Správy, Tipy, Zaujímavosti,

V Japonsku vznikne silná automobilová aliancia zameraná na Číňanov

1.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BenHardyCars). Ďalšia veľká automobilová aliancia na trhu? Nová sila, ktorá spája tri automobilové značky, sa chystá čeliť rastúcej sile čínskych spoločností. Ako informuje japonský denník...

1.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BenHardyCars).

Ďalšia veľká automobilová aliancia na trhu? Nová sila, ktorá spája tri automobilové značky, sa chystá čeliť rastúcej sile čínskych spoločností.

V Japonsku vznikne silná automobilová aliancia zameraná na Číňanov.
Foto: youtube.com/@BenHardyCars

Ako informuje japonský denník Nikkei, stojíme na prahu vzniku ďalšej automobilovej aliancie. Podľa neoficiálnych zdrojov, ktoré noviny oslovili, sa Mitsubishi Motors možno pripojí k partnerstvu, ktoré začiatkom tohto roka vytvorili Honda a Nissan.

Ak sa tak stane, budeme mať do činenia s ďalšou obrovskou silou z krajiny čerešňového kvetu. Prvou z nich je Toyota Motor Corporation, ktorá si vlani našla 11,2 milióna kupcov svojich automobilov na celom svete. Na druhej strane sa očakáva, že nová aliancia bude schopná vyrábať 8 miliónov automobilov ročne.

Mitsubishi sa pripojí k spoločnostiam Honda a Nissan

V marci tohto roku spoločnosti Honda a Nissan oficiálne oznámili strategické partnerstvo. V rámci neho začali obe spoločnosti vzájomne spolupracovať pri vývoji elektrických vozidiel a „inteligentných“ technológií.

Prvým cieľom oboch koncernov je urýchliť prechod na výrobu bez emisií uhlíka do atmosféry. Druhým cieľom je dosiahnuť nulový počet obetí na cestách spôsobených ich vozidlami.

Očakáva sa, že vytvorenie novej aliancie – spolu s Mitsubishi – pomôže týmto trom spoločnostiam posilniť svoju pozíciu voči Číne a spoločnosti Tesla. Tokijskému výrobcovi sa nedávno v Ríši stredu darilo tak zle, že tam pozastavil svoju činnosť.

Ešte v roku 2019 tam Mitsubishi predalo 134 500 vozidiel. V roku 2022 to bolo menej ako 35 000 kusov, zatiaľ čo v apríli minulého roka sa v Číne pre modely tejto značky nerozhodol nikto.

Podľa japonského denníka plánujú spoločnosti Honda, Mitsubishi a Nissan v blízkej budúcnosti štandardizovať softvér používaný vo svojich modeloch. Čo bude nasledovať? To sa pravdepodobne dozvieme po oficiálnom oznámení novej aliancie.

Problémy spoločnosti Nissan

Mitsubishi Motors je z 34 % vlastnená spoločnosťou Nissan a je tiež súčasťou aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi. Tá sa v súčasnosti nachádza vo fáze reštrukturalizácie. Koncom minulého roka sa Francúzi zbavili 5 % podielu v spoločnosti Nissan, za ktorý orgány tejto spoločnosti (ktorú Nissan kúpil) zaplatili sumu 764 mil.

Nissan stráca podiel na svojich dvoch najdôležitejších trhoch USA a v Číne.
Foto: youtube.com/@autoraiinternational

Renault očakáva, že svoj podiel v spoločnosti Nissan bude postupne znižovať. Zo 43 %, ktoré mal, mu nakoniec zostane 15 %. Podľa agentúry Reuters to pomôže udržať finančnú rovnováhu aliancie v dlhodobom horizonte.

Nissan už nejaký čas stráca podiel na svojich dvoch najdôležitejších trhoch. Teda v USA a Číne, ktoré tvoria polovicu jeho celosvetového predaja.

V USA museli Japonci nedávno prehodnotiť svoju prognózu finančných výsledkov. Na druhej strane, v krajine stredu Nissan nedávno zatvoril svoju najnovšiu a najmodernejšiu automobilku.

Honda tiež prehodnocuje svoje plány pre čínsky trh. Japonci v najbližších mesiacoch výrazne znížia výrobu automobilov so spaľovacími motormi. Zároveň ich spoločné podniky s miestnymi spoločnosťami Dongfeng a GAC prejdú na výrobu niekoľkých nových modelov na elektrinu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mitsubishi Lancer alebo Subaru Impreza? Ktoré z týchto dvoch veľkých klasických vozidiel je lepšie?

Nová Toyota Corolla dostane revolučnú pohonnú jednotku a ostrý exteriér


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov