradale prebieha podľa plánu, a ponúka nám ukážku zvuku motora exkluzívneho…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov