Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Južanský temperament a moderné technológie. Nová tvár modelov CUPRA Leon a Formentor!

5.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@largus). Juh Európy sa spája s krásou a ohnivým temperamentom a Španieli to úspešne preniesli do automobilového sveta v novej verzii svojich bestsellerov. Modely CUPRA...

5.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@largus).

Juh Európy sa spája s krásou a ohnivým temperamentom a Španieli to úspešne preniesli do automobilového sveta v novej verzii svojich bestsellerov. Modely CUPRA Leon a Formentor vyzerajú ešte lepšie a ponúkajú ešte viac vďaka rozsiahlej ponuke motorov a bohatému zoznamu štandardnej výbavy. Okrem toho všetkého sú teraz ešte šetrnejšie k životnému prostrediu.

Južanský temperament a moderné technológie. Nová tvár modelov CUPRA Leon a Formentor!
Foto: youtube.com/@largus

Modely CUPRA Leon a Formentor sú na Slovensku veľmi obľúbené a značka sa neustále umiestňuje na popredných miestach v počte registrácií nových vozidiel. Leon sa dodáva v dvoch karosárskych verziách – ako hatchback a kombi, ktoré sa ponúka ako Sportstourer. Formentor je crossover pre tých, ktorí sa radi odlišujú, ale zároveň očakávajú, že vozidlo bude mimoriadne praktické. Teraz sú oba modely k dispozícii v osvieženej verzii, ktorá debutuje v roku 2024.

Šarm športovej elegancie

Vozidlá CUPRA sa vyznačujú ostrým a dravým vzhľadom. Atletická silueta sa stretáva s ostrými líniami a medenými farebnými akcentmi. Teraz CUPRA Leon a Formentor dostávajú nové detaily v podobe motívu trojuholníka v LED svetlometoch a prednej časti inšpirovanej žraločím nosom, ktorý nahrádza tradičnú masku chladiča. V zadnej časti sa k LED svetlám pridal svetelný pás s podsvieteným logom značky CUPRA.

Spolu s osvieženým vzhľadom prichádzajú aj nové farby exteriéru. Okrem iného si môžete vybrať z troch odtieňov v matnom vyhotovení. Ten dopĺňajú hliníkové disky kolies v čiernej a medenej farbe. Ako celok sú modely CUPRA Leon a Formentor kombináciou športu a elegancie.

Interiér kráča v šľapajach exteriéru. Po usadnutí na miesto vodiča zaujme trojramenný tvarovaný volant s tlačidlami na štartovanie motora a voľbu jazdného režimu. Páčky na radenie dvojspojkovej prevodovky zvyšujú športový dojem. Sedadlá sú navrhnuté tak, aby poskytovali bočnú oporu pri dynamickom prejazde zákrutami. Na želanie sa dajú vylepšiť na vedrové sedadlá, ktoré vám umožnia zaujať polohu, ktorá je tak akurát na zachovanie plnej kontroly počas dynamickej jazdy.

V interiéri boli použité ekologické materiály. Sedadlá môžu byť potiahnuté mikrovláknom, ktoré obsahuje až 73 % recyklovaných materiálov. K dispozícii je aj tkanina z vlákna Sequal. Tu sa pri výrobe použil plastový odpad, ktorý bol vylovený zo dna morí a oceánov. Zodpovedný luxus si môžete zvoliť aj objednaním čalúnenia z ekologickej kože.

Emócie sa stretávajú s výkonom

Modely CUPRA Leon a Formentor sú k dispozícii so širokou škálou pohonných jednotiek. Ak vsádzate na športové vzrušenie, na výber máte motory 2,0 TSI s výkonom až 265 k v modeli Formentor a 300 k v modeli Leon. Najvýkonnejšia verzia má 333 k a je vyhradená pre modely Leon Sportstourer a Formentor. Má pohon 4Drive, pokročilé rozdeľovanie krútiaceho momentu na zvýšenie jazdnej stability a… Driftovací režim. S touto verziou môžete vziať rodinu na dovolenku alebo sa zúčastniť na dni na pretekárskom okruhu. Šprint na stovku tu trvá len 4,8 sekundy!

Nová tvár modelov CUPRA Leon a Formentor.

Ak chcete cestovať ekologicky, ale stále sa môžete spoľahnúť na benzínový motor, do úvahy prichádza variant 1.5 eHybrid, ktorý je plug-in hybridom. Umožňuje prejsť až 125 km v režime bez emisií v prípade modelu Leon, resp. až 119 km v prípade modelu Formentor (podľa testovacieho cyklu WLTP). Batéria má užitočnú čistú kapacitu 19,7 kWh a vďaka technológii rýchlonabíjania jednosmerným prúdom s výkonom až 50 kW ju nabijete z 10 na 80 % len za 26 min.

CUPRA sa postará aj o tých, ktorí dávajú prednosť klasike. Preto ponuku otvára motor 1,5 TSI s výkonom 150 k, ktorý možno kombinovať s manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Ak sa rozhodnete pre druhý variant, získate exemplár, ktorý je takzvaným „mäkkým hybridom“. Spaľovaciemu motoru asistuje malý elektromotor, ktorý pracuje najmä pri jemnom stlačení plynu. Ak často absolvujete dlhšie cesty, oceníte úspornosť a výkon motora 2,0 TDI s výkonom 150 koní.

Výkon pod kontrolou

Výkonu zodpovedajú aj riešenia, ktoré zvyšujú istotu a bezpečnosť jazdy. Na želanie si môžete objednať napríklad adaptívne odpruženie DCC s nastaviteľnou tuhosťou tlmičov. Stačí si vybrať jeden z preddefinovaných režimov alebo si ho nakonfigurovať podľa vlastných predstáv.

Modely CUPRA Leon a Formentor sú vybavené aj pokročilými systémami podpory vodiča. Môžete sa spoľahnúť na adaptívny tempomat, asistent udržiavania v jazdnom pruhu a systém monitorovania mŕtveho uhla. To všetko je združené do systému Travel Assist, ktorý udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu a volí rýchlosť podľa platného obmedzenia a premávky.

Systém Emergency Assist monitoruje pozornosť vodiča a v prípade mdloby zastaví vozidlo a následne privolá pomoc. Systém Exit Assist zasa upozorňuje na iné vozidlá pri otvorení dverí. Senzory tiež detekujú bočný pohyb pri cúvaní. CUPRA Leon a Formentor sú nielen bezpečné pre vodiča a cestujúcich, ale starajú sa aj o bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Rozsiahle vybavenie

CUPRA Leon a Formentor poskytujú bohatú výbavu už od začiatku. Ovládacím centrom je 12,9″ dotykový displej, ktorý má bezdrôtovú podporu pre Apple CarPlay a Android Auto, ako aj početné možnosti personalizácie. Indukčná nabíjačka s výkonom 15 W a funkciou chladenia telefónu rýchlo a bezpečne nabije váš smartfón. Namiesto klasických hodín sú k dispozícii virtuálne hodiny zobrazované na 10,25″ obrazovke. Súčasťou štandardnej výbavy je aj bezkontaktný kľúč, parkovacie senzory, trojzónová klimatizácia a elektricky sklopné spätné zrkadlá.

Multimediálny systém je možné ďalej rozšíriť o prémiový zvukový systém od spoločnosti Sennheiser, ktorá je známa výrobou audiofilských zvukových zariadení. Pozostáva z 12 reproduktorov a je podporovaný softvérom Ambeo Concerto, vďaka ktorému znie vaša obľúbená hudba čistejšie a hlbšie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

SUV JAECOO 7 má všetko na to, aby sa stalo hviezdou jesene. Otvorili sa prvé rezervačné knihy

Leapmotor bude predávať lacné autá. Prvá várka sa plaví do Európy


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov