Správy, Zaujímavosti,

Most Kodaň-Malmö – je tak ľahké navštíviť dve krajiny za jeden deň. Koľko stojí prejazd?

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ZeljkoPetricevic011). Impozantný most z Dánska do Švédska je pre tých, ktorí cestujú medzi týmito dvoma krajinami, jednoznačnou výhodou. Jeho prejazd je oveľa rýchlejší ako plavba...

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ZeljkoPetricevic011).

Impozantný most z Dánska do Švédska je pre tých, ktorí cestujú medzi týmito dvoma krajinami, jednoznačnou výhodou. Jeho prejazd je oveľa rýchlejší ako plavba trajektom a navyše poskytuje úžasný zážitok vďaka samotnému vzhľadu stavby. Ako dlho trvá cesta? Koľko stojí prejazd?

Impozantný most z Dánska do Švédska je pre tých, ktorí cestujú medzi týmito dvoma krajinami, jednoznačnou výhodou.
Foto: youtube.com/@ZeljkoPetricevic011

Most Øresund je dôležitým komunikačným a symbolickým spojením medzi Dánskom a Švédskom. Je to majstrovské technické dielo, ktoré umožňuje rýchlu automobilovú a železničnú dopravu. Jeho poloha a moderná konštrukcia výrazne zlepšili mobilitu, mnohým ľuďom uľahčili každodenné dochádzanie do práce a stimulovali hospodársky rozvoj a rozvoj cestovného ruchu v oboch krajinách.

Dánsko-švédsky most – základné informácie

Øresundský most alebo most cez rieku Sound spája Kodaň v Dánsku s Malmö vo Švédsku. Otvorený bol 1. júla 2000 a je dlhý približne 16 km a pozostáva z troch hlavných častí: mosta dlhého 7845 m, umelého ostrova Peberholm dlhého 4055 m a tunela Drogden dlhého 3510 m. Stavba sa stala nielen dôležitým dopravným spojením, ale aj ikonou modernej architektúry.

Prejazd cez most trvá približne 10 – 20 minút a doprava sa uskutočňuje na dvoch úrovniach: na hornej úrovni vedie diaľnica a na dolnej úrovni železničná trať. Most je aj obľúbenou turistickou atrakciou, ktorá láka ľudí, ktorí chcú obdivovať jeho pôsobivú konštrukciu a výhľad na Sund.

Dánsko do Švédsko most – uľahčenie dopravy

Most Øresund umožňuje rýchlu a pohodlnú cestu z Kodane v Dánsku do Malmö vo Švédsku. Prejazd cez tento most skracuje čas cesty medzi oboma mestami na približne 30 minút. Obyvateľom oboch krajín umožňuje denne dochádzať do práce, do školy alebo za turistickými atrakciami na oboch stranách prielivu.

Stavba je kľúčovým spojením pre medzinárodnú cestnú a železničnú dopravu. Diaľnica E20, ktorá vedie cez most, umožňuje ďalšie cestovanie po celej Škandinávii a zároveň sa pripája na európsku diaľničnú sieť, čo sa následne premieta do nákladnej a osobnej dopravy. Spodná časť mosta, určená pre vlaky, umožňuje priame železničné spojenie z Kodane do Malmö a odtiaľ do ďalších švédskych miest, ako sú Göteborg a Štokholm, a do iných európskych krajín.

Most Malmö-Kodaň – cena prejazdu

Jazda cez most Øresund je spoplatnená a cena závisí od typu vozidla a spôsobu platby. Od 1. januára 2024 je mýto pre osobné autá do dĺžky 6 metrov 175 DKK (cca 24€) so zľavou ØresundGO a 455 DKK (cca 60 €) bez jednosmernej zľavy. Cena jazdy na motorke je 91 DKK so zľavou a 230 DKK bez zľavy. Je tiež možné zakúpiť si ročné predplatné ØresundGO, ktoré stojí 359 DKK a ponúka výrazné zľavy na cesty.

Pre častých používateľov mosta sú k dispozícii špeciálne balíky, ako napríklad ØresundCOMMUTER, ktoré ponúkajú výhodné podmienky pre tých, ktorí uskutočnia aspoň 16 jednosmerných ciest za mesiac. Aktuálne ceny a ďalšie informácie nájdete na oficiálnej webovej stránke mosta Øresund.

Je dánsko-švédsky most najdlhším mostom v Európe?

Hoci Øresundský most je impozantným technickým úspechom a kľúčovým dopravným uzlom, najdlhším mostom v Európe z hľadiska celkovej dĺžky (17,2 km) zostáva most Vasco da Gama v portugalskom Lisabone.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je to najdlhší most svojho druhu na kontinente. Spojí dve veľké krajiny

Najdlhší most na svete meria až 165 km. Kde ho nájdete?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov