Tipy, Zaujímavosti,

Svieti kontrolka paliva? Koľko kilometrov môžete prejsť, kým sa motor zastaví

30.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeterFinnTheCarDoctor). Všetky moderné autá sú vybavené výstražným systémom, ktorý vám pomôže vyhnúť sa „pasci bláznov“. Tu je počet kilometrov, ktoré môžete prejsť po rozsvietení kontrolky...

30.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeterFinnTheCarDoctor).

Všetky moderné autá sú vybavené výstražným systémom, ktorý vám pomôže vyhnúť sa „pasci bláznov“. Tu je počet kilometrov, ktoré môžete prejsť po rozsvietení kontrolky paliva, kým sa motor úplne zastaví.

Všetky moderné autá sú vybavené výstražným systémom, ktorý vám pomôže vyhnúť sa „pasci bláznov“. Tu je počet kilometrov, ktoré môžete prejsť po rozsvietení kontrolky paliva, kým sa motor úplne zastaví.
Foto: youtube.com/@PeterFinnTheCarDoctor

Za normálnych okolností by vám benzín nemal nikdy dôjsť. Odborníci odporúčajú doplniť palivo pri každej možnosti, keď v nádrži zostane len štvrtina paliva, znovu ju doplňte. Keď však hladina paliva nebezpečne klesne, preventívne sa rozsvieti kontrolka paliva. Vtedy ste v červených číslach.

Čo však robiť, ak sa to stane v odľahlej oblasti a najbližšia čerpacia stanica je vzdialená desiatky kilometrov.

Koľko kilometrov môžete prejsť po rozsvietení kontrolky paliva

Vo všeobecnosti sú autá konštruované tak, aby po rozsvietení kontrolky paliva mohli prejsť ďalších 50 kilometrov. Vzdialenosť, ktorú môžete ešte prejsť, by sa mala zobraziť na displeji palubného počítača. Veľmi to však závisí od vášho štýlu jazdy, typu cesty alebo motora vozidla.

V niektorých situáciách sa teda môže stať, že po rozsvietení kontrolky nebudete môcť prejsť viac ako 15-20 kilometrov.

Na druhej strane, ak jazdíte stabilnou, nízkou rýchlosťou na rovnej ceste, môžete byť schopní prejsť viac ako 70 kilometrov.

Palubný počítač vám ukáže vzdialenosť, ktorú ešte môžete prejsť, na základe vašej priemernej spotreby paliva do tohto bodu. Mali by ste sa preto vo veľkej miere spoliehať na odhad kalkulačky. Na spotrebu paliva má totiž vplyv viacero faktorov.

Ako znížiť spotrebu paliva v núdzových situáciách

Keď sa rozsvieti červená kontrolka paliva, ide už o núdzový stav. Pretože čo najskôr musíte doplniť palivo, aby ste zabránili vyčerpaniu benzínu alebo nafty.

Keď sa rozsvieti červená kontrolka paliva, ide už o núdzový stav. Pretože čo najskôr musíte doplniť palivo, aby ste zabránili vyčerpaniu benzínu alebo nafty.
Foto: pexels.com/Gustavo Fring

Tu nájdete návod, ako znížiť spotrebu paliva v núdzovej situácii:

1)Vyhľadanie najbližšej čerpacej stanice

Nezáleží na tom, či idete mimo cesty alebo sa musíte otočiť. Je lepšie urobiť obchádzku, ako uviaznuť v „pasci bláznov“, t. j. bez benzínu v nádrži.

2) Znížte rýchlosť jazdy

Čím rýchlejšie jazdíte, tým vyššie sú otáčky motora a tým vyššia je spotreba paliva. Cesta do PECO vám bude trvať dlhšie, ale prejdete väčšiu vzdialenosť s nižšou spotrebou paliva.

3) Vypnite klimatizáciu

Ide o hlavného žrúta paliva. Ak je klimatizácia zapnutá, spotreba benzínu alebo nafty sa môže zvýšiť až o 25 %.

4) Zrýchľujte čo najmenej

Najviac paliva sa spotrebuje pri zrýchľovaní. Čím silnejšie stlačíte pedál, tým viac paliva sa vysaje z nádrže. Ideálne je jazdiť čo najplynulejšie a zrýchľovať pomaly. Aj keby to malo znamenať, že zrýchlenie z 0 na 60 km/h trvá 30 sekúnd.

5) Jazdite s podtočeným motorom

Pravdepodobne vám bolo odporučené, aby ste motor prevádzkovali čo najdravejšie, aby ste zabránili upchatiu vstrekovačov alebo filtra pevných častíc (DPF). A je to tak správne!

Ale v núdzovej situácii, keď máte málo paliva, preradte čo najrýchlejšie. V prípade potreby aj pri 1 000 – 1 300 otáčkach za minútu. A ak idete 60 km/h na piatom prevodovom stupni, tým lepšie.

Toto všetko sú obchádzkové riešenia a mali by sa používať len v extrémnej situácii. Preto je vhodnejšie tankovať so štvrtinou zostávajúcej nádrže.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kontrolku motora sa dá ľahko odstrániť. Nie každý pozná tento jednoduchý spôsob

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alkohol na čerpacích staniciach. V ktorých krajinách je dostupný a v ktorých zakázaný?

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Roxane 134). Alkoholické nápoje nie je možné kúpiť na čerpacích staniciach okrem iného vo Švédsku, Holandsku a Litve. Úrady vo…

Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autopedia777). Model strednej triedy bude predstavený „čoskoro“. Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3.Foto: youtube.com/@autopedia777 Volvo má v súčasnosti…

Hyundai uvádza terénny balík pre Ioniq 5

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Hyundai predstavil aktualizáciu elektrického modelu Ioniq 5 v Severnej Amerike. Okrem väčšej batérie a nových technológií vozidlo dostalo aj…

Hypercar Koenigsegg Agera N je pokrytý tapetou

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@yiannimize). V priebehu rokov sme videli mnoho polepov automobilov, ktorých karoséria bola pokrytá špeciálnymi fóliami. Jasné farby, vzory všetkých druhov,…

Preplachovanie motora. Kedy je to potrebné

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Téma preplachovania motora je medzi vodičmi aj mechanikmi pomerne kontroverzná. Podľa zástancov preplachovanie zvyšuje životnosť motora a zlepšuje kvalitu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov