Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Dojazdové koleso. Pohodlná náhrada alebo prežitok minulosti?

2.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AAutoBuyersGuide). Dojazdové koleso sa v súčasnosti nachádza takmer výlučne v ojazdených vozidlách. Rôzne opravné súpravy nahrádzajú tradičné „náhradné“ alebo „dojazdové“ koleso. Je však potrebné pripomenúť...

2.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AAutoBuyersGuide).

Dojazdové koleso sa v súčasnosti nachádza takmer výlučne v ojazdených vozidlách. Rôzne opravné súpravy nahrádzajú tradičné „náhradné“ alebo „dojazdové“ koleso. Je však potrebné pripomenúť niekoľko dôležitých vecí týkajúcich sa fungovania dojazdového kolesa.

Dojazdové koleso. Pohodlná náhrada alebo prežitok minulosti?
Foto: youtube.com/@AAutoBuyersGuide

Po celé desaťročia sa v batožinovom priestore vozidla nachádzalo skutočné „rezervné“ koleso – koleso plnej veľkosti, ktoré sa dalo kedykoľvek vymeniť za koleso, ktoré sa už na vozidle používalo. Bolo to výhodné, pretože sa používal rovnaký profil, veľkosť a, čo je dôležité, model pneumatiky na disku s rovnakými rozmermi, aké sa používajú denne. V 90. rokoch sa však všetko zmenilo.

Úspora hmotnosti!

Keď sa vozidlá stali ťažšími a v záujme spotreby paliva sa začala znižovať hmotnosť jednotlivých komponentov vozidla, do popredia sa okamžite dostala otázka rezervného kolesa. Bol tu ešte jeden prvok, ktorý bol pre výrobcov automobilov dôležitý a výrazne znižoval ich náklady. Teraz totiž mohli používať len jeden typ kolesa s rovnakým diskom, typom a rozmerom pneumatiky pre všetky vyrábané vozidlá. To výrazne zjednodušilo logistiku a znížilo konečné náklady.
Pre zákazníka bola táto zmena takmer nepostrehnuteľná. Takmer, pretože teraz museli počítať s určitými obmedzeniami. Áno, mali náhradné koleso, ktoré mohli v prípade poruchy vymeniť, ale už nemohli jazdiť ako v minulosti.

Čo je to dojazdové koleso?

Keď sme mali plnohodnotnú „rezervu“, tak po prípadnej poruche pneumatiky sme koleso vymenili a mohli sme jazdiť s rovnakými parametrami ako na ostatných kolesách (maximálna nosnosť, maximálna rýchlosť atď.). Obmedzením bolo opotrebovanie behúňa, preto sa odporúčalo pneumatiky z času na čas striedať, pričom do tohto striedania bolo zahrnuté aj rezervné koleso.
Keď sa však objavili „dojazdové“ pneumatiky, boli tu tiež určité obmedzenia.

Rýchlosť!

V prvom rade rýchlosť. Podľa informácií uvedených na každom prístupovom kolese je maximálna rýchlosť, ktorou môže vozidlo jazdiť na „dojazdovom kolese“, maximálne 80 km/h.
To je samozrejme limit za najlepších jazdných podmienok (suchý povrch vozovky, teplota vzduchu nad 7 stupňov). Stačí, aby začalo pršať, a primeraná rýchlosť, ktorou môžeme jazdiť, sa dramaticky zníži.

Maximálna rýchlosť, ktorou môže vozidlo jazdiť na „dojazdovom kolese“ je 80 km/h.
Foto: youtube.com/@AAutoBuyersGuide

Je to preto, že dojazdová pneumatika je úzka a často (ale nie vždy) má nižší profil.
To, že je pneumatika úzka a že jej dezén pravdepodobne nebol navrhnutý na maximálny výkon, znamená, že pri daždi odvedie oveľa menej vody ako iné pneumatiky.
Preto by sme v nepriaznivých podmienkach nemali zabúdať na to, aby sme tomu prispôsobili rýchlosť jazdy.

Tlak, aký tlak?

Rovnako ako pri plnohodnotnej pneumatike je rovnaký problém aj pri dojazdovom kolese. Nedostatok pravidelnej kontroly a kontroly tlaku vzduchu. Najčastejšie si tieto opomenutia uvedomíme, keď chceme použiť rezervu.

Preto by sme mali tlak v pneumatikách kontrolovať vždy pred dlhšou cestou (a najlepšie pravidelne).
Mnoho ľudí si tiež neuvedomuje, aký by mal byť správny tlak vzduchu v pneumatikách pre dojazd.
Správny tlak pre pneumatiky určené na dojazd je 4 až 4,5 baru (60-65 PSI). Tento vysoký tlak je potrebný na jej správne fungovanie.

Samozrejme, pri ojazdených vozidlách starších ako 7-8 rokov by sme mali uvažovať o výmene pneumatiky za novú bez ohľadu na to, či sme ju predtým používali alebo nie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Akú vzdialenosť smiete prejsť s prázdnou pneumatikou?

Ako môžem skontrolovať svoje pneumatiky?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Preplachovanie motora. Kedy je to potrebné

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Téma preplachovania motora je medzi vodičmi aj mechanikmi pomerne kontroverzná. Podľa zástancov preplachovanie zvyšuje životnosť motora a zlepšuje kvalitu…

Kolosálna 20-megawattová veterná turbína je (zatiaľ) najväčšia na svete

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@renewedenergy). Spoločnosť Mingyang Smart Energy minulý týždeň oznámila, že v rámci projektu v čínskom Hainane nainštalovala „najväčšiu veternú turbínu na…

TomTom GO Navigator 7“. Navigácia, ktorá dokáže ohromiť a upútať pozornosť

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@High-tech_et_vous). Spoločnosť TomTom, špecialista na geolokalizačné technológie, práve oznámila uvedenie najnovšieho zariadenia TomTom GO Navigator 7“. Nový produkt ponúka dopravné…

Volvo priznáva porážku: Do roku 2030 nebude plne elektrické.

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DougDeMuro). Spoločnosť Volvo upúšťa od svojho plánu predávať od roku 2030 len plne elektrické vozidlá. V budúcnosti majú 90 až…

Krajina elektromobilov: Viac ako 94 % nových áut registrovaných v Nórsku minulý mesiac bolo elektrických

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). V auguste tohto roka bolo v Nórsku zaregistrovaných viac ako 94 % nových automobilov na elektrický pohon. Ktoré modely…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov