Tipy, Zaujímavosti,

5 tipov pre ekologickú jazdu. Spotrebu paliva môžete znížiť aj vy

3.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Odborníci analyzovali, ako jazdiť autom tak, aby sa znížila spotreba paliva a zároveň sa chránilo životné prostredie. Tu je 5 tipov na ekologickú jazdu....

3.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV).

Odborníci analyzovali, ako jazdiť autom tak, aby sa znížila spotreba paliva a zároveň sa chránilo životné prostredie. Tu je 5 tipov na ekologickú jazdu.

Odborníci analyzovali, ako jazdiť autom tak, aby sa znížila spotreba paliva a zároveň sa chránilo životné prostredie.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Mnohí vodiči si mýlia ekologickú jazdu s úsporou paliva. V skutočnosti je to len časť toho, čo znamená ochrana životného prostredia.

Odborníci na ekologickú jazdu analyzovali, ako jazdiť s autom ekologickým spôsobom.

5 tipov pre ekologickú jazdu

Tu je 5 tipov na ekologickú jazdu autom:

  1. Plánovanie trasy;
  2. Správny tlak v pneumatikách;
  3. Odstránenie dodatočnej hmotnosti vozidla;
  4. Odstránenie predmetov, ktoré ovplyvňujú aerodynamiku vozidla;
  5. Prispôsobte svoj štýl jazdy.

Nižšie vám vysvetlíme, ako môžete jazdiť ekologickým spôsobom, ktorý chráni životné prostredie a vašu peňaženku.

Plánovanie trasy a správny tlak v pneumatikách znižujú spotrebu paliva

Kratšia cesta nemusí nevyhnutne znamenať nižšiu spotrebu paliva. Pri sedení v dopravných zápchach totiž môžete spotrebovať dvakrát viac paliva, ako keby ste prešli niekoľko kilometrov navyše.

Preto používajte Mapy Google alebo Waze a skontrolujte si trasu ešte predtým, ako vyrazíte na cestu. Hľadajte alternatívne trasy, ktoré minimalizujú zastávky.

Auto totiž spotrebuje najviac paliva pri rozjazde.

Ďalšou funkciou, ktorú ponúkajú Mapy Google, je práve EKO trasa označená lístkom. Ten predstavuje trasu do cieľa, ktorá je najšetrnejšia k životnému prostrediu.

Dôležité je tiež kontrolovať tlak v pneumatikách každé 2 až 3 týždne. Ak sú príliš mäkké, kontaktná plocha medzi pneumatikou a asfaltom je väčšia, čo vozidlo spomaľuje. Ak sú nafúknuté príliš, priľnavosť nebezpečne klesne a zvýši sa riziko prasknutia pneumatiky.

Okrem toho, ak tlak nie je rovnomerný, pneumatiky sa budú opotrebovávať nerovnomerne. A ak je príliš nízky, pneumatiky sa budú opotrebovávať oveľa rýchlejšie.

Preto sa uistite, že tlak v pneumatikách zodpovedá hodnote, ktorú udáva výrobca pneumatík. Nájdete ho na nálepke v oblasti jedných z dverí alebo na vnútornej strane uzáveru palivovej nádrže.

Hmotnosť a aerodynamika vášho vozidla

Ak máte na streche vozidla pripevnený ďalší kufor, spotrebujete viac paliva. Je to preto, že znižujú aerodynamiku vášho vozidla. Rovnako tak priečniky alebo reflektory namontované na streche.

Okrem toho, čím je auto ťažšie, tým viac musí motor pracovať, aby sa pohol. Odstráňte preto dodatočnú hmotnosť, ktorá zbytočne zvyšuje spotrebu paliva.

Navyše, ak sa nechystáte na dovolenku, nie je potrebné neustále jazdiť s dodatočne pripevneným kufrom.

Ako jazdiť ekologicky

Ak máte ekologický štýl jazdy, ušetríte aj palivo.

Napríklad plynulo zrýchľujte a spomaľujte pomocou brzdenia motorom. Klimatizáciu môžete obmedziť na minimum alebo ju nepoužívať vôbec, ak vonku nie je príliš horúco.

Okrem toho, ak jazdíte s nedostatočne poháňaným vozidlom, neznamená to, že šetríte životné prostredie. Z krátkodobého hľadiska áno, možno ušetríte na palive, ale z dlhodobého hľadiska to ovplyvní množstvo komponentov vozidla. A napríklad filter pevných častíc namiesto toho, aby vydržal 250 000 – 300 000 kilometrov, bude potrebné vymeniť po 100 000 kilometroch.

Použitý skončí v odpadkovom koši, takže z dlhodobého hľadiska budete znečisťovať životné prostredie 3-krát viac, ako keby ste s autom jazdili správne. To znamená, že v benzínovom aute radíte rýchlosti pri viac ako 1 500 – 2 000 otáčkach za minútu a v naftovom aute pri viac ako 2 000 – 2 500 otáčkach za minútu.

Ako môžete znížiť spotrebu paliva

Všetky tieto tipy na ekologickú jazdu vám môžu pomôcť znížiť spotrebu paliva.

Ak máte správny tlak v pneumatikách, vaše vozidlo má aerodynamickú priľnavosť a máte ekologický štýl jazdy, môžete znížiť spotrebu paliva až o 30 %.

Navyše, ak jazdíte po ceste konštantnou rýchlosťou, zistíte, že ste spotrebovali menej paliva, ako keď ste sa tlačili, predbiehali a veľa zrýchľovali a spomaľovali.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jazdíte prevažne v meste? Skontrolujte, či má vaše vozidlo dobrý olej

Desivé výsledky výskumu. EÚ pripravuje nový systém aktívnej kontroly vodiča


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov