Elektro, Tipy, Zaujímavosti,

Ford pripravuje nástupcov modelov Fiesta a Focus. Chce byť značkou z vyšších oblastí trhu

1.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wheelwhizz). Spoločnosť Ford, ktorá nedávno oznámila zmenu európskych plánov, pracuje na úplne novej platforme. Bude sa používať na vývoj „duchovných“ nástupcov modelov Focus a Fiesta....

1.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wheelwhizz).

Spoločnosť Ford, ktorá nedávno oznámila zmenu európskych plánov, pracuje na úplne novej platforme. Bude sa používať na vývoj „duchovných“ nástupcov modelov Focus a Fiesta. Plány sú však ešte ambicióznejšie.

Ford pripravuje nástupcov modelov Fiesta a Focus. Chce byť značkou z vyšších oblastí trhu.
Foto: youtube.com/@wheelwhizz

Ford nedávno priznal, že jeho prílišná propagácia elektromobility v Európe mu spôsobuje ťažkosti. V dôsledku toho sa podobne ako ostatní výrobcovia plánuje v blízkej budúcnosti zamerať na vývoj hybridných pohonných jednotiek.

Elektromobily však ešte stále majú byť v hre. Američania v súčasnosti vyvíjajú architektúru s názvom Skunksworks, ktorá bude slúžiť pre budúce menšie a lacnejšie modely v ponuke.

Lacnejšie však neznamená lacné. Ford ako značka sa chce v skutočnosti umiestniť vyššie ako predtým.

Ford okrem iného najal inžinierov zo spoločnosti Tesla

Vývoj novej platformy má na starosti malý tím približne 300 inžinierov, ktorí majú bohaté skúsenosti s elektromobilmi. Do Fordu prešli okrem iného zo spoločností Tesla, Rivian a Lucida.

Vývojový program vedie Alan Clarke. Predtým dlhé roky pracoval pre spoločnosť Tesla. „Do Fordu prišiel pred niekoľkými rokmi a snaží sa vytvoriť najefektívnejšiu platformu spomedzi všetkých elektromobilov na svete. To je jeho cieľ,“ – Marin Gjaja, prevádzkový riaditeľ divízie Ford Model E, pre britský časopis Autocar.

O novej architektúre zatiaľ nie je veľa informácií. Vie sa však, že na rozdiel od minulosti má slúžiť cenovo dostupným modelom. To znamená, že má využívať relatívne malé a lacné batérie.

To znamená predovšetkým používanie batérií s chemickým zložením LFP. Na rozdiel od lítium-iónových sú cenovo dostupnejšie a poskytujú až päťkrát viac nabíjacích cyklov.

Nová platforma bude určená výlučne pre elektromobily. Doteraz Ford takúto architektúru nemal. Mustang Mach-E a F-150 Lightning boli totiž postavené na platformách pre spaľovacie automobily. Na druhej strane modely Explorer a Capri boli založené na platforme Volkswagen MEB.

Budúca platforma spoločnosti Ford pre elektrické modely má byť optimalizovaná z hľadiska nákladov a výkonu.
Foto: youtube.com/@americancarsandracing

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Ford Jima Farleyho sa očakáva, že nová architektúra pre elektromobily umožní Tesle a Číňanom dobehnúť ich.

Prvým bude Puma

Nová architektúra sa má spočiatku použiť v nástupcovi súčasnej Pumy, ktorý vychádza z modelu Fiesta, ktorý sa už nevyrába. Pôjde teda o elektrický crossover, ktorý príde na trh v roku 2026 alebo 2027. Spočiatku bude mať premiéru v USA.

Podľa Gjajiho však nebude jediným modelom v ponuke pod 4,5 m dlhým Explorerom. „Náš názor je, že časom bude popularita elektrických vozidiel rásť. Bude sa objavovať čoraz viac menších vozidiel,“ hovorí Gjaja.

„Práve tu je vidieť najväčšie zrýchlenie. Je to skupina, ktorá bude najviac citlivá na náklady. Čím je vozidlo cenovo dostupnejšie, tým viac sa vodič zameriava na náklady. A necíti také veľké nadšenie z veľkosti alebo z toho, aké luxusné je jeho auto,“ – Gjaja dodáva.

Ford chce byť prémiovejší

Ako budú vyzerať duchovní dediči modelov Focus či Fiesta? V prvom rade sa očakáva, že budú vynikať netradičnými, modernými karosériami. Možno sa „vydajú“ štýlovým smerom, ktorý nastolil Explorer a Capri.

„Snažíme sa posunúť značku Ford na iné miesto,“ – Gjaja. „Myslím, že doteraz sme boli vnímaní ako lacný, zábavný a spoľahlivý dopravný prostriedok. Lacnejší ekvivalent niektorých exkluzívnejších značiek.“ – Dodáva.

Je možné, že Ford ešte siahne po názve Focus. Koniec koncov, neustále žongluje so známymi automobilovými pojmami.
Foto: youtube.com/@Donut

„Teraz predstavujeme produkty, ktoré sú prémiovejšie. Puma bola prvým veľkým krokom v tomto smere, keď ste mali pocit, že máte výkon, ktorý naozaj môže dosiahnuť vyššiu cenu. Dúfame, že Explorer urobí to isté.“ – Gjaja pokračuje.

Očakáva sa, že Ford bude mať v budúcnosti menšiu a cielenejšiu ponuku. Američania, ako napríklad Hyundai, sa chcú umiestniť vyššie ako doteraz.

To znamená, že sa pomaly vzďaľujú od pozície mainstreamovej značky. V blízkej budúcnosti sa chcú zamerať nielen na kvantitu, ale aj na vnímanú kvalitu svojich modelov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová Toyota Corolla dostane revolučnú pohonnú jednotku a ostrý exteriér

Toto SUV je v súčasnosti absolútne najúspornejším hybridom číslo 1. Máme nového lídra


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov