Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Na záchrannú operáciu dohliadal Kim Čong-un. Z luxusného SUV

2.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AssociatedPress). Severná Kórea v poslednom čase zápasí so záplavami, ktoré viedli k tomu, že obyvatelia jedného regiónu boli odrezaní od sveta. Na mieste sa objavil...

2.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AssociatedPress).

Severná Kórea v poslednom čase zápasí so záplavami, ktoré viedli k tomu, že obyvatelia jedného regiónu boli odrezaní od sveta. Na mieste sa objavil dokonca aj vodca krajiny Kim Čong-un. Účinky prírodného živlu sledoval z luxusného SUV.

Na záchrannú operáciu dohliadal Kim Čong-un. Z luxusného SUV.
Foto: youtube.com/@AssociatedPress

Záplavy v Severnej Kórei. Na scénu prišiel Kim Čong-un

Severnú Kóreu nedávno zasiahli silné dažde. To následne viedlo k zvýšeniu hladiny rieky Amnok (iný názov pre Jalu), ktorá sa nachádza na hranici s Čínou. V dôsledku toho boli obyvatelia mesta Sinuidžu a regiónu Uidžu odrezaní od sveta.

Na miesto činu prišiel severokórejský vodca Kim Čong-un. Osobne dohliadal na záchrannú operáciu. Zapojili sa do nej nielen lode, ale aj 10 vrtuľníkov, ktoré uskutočnili 20 letov. Celkovo bolo zachránených 5 000 ľudí. Ako v rozhovore pre BBC zdôraznil Gordon Kang, analytik zo Školy medzinárodných štúdií S. Rajaratnama, Kim Čong-un chcel ukázať, že „štát je schopný zabezpečiť živobytie svojich občanov“.

Auto, v ktorom cestoval, nemalo žiadne označenie ale ide o Lexus LX.
Foto: youtube.com/@AssociatedPress

Počas svojej návštevy regiónu Kim Čong-un tiež kritizoval úradníkov za to, že nedokázali zabrániť následkom povodní. Okrem toho prechádzal postihnutými oblasťami. Hoci auto, v ktorom cestoval, nemalo žiadne označenie, je známe, pre akú značku auta sa vodca rozhodol. Ide o Lexus LX.

Lexus LX. Čo je to za auto?

Je to najväčšie vozidlo v ponuke japonského výrobcu a zároveň jeho prvé SUV. Vozidlo sa vyrába od roku 1995 a v súčasnosti má už svoju štvrtú generáciu. Vozidlo je postavené na platforme GA-F, teda na rovnakej platforme, na ktorej je postavená Toyota Land Cruiser alebo Toyota Tundra. Vozidlo môže byť k dispozícii s až 22-palcovými kolesami. Vo verzii 600, ktorá je v súčasnosti stále v ponuke, sa o rozjazd vozidla stará 3,4-litrový benzínový motor V6 s dvoma turbodúchadlami. Jeho výkon je 415 koní. Výkon sa prenáša na štyri kolesá. Tento model sa v Európe neponúka, ale nájdete ho v USA a Kanade. V USA sa však jeho cena začína na 93 915 USD. V oboch krajinách je v súčasnosti k dispozícii len spomínaná verzia 600. Variant 570 s naftovým agregátom V6 nie je k dispozícii.

Vozidlo pri prejazde zaplavenými oblasťami severokórejského regiónu nepochybne využívalo silu aj pohon. A ako môžete vidieť na poskytnutých fotografiách, hladina vody nebola vôbec malá. Samotný Kim za volantom vozidla nesedel. Rozsah skazy pozoroval zo zadného sedadla Lexusu.

Záplavy v Severnej Kórei: Fotografie štátnych médií ukazujú, ako Kim Čong-un dohliada na evakuačné práce.

Kim Čong-un má rád luxusné autá

Kim Čong-un sa stal známym fanúšikom luxusných automobilov značiek zo západného sveta. Severokórejský vodca sa už vozil aj vo vozidlách značky Mercedes alebo Rolls-Royce. Stojí za zmienku, že tým porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá zakazuje predaj luxusného tovaru do Severnej Kórey. Pred niekoľkými rokmi sa otázkou výskytu obrnených limuzín Mercedes vo vozovom parku severokórejského vodcu zaoberala samotná nemecká spoločnosť. V písomnej odpovedi pre agentúru Associated Press vtedy uviedla, že Daimler netuší, ako sa tieto autá dostali do Severnej Kórey. Ako pred časom upozornilo Centrum pokročilých obranných štúdií, ktoré citovala CNN, Severná Kórea v rokoch 2015 až 2017 doviezla viac ako 800 vozidiel, z ktorých väčšina pochádzala od ruských spoločností.

Vozový park Kim Čong-una sa nedávno rozšíril aj o auto ruskej výroby. Vladimir Putin mu daroval limuzínu, ktorú používajú najvyšší ruskí predstavitelia – Aurus Senat. Ako uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, celý príbeh sa začal počas návštevy severokórejského vodcu v Rusku. Putin predstavil auto svojmu hosťovi a sadol si s ním dozadu. Podľa hovorcu Kremľa sa auto Kimovi veľmi páčilo.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Rolls-Royce z Ruska pre Kim Čong-una. Putin urobil gesto

Nemecko podporuje pašovanie svojich SUV a limuzín Putinovým oligarchom. Škandál v zákulisí diplomacie EÚ


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Preplachovanie motora. Kedy je to potrebné

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Téma preplachovania motora je medzi vodičmi aj mechanikmi pomerne kontroverzná. Podľa zástancov preplachovanie zvyšuje životnosť motora a zlepšuje kvalitu…

Kolosálna 20-megawattová veterná turbína je (zatiaľ) najväčšia na svete

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@renewedenergy). Spoločnosť Mingyang Smart Energy minulý týždeň oznámila, že v rámci projektu v čínskom Hainane nainštalovala „najväčšiu veternú turbínu na…

TomTom GO Navigator 7“. Navigácia, ktorá dokáže ohromiť a upútať pozornosť

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@High-tech_et_vous). Spoločnosť TomTom, špecialista na geolokalizačné technológie, práve oznámila uvedenie najnovšieho zariadenia TomTom GO Navigator 7“. Nový produkt ponúka dopravné…

Volvo priznáva porážku: Do roku 2030 nebude plne elektrické.

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DougDeMuro). Spoločnosť Volvo upúšťa od svojho plánu predávať od roku 2030 len plne elektrické vozidlá. V budúcnosti majú 90 až…

Krajina elektromobilov: Viac ako 94 % nových áut registrovaných v Nórsku minulý mesiac bolo elektrických

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). V auguste tohto roka bolo v Nórsku zaregistrovaných viac ako 94 % nových automobilov na elektrický pohon. Ktoré modely…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov