Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je preprava psa alebo mačky autom legálna? V niektorých prípadoch môže byť pokuta obrovská

31.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk). Domáce zvieratá sú súčasťou nášho života a často ich berieme so sebou na dovolenky alebo výlety autom. Je však preprava psa alebo mačky v...

31.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk).

Domáce zvieratá sú súčasťou nášho života a často ich berieme so sebou na dovolenky alebo výlety autom. Je však preprava psa alebo mačky v aute legálna? V niektorých prípadoch môže polícia v prípade porušenia zákona uložiť vysokú pokutu.

Domáce zvieratá sú súčasťou nášho života a často ich berieme so sebou na dovolenky alebo výlety autom. Je však preprava psa alebo mačky v aute legálna?
Foto: youtube.com/@skodauk

Niektorí vodiči pri preprave domácich zvierat nerešpektujú pravidlá cestnej premávky. Alebo ani nevedia, čo zákon hovorí.

A naložia svojho psa alebo mačku do auta bez toho, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky. Riskujú tak vysokú pokutu.

Je preprava psa alebo mačky v aute legálna?

Pre mnohých nemusí byť nič nenormálne na tom, že svojho domáceho miláčika držíte na sedadle spolujazdca. Práve naopak, ľahšie by sa dalo kontrolovať a upokojiť v prípade, že by sa zľakol alebo stresoval z cesty.

Ak však chcete legálne prepravovať zviera autom, váš pes alebo mačka musí sedieť na zadnom sedadle.

Musia byť tiež v špeciálnej prepravke pre domáce zvieratá. Alebo byť umiestnený v prepravke pre domáce zvieratá v aute. Je to podobné ako detská autosedačka, s niekoľkými špeciálnymi pásmi pre šteňa alebo mačku.

Ďalšou možnosťou je postroj do auta pre šteňatá alebo mačky. Ide o druh obojku, ktorý sa pripevní na krk a hrudník vášho domáceho zvieraťa a potom sa pripojí k bezpečnostnému pásu.
Foto: youtube.com/@Subaru

Ďalšou možnosťou je postroj do auta pre šteňatá alebo mačky. Ide o druh obojku, ktorý sa pripevní na krk a hrudník vášho domáceho zvieraťa a potom sa pripojí k bezpečnostnému pásu.

Účelom týchto zariadení je udržať vášho domáceho miláčika v pevnom bode v prípade nehody. Zabraňujú tiež situáciám, keď sa pes alebo mačka zľaknú a mohli by odviesť pozornosť vodiča.

Obrovská pokuta pre tých, ktorí tento zákon porušia

Ľudia, ktorí držia svojich domácich miláčikov na pravom sedadle vodiča alebo spolujazdca, riskujú obrovskú pokutu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Do 100€ pokuta za psa v aute. Policajt má možnosti

Zrážka so psom – ako je to s náhradou škody?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alkohol na čerpacích staniciach. V ktorých krajinách je dostupný a v ktorých zakázaný?

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Roxane 134). Alkoholické nápoje nie je možné kúpiť na čerpacích staniciach okrem iného vo Švédsku, Holandsku a Litve. Úrady vo…

Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autopedia777). Model strednej triedy bude predstavený „čoskoro“. Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3.Foto: youtube.com/@autopedia777 Volvo má v súčasnosti…

Hyundai uvádza terénny balík pre Ioniq 5

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Hyundai predstavil aktualizáciu elektrického modelu Ioniq 5 v Severnej Amerike. Okrem väčšej batérie a nových technológií vozidlo dostalo aj…

Hypercar Koenigsegg Agera N je pokrytý tapetou

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@yiannimize). V priebehu rokov sme videli mnoho polepov automobilov, ktorých karoséria bola pokrytá špeciálnymi fóliami. Jasné farby, vzory všetkých druhov,…

Preplachovanie motora. Kedy je to potrebné

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Téma preplachovania motora je medzi vodičmi aj mechanikmi pomerne kontroverzná. Podľa zástancov preplachovanie zvyšuje životnosť motora a zlepšuje kvalitu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov