Tipy, Zaujímavosti,

Čo znamená P-R-N-D-S-B pri automatickej prevodovke? Čo sa stane, ak vypnete motor v režime Drive

31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@autoskolaking:). Na Slovensku sa na cestách objavuje čoraz viac elektromobilov a všetky majú automatickú prevodovku. Vodiči zvyknutí na manuálnu prevodovku tak musia prejsť na...

31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@autoskolaking:).

Na Slovensku sa na cestách objavuje čoraz viac elektromobilov a všetky majú automatickú prevodovku. Vodiči zvyknutí na manuálnu prevodovku tak musia prejsť na automatickú. Tu sa dozviete, čo znamená P-R-N-D-S-B pri automatickej prevodovke a čo sa stane, ak vypnete motor v režime Drive.

Na Slovensku sa na cestách objavuje čoraz viac elektromobilov a všetky majú automatickú prevodovku.
Foto: youtube.com/@autoskolaking

Tí, ktorí jazdili len v autách s manuálnou prevodovkou, vedia, že prevodové stupne sú očíslované arabskými číslicami. V automobiloch sa teda volí v postupnom poradí od 1 po 5 až 6 – alebo aj 8.

K nim sa pridáva písmeno: R. To predstavuje cúvanie, t. j. jazdu vzad.

Vo vozidle s automatickou prevodovkou sú však všetky prevodové stupne označené písmenami. A popri nich môžete nájsť aj niektoré čísla.

Čo znamená P-R-N-D-D-S-B pri automatickej prevodovke?

Po prvé, automatická prevodovka radí sama. Jediné, čo musí vodič urobiť, je zvoliť smer, ktorým chce ísť: dopredu alebo dozadu. Tieto automatické prevodovky však ponúkajú aj ďalšie možnosti.

Tu je uvedené, čo znamená skratka P-R-N-D-S-B, zaznamenaná na voliči prevodovky, a ako ich používať:

  • P = Parkovanie: používa sa, keď vozidlo stojí;
  • R = Spätný chod (revers): je cúvanie;
  • N = Neutral: používa sa na odpojenie prevodovky a ponechanie vozidla v neutrálnej polohe;
  • D = Drive (pohon): je poloha na jazdu smerom dopredu.
  • S = Sport: radí vyšší prevodový stupeň pri veľmi vysokých otáčkach;
  • B = Brzda: používa sa pri niektorých modeloch na dodatočné brzdenie motorom.

Ak chcete jazdiť vpred, musíte zvoliť „D“. Ak však chcete, aby bolo vozidlo športové a aby ste rýchlejšie preradili na vyšší prevodový stupeň, je potrebné zvoliť „S“.

Alebo na klzkej ceste alebo pri prudkom klesaní treba zvoliť „B“, aby bolo brzdenie motorom účinnejšie.

Ostatné automatické prevodovky majú D1, D2 alebo D3. Ide o pomocné prevodové stupne, ktoré možno použiť na zlepšenie výkonu v určitých podmienkach na ceste. Napríklad stupeň D1 možno zvoliť na uľahčenie prejazdu blatom alebo pieskom, stupeň D2 poskytuje lepší krútiaci moment pri jazde do kopca a stupeň D3 umožňuje výkonnejší rozjazd.

Po zaradení prevodového stupňa D teda počítač v závislosti od tlaku na plynový pedál automaticky zaradí nižší prevodový stupeň.
Foto: youtube.com/@AutoskolaStejskal

Poradie automatickej voľby prevodového stupňa

Vozidlá s automatickou prevodovkou radia samy.

Po zaradení prevodového stupňa D teda počítač v závislosti od tlaku na plynový pedál automaticky zaradí vyšší prevodový stupeň. A keď uberiete, tiež automaticky postupne podradí.

Ale ak chcete napríklad preradiť z režimu Drive do režimu Park, musíte radiť ručne, z D do P. A na to budete radiť aj cez N a R. Pretože v automobiloch s automatickou prevodovkou sú tieto 4 možnosti za sebou.

Takže prvá je P, druhá je R, tretia je N a posledná je D. Za D môžete pridať zvyšné doplnkové možnosti (S, B, D1, D2, D3 atď.).

Čo sa stane, ak vypnete motor v režime Drive

Môže sa stať, že sa motor náhodne vypne, keď je vozidlo v režime Drive. Nebude to mať vplyv na motor ani na prevodovku.

Ak ste však v pohybe, po vypnutí motora prídete o posilňovač riadenia a brzdový asistent. Vozidlo bude stále ovládateľné, takže môžete zatáčať a zastaviť. Bude však potrebné vynaložiť trochu viac úsilia, aby ste nahradili chýbajúci posilňovač riadenia a brzdový asistent.

Ak ste zastavili, teda s nohou na brzde, ale na prevodovom stupni „D“, vypnutie motora nie je problém. Avšak v okamihu, keď nohu z brzdy spustíte, ak ste na svahu, je veľmi pravdepodobné, že sa vozidlo začne kotúľať dolu kopcom.

Preto vždy, keď vypnete motor, je nevyhnutné zaradiť prevodový stupeň „P“. Je to ako zatiahnutie ručnej brzdy v aute s manuálnou prevodovkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ktorá prevodovka vám pomôže dosiahnuť lepšiu spotrebu paliva? Manuálna vs. automatická prevodovka

Najlacnejšie nové autá s automatickou prevodovkou na trhu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov